Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Jobbik: Duna-ügyben továbbra is papírtigris kormányunk van

˝Mellébeszélés jellemzi a kormány tevékenységét a Szigetköz vízpótlása és a bős-nagymarosi vízlépcső ügyében˝ - nyilatkozta Kepli Lajos (Jobbik).˝Az Országgyűlés Fenntartható Fejlődés Bizottsága szerdai ülésén hallgatta (volna) meg a kormány beszámolóját arról, mi történt az utóbbi fél évben abban az ügyben, melyet a Szigetközben élő lakosok több mint 70 ezer aláírást összegyűjtve utaltak a Parlament elé még tavaly ősszel.

A népi kezdeményezés (a Kisalföld népi kezdeményezése - a szerk.) azt kívánta elérni, hogy az Országgyűlés érdemben foglalkozzon a szigetközi Öreg-Duna-meder és a győri Mosoni-Duna-szakasz vízellátási problémáival, melyek immár 20 éve fennállnak. 1992. október 23-án ugyanis Szlovákia egyoldalúan elterelte a Dunát Dunacsúnynál, válaszul a magyar fél kilépésére a vízlépcső megépítésére vonatkozó nemzetközi szerződésből˝ - szerepel Kepli Lajos (Jobbik) országgyűlési képviselő közleményében.

˝A kormány két illetékes minisztériuma, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a Belügyminisztérium közül előbbi meg sem jelent a bizottság ülésén, míg Pintér Sándor főigazgató-helyettes kollégáját küldte el maga helyett, így érzékeltetve a téma számukra jelentéktelen voltát. A beszámolóból kiderült, hogy gyakorlatilag semmi nem történt, a kormány a brüsszeli sült galambra vár ebben az ügyben is, amely azonban sehogy sem akar a szájukba repülni. Ha korrektek akarunk lenni, akkor helyesbítenünk kell a vidékfejlesztési tárcát illetően, hiszen ahogy a szigetközi kihelyezett ülésen, most is papírtigrisekkel üzent ˝civil˝ álarc mögé bújva: Vizet a Dunába! Nem építünk gátakat! A folyók folyjanak szabadon! Menjünk Hágába! Ha van víz, akkor van víz, ha nincs víz, akkor nincs víz! Ilyen bölcsességeket olvashattunk a bizottsági tagok asztalára csempészett szórólapokon, melynek szerzője annyi gerinccel sem rendelkezik, hogy véleményét élőszóban mondja el.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy 20 év után még mindig azok a ˝tanácsadók˝ állnak Illés Zoltán államtitkár és a vidékfejlesztési tárca mögött, akik bűnrészesek voltak a Szigetköz tönkretételében. Többek között a bős-nagymarosi szerződésből történt felelőtlen kiugrásunk és a dunakiliti fenékküszöb megépítésének akadályozása szerepel bűnlajstromukon. A Duna, ha beszélni tudna, nem kérne ezekből a ˝Duna-védő˝ civil szervezetekből, akik tevékenységükkel 20 éve akadályozzák a hosszútávú és szakmailag megalapozott megoldást a Duna vízellátásának helyreállítására. Eközben a szigetközi emberek csak várnak, mert érdemi előrelépés nem történik.

Felszólítjuk a kormányt, hogy engedje végre a vízügyi szakértőket újra ahhoz az asztalhoz ülni, ahol a döntéseket meghozzák a hazai vízgazdálkodás kérdéseiben. Fejezzék be az egykor világhírű magyar vízügy szétverését, mert páratlan kincsünk, édesvízkészletünk megmentése érdekében sürgős és radikális lépéseket kell tenni˝ - olvasható a közleményben.

Olvasóink írták

  • 2. meheszbl 2013. május 25. 11:46
    „3 éve várom, hogy a megfelelő erő birtokában lépjen és zárja le az ügyet a KÉTHARMAD. Elmaradt, van helyette trafikmutyi stb. Jut eszembe fizetjük még a "bánatpénzt" az osztrák kivitelezőknek ? Goldman ! A lakosokat mióta világ a világ mindig könnyű volt felheccelni, nem ők a felelősök.Felelős a rendszerváltó ELIT, kik faltörő kosnak használták e témát és hibájukat azóta sincs bátorságuk bevallani, hátmég helyrehozni ! MI pedig így, vagy úgy de ennek is MEGFIZETJÜK AZ ÁRÁT !”
  • 1. Goldman 2013. május 25. 08:27
    „Igaz. Viszont nem szabad elfelejteni azt, hogy annak idején éppen a szigetközi lakosok voltak azok, akik a legjobban tiltakoztak az erőmű ellen és tettek ladikot a kémény tetejére.
    Nagyot hibázott anno a kormány a zöldek hatására. Gy.F. szavaival élve lehetne ezt illetni. Nem kicsit, nagyon...”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasárnaptól rendezik meg az Európai Ifjúsági Hetet Magyarországon

Vasárnap kezdődnek Budapesten és hét vidéki városban az Európai Ifjúsági Hét programjai. Tovább olvasom