Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Jelentősen nőnek a győri lakbérek júliustól

Nyolcvan százalékkal nőnek a győri lakbérek július 1-jétől, amelyet jövőre és 2006-ban újabb emelés követ – így döntött csütörtökön este a városi közgyűlés. A rendelet éppen hogy megkapta a szükséges többséget. Az elmúlt hónapokban a győri lakbérek kérdése élénk vitát váltott ki .
A városi közgyűlés március elején még olyan rendeletkoncepciót tárgyalt, amely azonnali, háromszoros emeléssel számolt. Az indoklásban az hangzott el, hogy a jelenlegi tarifák nagyon alacsonyak, és nem teszik lehetővé az ingatlanok felújítását. A testület akkor elfogadta: a rendelet részleteit úgy kell kidolgozni, hogy a lakbéremelésre két lépcsőben kerüljön sor, az előtakarékosságot vállaló fiatal házaspárok terhei ne nőjenek, illetve megfelelő védőháló működjön.

A most a közgyűlés elé kerülő javaslat megfelelt ezeknek a kritériumoknak. Az indítvány szerint idén július 1-jétől jelentősen, 80 százalékkal, jövő július 1-jétől újabb 80 százalékkal, 2006 januárjától a mindenkori öregségi nyugdíjminimum tárgyévre vonatkozó emelésének arányában nő a győri bérlakások bérleti díja. Mindehhez a legutóbbi verziónál több rászorulót támogató kompenzációs rendszer társul, amely a háztartások jövedelmétől függ.

A közgyűlés elfogadta, hogy az előtakarékosságot vállaló házaspárok is kaphassanak ilyen önkormányzati segítséget. Bár a napirendi pontról érdemi vita nem bontakozott ki, a rendelet csak az éppen szükséges 19 igen szavazatot kapta meg; 12-en nemmel voksoltak, hárman pedig tartózkodtak.

Egyhangúlag fogadta el ezzel szemben a közgyűlés a Győri Rendőrkapitányság tavalyi évéről szóló beszámolót, amelyet dr. Holló Sándor rendőr alezredes, kapitányságvezető terjesztett tegnap a városi közgyűlés elé. A legtöbb képviselői kérdés és javaslat a romló közlekedési morált érintette. A tájékoztatóból kiderült: Győrött és környékén ugyan egyötödével (1437-ről 1752-re) nőtt a közlekedési balesetek száma, de a sérüléses és a halálos baleseteké csökkent (utóbbi 34-ről 27-re).

Közlekedési szabálysértésből, ittas járművezetésből ugyancsak jóval kevesebb volt 2003-ban. Dr. Szabadfi Árpád rendőrfőkapitány bejelentette: számos baleseti gócpontban a közeljövőben huszonnégy órás sebességmérést alkalmaznak. Több képviselő rögtön ötlettel is szolgált arra, hol kellene jobban kiszűrni a gyorshajtókat (például a Bisinger hídon, éjszaka a Bácsai úton, a Széchenyi hídon és a Szigethy Attila úton).

A tájékoztatóból kiderült az is, jelentősen csökkent a feljelentések és a nyomozáselrendelések száma tavaly, miközben a bűnügyi felderítési eredményesség valamelyest rosszabb lett: míg 2001-ben 29,31 százalékos, 2002-ben 36,95 százalékos, addig az elmúlt esztendőben 35,84 százalékos volt. Dr. Holló Sándor ugyanakkor úgy vélte, hogy a létszámgondok ellenére látványosan javult a reagálóképesség a bűnügyekben.

A képviselők többsége elfogadta az önkormányzat tavalyi költségvetésének zárszámadását. A jobboldali képviselők romló gazdasági helyzetről, valamint arról beszéltek, hogy a nagyberuházásoknál (Tihanyi Árpád úti aluljáró, szigeti híd) nem történt előrelépés. A baloldali képviselők ezzel szemben azt hangsúlyozták: a takarékosság ellenére jó évet zárt Győr.


Kapcsolódó cikkek >>

Jelentősen emelkednek a lakbérek (2004-04-14) >>Nem a lakást, hanem a lakót kell támogatni (2004-01-28) >>
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koncert a dévai gyerekekért

A dévai gyerekek ma délután 5 órára érkeznek Győrbe, a hagyományos Szeretet Napokra – hangzott… Tovább olvasom