Kisalföld logö

2019. 01. 16. szerda - Gusztáv 1°C | 7°C Még több cikk.

Január közepén utalják a pénzt

A Rábaközben a közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi bérét Kapuváron folyószámlahitelből, a kisebb falvakban saját erőből fedezik. Csornán az idei költségvetést terhelik a kifizetések.
Január közepén kifizetik a közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi bérét Kapuváron. Borsodi Tamás címzetes főjegyző elmondta: a város legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat, a maga közel hétszázötven dolgozójával. Mivel a tűzoltók és az egészségügyi dolgozók bérét az állam közvetlenül finanszírozza, a maradék háromszázötven közalkalmazott és köztisztviselő juttatását az önkormányzat teremti elő.
A 13. havi bér kifizetése a járulékokkal együtt így több mint nyolcvanmillió forinttal terheli az önkormányzatot. A pénzt a hivatal a százharmincmillió forintos folyószámlahiteléből fedezi. A főjegyző hozzátette: a hitelkeretet jelenleg ötmillió forinttal használták ki, a bérkifizetés után a márciusi adóbevételek befizetésével azonban már újra feltöltik. A nyolcvanmillió forint az idei – még tervezés alatt álló – költségvetést terheli.
Az idei – szintén a tervezés fázisában lévő – költségvetésből fedezik a csornai közalkalmazottak és köztisztviselők 13. havi bérét is.
Dr. Harsányi Ernő jegyző szerint e városban is az egyik legnagyobb foglalkoztató az önkormányzat. A tűzoltók és egészségügyi dolgozók nélkül itt mintegy négyszáz alkalmazottat érint a kifizetés, ami a hivatalnak ötvennégymilliójába kerül. Január 16-án indítják az átutalásokat.
A Rábaköz megkérdezett kisebb települései valamivel jobb helyzetben vannak. Beleden, Tompáné Balogh Mária polgármester szerint, saját erőből fedezik az említett bér kifizetését. A településen ez száztíz közalkalmazottat és köztisztviselőt érint. Az önkormányzat e célra, járulékokkal együtt, valamivel több mint tizenhárommillió forintot fizet ki. Ennek egy része a Magyar Államkincstártól (MÁK) beérkezett előleg, a maradék három-négy millió forintot az elmúlt évi költségvetési maradványból teszik hozzá.
Hasonló cipőben jár a szárföldi önkormányzat is. Pintér Róbert jegyző szerint huszonhárom köztisztviselőt és közalkalmazottat foglalkoztat az önkormányzat. A 13. havi bérre közel hárommillió forintot fizetnek ki járulékokkal együtt. Az utalást e hónap 17-én kezdik. A jegyző szerint hitelt nem vesznek fel, a kifizetést a MÁK-tól, a múlt év végén és ez év elején kapott előlegből fedezik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csak Hegedűs remekelt

asztalitenisz Széchenyi-Uniqa–Mohács 6–12

A győri Széchenyi-Uniqa… Tovább olvasom