Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Jogerősen felmentette Szabó Lorándot a Legfelsőbb Bíróság

Jogerősen felmentette Szabó Lorándot, Dombóvár volt szocialista polgármesterét hivatali visszaélés és személyes adattal való visszaélés vádja alól a Legfelsőbb Bíróság (LB).

A Legfelsőbb Bíróság keddi határozatával helybenhagyta a Pécsi Ítélőtábla januári ítéletét.

A pótmagánvád szerint Szabó Loránd egy neki, mint feljelentőnek kézbesített ügyészségi határozatot a városházán fénymásoltatott, és továbbküldte egy helyi önkormányzati képviselőnek, valamint a masiktv.hu internetes oldal készítőjének. A pótmagánvádló szerint azzal, hogy hozzájárulása nélkül az ő személyes adatait tartalmazó határozatot másoknak továbbította, a volt polgármester megsértette személyes érdekeit, ez hátrányosan befolyásolta pedagógusi tekintélyét, erkölcsi megbecsülését.

A Tolna Megyei Bíróság első fokon Szabó Lorándot bűnösnek találta hivatali visszaélés és személyes adattal visszaélés bűntettében, ezért 120 ezer forint pénzbírságra ítélte.

A Pécsi Ítélőtábla azzal indokolta a felmentést, hogy a fénymásolás és a határozat megküldése nem számít a hivatalos személyhez, hivatali minőséghez fűződő jogok társadalmi rendeltetésével ellentétes gyakorlásának. A személyes adatokkal való visszaélés vádja alól azért mentették fel, mert a bűncselekmény alanya az adatvédelmi törvény alapján adatkezelő vagy adatfeldolgozó személy lehet, ő pedig csupán adatbirtokos volt. Az ítélőtábla szerint továbbá a volt polgármester nem okozott hátrányt, és nem szerzett jogtalan előnyt.

Szabó Loránd ellen, aki 2009. júniusban lemondott tisztéről, jelenleg - a most zárult eljárástól függetlenül - vesztegetés és sikkasztás vádjával folyik büntetőper a Tolna Megyei Bíróságon, a perben augusztusban várható elsőfokú ítélet.

Olvasóink írták

  • 2. accelerator 2010. június 16. 00:35
    „Hát igen! Ezután már indulhat is az év embere választáson...”
  • 1. miracle 2010. június 15. 20:28
    „Ilyen hülyeségekkel ráér foglalkozni az LB ?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Top 100-as bűnözőt fogtak el a fővárosban

A rendőrség Top 100-as körözési listáján szereplő bűnözőt fogtak el kedden a főváros III.… Tovább olvasom