Kisalföld logö

2019. 04. 22. hétfő - Csilla, Noémi Még több cikk.

Jelentős magyar export többletet mutat a svéd-magyar kereskedelem

A svéd-magyar kereskedelemben jelentős a magyar export többlet, ami alól csak 2005. és 2006. év a kivétel a Gripen-üzlet miatt - mondta csütörtökön Kecskeméten Peter Svensson, a Svéd Kereskedelmi Tanács budapesti kereskedelmi igazgatója.
A Svédországba irányuló magyar export 2008-ban 726 millió euró volt, szemben a svéd vállalatok 498 eurós magyarországi exportjával - mondta a svéd-magyar vállalkozói napok alkalmával rendezett előadáson Peter Svensson.

A Magyarországra irányuló svéd export a Gripen-üzlet miatt 2006-ban 984 millió euróra növekedett az előző évi 686 millió euróról, ami a következő évben is meghaladta a 900 millió eurót. Peter Svensson szerint, van még mit tenni a svéd-magyar kereskedelmi kapcsolatok terén, mert a Magyarországhoz hasonló adottságokkal rendelkező Csehországba, 60 százalékkal nagyobb a svéd export.

A svéd gazdasági szakember az elmúlt évek kereskedelmi adatait ismertette, és a két ország együttműködési lehetőségeiről tartott előadást a városháza dísztermében, svéd és magyar vállalkozók előtt. Adatai szerint, a Magyarországon működő svéd vállalatok 14 ezer alkalmazottat foglalkoztatnak. A foglalkoztatottak harmadát az elektronikai szektorban alkalmazzák, megközelítőleg 70 százalékuk fizikai munkás. Értékelése szerint, Magyarország stratégiai helyzete miatt kedvező terep a befektetőknek, melyhez párosul az ország jó infrastruktúrája.

Ezt azért nevezte fontosnak, mert nagyvállalatok ma már régiókban és nem országokban gondolkodnak. Véleménye szerint, Magyarországon költséghatékony a termelői szektor, amely további lehetőségeket teremt a svéd vállalatok befektetéseinek. Mindkét országban kiterjedt logisztikai hálózat van, melyhez fejlett szolgáltatóipar kapcsolódik, ami alapot jelenthet a logisztikai együttműködésre is.

Kitért arra, hogy a műanyagipar rendkívül erős recesszióban van. A világméretű kereslet csökkenés miatt túltermelés van Magyarországon, amit ki lehetni használni a magyar-svéd viszonylatban, hiszen a magyar műanyagipari termékek nagyon jó minőségűek. Lehetőségként vetette fel, a magyar és a svéd valuta euróhoz viszonyított gyakori árfolyam ingadozását, mellyel szemben a svéd és a magyar valuta átváltási kurzusa rendkívül stabil, ami rendkívül izgalmas téma lehet a svéd befektetők számára. (Svédország nem tagja az eurózónának.)

A környezetbarát befektetések területén az a tapasztalatuk, hogy lenne igény a svéd befektetésekre ezen a területen Magyarországon, de problémát jelent, hogy a svéd vállalatokat elözönlik a megrendelésekkel Nyugat-Európából. Cecilia Björner, Svédország magyarországi nagykövete a fórumon köszönetét fejezte ki azért, hogy Magyarország segít az Európai Unió soros elnökségét betöltő Svédországnak abban, hogy sikeres legyen ez a periódus is.

Olvasóink írták

 • 4. fortuna54 2009. október 09. 11:06
  „Hát,ny.európában hires az éllö libárol tépet tol.Két hete a belga téven láthadtuk,hogyan csipkedik az álatbarát magyarok,a sipitozó libákat.Erröl nem tud a magyar sajtó?”
 • 3. janika 2009. október 09. 06:13
  „Biztos jól felszántottá a magyar eget! A papok meg bevetették keresztekkel és aratáskor dőlt belőle a manna!
  Ezt exportálták! Kár, hogy nem a gripeneket megvevő politikusokat exportálták!”
 • 2. pmc 2009. október 08. 20:10
  „a négy mancs intézte az üzletet ,”
 • 1. pmc 2009. október 08. 20:09
  „libatollat vettek ?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Pálinkafőzdéket találtak a vámosok Tázlár környékén

Csaknem hárommillió forint értékben foglaltak le pálinkát és két pálinkafőző berendezést a… Tovább olvasom