Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Jeruzsálemi hadizsákmányból építették a Colosseumot

A római legionáriusok lerombolták a jeruzsálemi Templomot, miután 70-ben leverték a négy évig tartó zsidó felkelést. Ókori feljegyzések említik, hogy a felkelés után elhurcolt zsidó rabok is dolgoztak a Colosseum felépítésén. Van, aki 97 ezer rabról tud.
Ez a szám nyilván túlzó, ám Feldman most valóban talált egy különleges feliratot a Colosseum kövébe vésve. Az I. századi felirat alatt a kövön apró lyukak láthatók, amelyekről úgy véli, egy korábbi felirat fémbetűinek rögzítésére szolgáltak. A fémfeliratot nyilván akkor távolították el, amikor az újabb szöveg felkerült.

Feldman elsősorban Alföldy Gézának, a Heidelbergi Egyetem professzorának kutatásaira hivatkozik, aki fejtett már meg ilyen "szellemszövegeket" a fennmaradt lyukakból. Például Alföldy az egyik felirat alatt a lyukakból összeállította az ex manubiis kifejezést, ami azt jelenti "a zsákmányból". Római épületekre egyébként gyakran jegyezték fel, hogy mennyibe került az építkezés és honnan származik a pénz. Így például gyakran háborús zsákmányt jelöltek meg anyagi fedezetül.

Jeruzsálemi hadizsákmányból építették a Colosseumot
A nagy római stadiont, a Colosseumot részben a római katonák által a jeruzsálemi Templomból elrabolt kincsekből építették - állítja Louis Feldman, a New York-i Yeshiva Egyetem kutatója.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jennifer vigaszpasija

Ms. Aniston összeköltözött Chris McMillannal,aki egyben a fodrásza s a legjobb barátja is a… Tovább olvasom