Kisalföld logö

2019. 05. 20. hétfő - Bernát, Felícia Még több cikk.

Jogerőre emelkedett Magyarország strasbourgi elmarasztalása Szanyi Tibor ügyében

Az Emberi Jogok Európai Bíróságának (EJEB) öttagú tanácsa kedden elutasította a fellebbezést abban az ügyben, amelyben a törvényszék korábban elmarasztalta Magyarországot Szanyi Tibor szocialista európai parlamenti képviselő véleménynyilvánítási szabadságának korlátozása miatt. Ezzel az elmarasztaló ítélet jogerőre emelkedett.
A strasbourgi székhelyű törvényszék novemberben első fokon már helyt adott Szanyi Tibor panaszának, és 3100 euró (nagyjából 960 ezer forint) kártérítést ítélt meg az ügyben, amely ellen a magyar állam fellebbezést nyújtott be.

Az ügy előzménye, hogy 2013 tavaszán az akkori országgyűlési képviselőt Kövér László házelnök javaslatára 131 ezer forint megfizetésére büntették, amiért egy héttel korábban, interpellációja után a középső ujjával beintett a Jobbik-frakciónak. A szocialista politikus szerint a jobbikos képviselők rasszista megjegyzéseket tettek, kézmozdulatával erre válaszolt.

A képviselő azért fordult az Emberi Jogok Európai Bíróságához, mert úgy véli, az intézkedés sértette a véleménynyilvánítási szabadságát, valamint azért, mert a házelnök visszautasította következő napokban tervezett interpellációját azzal az indokkal, hogy kijelentései sértették volna az Országgyűlés tekintélyét, és fegyelmi intézkedésekre is okot adhattak volna.

Az Európa Tanács égisze alatt működő bírósághoz az európai emberi jogi egyezmény előírásainak megsértésére hivatkozva lehet fordulni akkor, ha a panaszos már minden hazai jogorvoslati lehetőséget igénybe vett, és nem járt eredménnyel.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képek kerültek ki a twitterre a magyar határnál bántalmazott menekültekről

Képek kerültek ki a twitterre a magyar határnál bántalmazott menekültekről
Miután a magyar Belügyminisztérium tagadta, hogy a magyar rendőrök menedékkérőket vernek a határon,… Tovább olvasom