Kisalföld logö

2019. 07. 17. szerda - Endre, Elek 15°C | 26°C Még több cikk.

Járási szinten kettéválhatnak a polgármesteri hivatalok

A várhatóan 2013-tól újra létrejövő járási szinten a tervek szerint kettéválnak majd a polgármesteri hivatalok államigazgatási és önkormányzati hivatalokká - mondta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) közigazgatási államtitkára az MTI-nek adott interjújában.
Gál András Levente beszámolt arról is, hogy a közigazgatás fejlesztését tartalmazó Magyary Program vitairatát március 20-a körül ismertetik. Az államtitkár a közigazgatás átalakításáról szólva elmondta, arról még vita folyik, hogy a megyék részét alkotó közigazgatási területekből, a járásokból mennyi legyen, ám számuk várhatóan 200-300 körül alakul majd. Kialakításuknál mind a történelmi hagyományt, mind a demográfiai adatokat, mind pedig a terület nagyságát figyelembe fogják venni. Gál András Levente ugyanakkor emlékeztetett, a járás egy szókép, hiszen korábban a körülbelül egy nap alatt bejárható területet - ami nagyjából 25 kilométer - fedte le, ami szerinte "rendben van".

A jelenleg is létező kistérségi rendszert érintő felvetésre válaszolva rámutatott: a járás és a kistérség kialakításának logikája teljesen eltérő, hiszen míg előbbi államigazgatási feladatokat lát el, addig utóbbi általában intézményfenntartásra vagy valamilyen fejlesztés lebonyolítására jött létre. Gál András Levente kifejtette, az önkormányzati hivatalok feladatai ma három területből állnak össze: az államigazgatási feladatokból, amelyek "legtriviálisabb" része az okmányiroda, de ezekhez tartozik az építéshatóság és a gyámügy is; a közigazgatási feladatokból - például a helyi adók vagy a kommunális ügyek -; valamint vagyongazdálkodási feladatokból. A KIM megközelítése az - folytatta -, hogy ezen feladatkörök mentén megvizsgálja, mi az, ami maradhatna az önkormányzatoknál és mi az, ami átkerülhetne a járási hivatalokhoz. Bizonyos hatásköröket azonban mindenképpen meg kell tartania a helyhatóságoknak - hangsúlyozta, példaként említve a helyi területrendezés kérdését.

Járási szinten a polgármesteri hivatal kettéválna: egyik része járási államigazgatási hivatal lenne, a másik pedig maradna az önkormányzati hivatal - ismertette a terveket az államtitkár, jelezve, hogy a jegyzőnek és a hivatalvezetőnek a rendszerben való pontos elhelyezkedéséről még nem alakult ki a végleges álláspont. Gál András Levente mindezzel összefüggésben kitért arra is, hogy az önkormányzati intézményfenntartást érintően még vita van arról, mi az, ami a helyhatóságnál maradjon, és mi az, ami állami kézbe kerüljön.

Az iskolákról szólva azt mondta: nemcsak az oktatás időrendje - például az általános iskolák alsó és felső tagozatának szétválasztása - alapján lehetne megosztani a fenntartást, hanem úgy is, hogy az állam biztosítaná az intézmények "személyzetét", az épületet viszont az önkormányzat adná. Hozzátette azt is, hogy szerinte egy pedagóguséletpálya-modellt - kellő finanszírozás mellett - jobban végre lehetne hajtani, "ha közelebb hoznák a pedagógusokat az államhoz". A témában ugyan még tart a vita, az azonban biztos, hogy a jelenlegi rendszer nem tartható fenn - emelte ki.

Az államtitkár szerint a közigazgatás nagy átalakítása várhatóan 2013. január 1-jéig tart. A magyar közigazgatás fejlesztési stratégiájának, a Magyary Programnak a vitairatát március 20-a körül ismertetik, benne többek között az közigazgatási életpályamodell elemeivel, a közigazgatási szervezeti kataszterrel és a hatékonyságmérés módszertanával. A program véglegesen júniusra készül el.

Olvasóink írták

 • 19. annobon 2011. március 13. 13:47
  „18-hoz: nem tudom miről beszélsz, de nem nekem válaszoltár sztem. :-)”
 • 18. Eva- 2011. március 13. 10:17
  „16-17-hez

  elhúztak

  te (ti) pedig maradtok az általatok megcsonkított kb 4 millió lakossal biztosan kisebb országotokban
  a területet is adnátok a lakosságarány szerint a kiűzötteknek?”
 • 17. annobon 2011. március 13. 08:51
  „16-hoz: "KOMMUNISTÁK,SZOCIK,COCIK,LIBIK és még sok ingyenélő" a LIBIK után még oda kívánkozik, hogy KONZERVATÍV-POLGÁRI DEMOKRATÁK (alias Fidesz) és még sok ingyenélő...”
 • 16. rommel 2011. március 12. 22:37
  „KOMMUNISTÁK,SZOCIK,COCIK,LIBIK és még sok ingyenélő! Ez MAGYARORSZÁG ti meg az ÉLŐSKÖDŐK. Ez nem tetszik ugye?Pedig mostantól megváltozott ez a rendszer.Nincs és nem is lesz több JUDÁSPÉNZ.De adok ingyen egy jó tanácsot:NAGYON GYORSAN ÉS NAGYON CSENDBEN HÚZZÁTOK EL A CSIKOT AMIG LEHET MERT.................................................................................................moderálom..............”
 • 15. Madarász 2011. március 12. 21:21
  „Pancser!

  Attól, hogy ezentúl járásnak hívják, még ugyanúgy tönkre fog menni, sőt...

  Ezek az őrültek elköltenek egy rakás pénzt mindenféle átalakítgatásra és még egy épkézláb ötletük nem volt a válság kezelésére!”
 • 14. pancser 2011. március 12. 20:28
  „13-hoz! Szíveskednél megmagyarázni, hogy a járások visszaállítása miért anakronizmus? Most a lovak közé van dobva a gyeplő a szekér az árokban, kórházak, iskolák, önkormányzatok csődben, szóval szerinted ez természetes.”
 • 13. yoros 2011. március 12. 19:50
  „A járások visszaállítása óriási anakronizmus. Két célt szolgál: 1/ a hatalom bebetonozását 2/ a fityesz mezei hadainak jó álláshoz juttatását, kerül, amibe kerül.
  Szégyen!”
 • 12. Pofátlan 2011. március 12. 18:13
  „Azért szeretném tudni, hogy az Ásványráróiakat, és a Héderváriakat megkérdezik e majd hogy melyik járásba akarnak tartozni. 1953-ig mindig győri járásban volt a két falu, akkor gondoltak egyet az elvtársak és a lakosság megkérdezése nélkül átcsatolták őket a mosonmagyaróvári járásba. Az egészségügyi ellátás szempontjából hátrányos a két falunak az Óvárhoz való tartozás.”
 • 11. Maori 2011. március 12. 17:50
  „Mert ha most mindent átnevezünk, akkor ripsz-ropsz eltűnnek az adósságok ugye? Majd csődöt jelentenek az önkormányzatok, s jogutód nélkül megszünnek? Mert majd az a pár ezer milliárd, amibe ez kerül, bevétel lesz, nem is kiadás ugye? Akár hogy nézem a narancsosok vagy hazudnak, vagy igen nagy barmok!”
 • 10. Abrafax 2011. március 12. 16:45
  „7! Sehol Európában nem állították a feje tetére a közigazgatást a "haladás" nevében, csak nálunk kellett minden áron feltörni a "magyar ugart", beszántani a járási rendszert. A járás-vármegye felosztás ezer éven át alkalmazkodott a körülményekhez Szent István és Rákosi között, az pedig jó néhány nemzedék és "technológiai szint".
  Már csak azért sem kell kidobni az ablakon, mert az EU-régiók NUTS-rendszerébe is beilleszthető a 3. és 4-ik szinten. A tízezres körnek biztosított milliós fizetés az államigazgatásban a legendák körébe tartozik.”
 • 9. Kftimi 2011. március 12. 16:38
  „röhej olvasni ezeket a hsz-okat... sok okos”
 • 8. öröksoproni 2011. március 12. 16:24
  „Járás, vármegye - innen már csak egy ugrás a királyság. És én a Fideszre szavaztam???!!!”
 • 7. gte325 2011. március 12. 15:11
  „A közigazgatás korszerűsítése a "80-as években a járások megszüntetésével kezdődött, és a követendő irány ennek folytatása lenne: a 19 megye helyett 4-5 régió lenne a mai technikai színvonalnak megfelelő. Ez a bohóckodás a járásokkal csak arra jó, hogy <moderálva> legyen hova beültetni még 20-30 ezer semmirekellőt az államigazgatásba, ahol se szaktudás, se képesség nem kell, munka nélkül el lehet ücsörögni milliós fizetésekért.”
 • 6. Abrafax 2011. március 12. 14:27
  „Sztem pedig a kistérségeket is integrálni kell a járásokba - esetleg fordítva - sőt, a választókerületeket is (ez utóbbinál azután lehetne szavazatszám alapján listán kompenzálni az arányosság kedvéért)! Attól még lehet önkéntes társulásokat is létrehozni.
  Pancsernak igaza van, az önkormányzatokba rejtett államadósság, az átpasszolt feladatok és felelősség után ez az első lépés az ésszerűség és az átláthatóság felé.”
 • 5. sorok_közt 2011. március 12. 14:17
  „pancser!

  A petike most miért nem követeli a benzin adójának csökkentését? Jól van ez így?”
 • 4. mir 2011. március 12. 13:47
  „pancser te mindent üdvözölsz amit az isteneid kitalálnak :)”
 • 3. pancser 2011. március 12. 12:32
  „Csak üdvözölni lehet a tervezetet a mai kaotikus állapot helyett. Tönkrement önkormányzatok, súlyosan eladósodott kórházak, finanszírozás híján becsukott iskolák, mi ez ha nem a káosz? Olyan feladatok kerülnek veszélybe, amelyek a 21. században normális esetben elképzelhetetlenek. Persze a szoc-libek helyben keresik a hibát, de az általuk erőltett rendszerek megbuktak. Lépni kell!”
 • 2. annobon 2011. március 12. 12:15
  „Remélem a labdarúgásban is bevezetik majd újra a ´járási bajnokságot´!”
 • 1. quaestor 2011. március 12. 12:07
  „"Gál András Levente ugyanakkor emlékeztetett, a járás egy szókép, hiszen korábban a körülbelül egy nap alatt bejárható területet - ami nagyjából 25 kilométer - fedte le, ami szerinte "rendben van". "
  Na persze, akkor a történelmi hagyományokat tiszteletben tartva, dicső politikusaink és képviselőink is gyalog vagy lóháton fogják megtenni az utat.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A drága benzin miatt kisebb a forgalom Budapesten

Az üzemanyag drágulása miatt érzékelhetően visszaesett a budapesti autóforgalom. Tovább olvasom