Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Jogilag különböznek a diplomák

A felsőoktatási intézménybe jelentkezőknek tanulmányaik megkezdése előtt érdemes utánajárniuk annak is, hogy a választott intézmény által kiadott diploma jogilag is elfogadott-e – hívja fel a figyelmet dr. Ördög Vince, a mosonmagyaróvári egyetemi kar dékánja.
A magyar felsőoktatás egyébként is sokszínű képzési palettája a bolognai folyamatnak köszönhetően tovább bonyolódott. Nem csupán a felkínált szakok köre változott jelentősen, de egyre több alapítványi iskola is kínálja felsőfokú képzéseit. Dr. Ördög Vince, a Nyugat-Magyarországi Egyetem Mezőgazdaság- és Élelmiszer-tudományi Karának dékánja szerint azonban a tovább tanulóknak rendkívül elővigyázatosnak kell lenniük az intézmény kiválasztásakor.
– Elhelyezkedéskor vagy továbbtanuláskor egyre inkább előtérbe kerül, hogy az érintett hol szerezte az oklevelét. A képzési palettában sorra jelennek meg az alapítványi iskolák, akik önállóan indítanak különféle képzéseket. Ezen iskolák között számos olyan is akad, amely formailag ugyan hasonló oklevelet ad, mint az akkreditált képzést folytató felsőoktatási intézmények, ám jogilag nem elfogadottak ezek a diplomák. A súlyos százezres tandíjak befizetése és a vizsgák letétele után szembesülnek csak az érintettek azzal, hogy az így szerzett BSC-oklevéllel nem tanulhatnak tovább mester szakon. Azt nem kérdőjelezem meg, hogy az ilyen iskolák által kiadott oklevelek mögött ne lenne megfelelő tudás, ám ezek a diplomák jogilag nem elfogadottak – hangsúlyozta dr. Ördög Vince.
Egy-egy szak akkreditálásához a Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság – mint a hazai felsőoktatás minőségéért felelős független szakmai testület – jóváhagyása szükséges. A testület számos követelményt vesz figyelembe a bírálatkor. Így például előírnak megfelelő számú tudományos fokozattal rendelkező oktatót. Megvizsgálják, hogy a vezető oktatók szakmailag alkalmasak-e a nevük alatt feltüntetett tárgyak oktatására és tudományos tevékenységük összhangban van-e az oktatott tárgy elméleti és gyakorlati területeivel. Emellett szigorú feltételekhez kötik a képzéshez szükséges infrastruktúra meglétét is.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kővel hajították be Tőkés László ablakát

Tenyér nagyságú betondarabbal betörték Tőkés László királyhágómelléki református püspök… Tovább olvasom