Kisalföld logö

2018. 12. 16. vasárnap - Etelka, Aletta -6°C | 1°C Még több cikk.

Izraeli repülők - Ülésezett a honvédelmi bizottság

Az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottsága tárgyalta a magyar légtérbe berepült izraeli gépek ügyét.

14.27 - Morvai Krisztina, a Jobbik európai parlamenti (EP) képviselője feljelentést tesz hazaárulás és hűtlenség miatt ismeretlen tettes ellen az izraeli gépek ügyében.

Az EP-képviselő a parlament honvédelmi bizottságának keddi rendkívüli ülésén kiemelte: az érintett politikusoknak is felelősséget kell vállalniuk a történtekért, és le kell mondaniuk.

Tóth Károly szocialista képviselő felszólalásában hangsúlyozta: a kormánynak már döntéseket kellett volna hoznia ebben a kérdésben, mivel szabályszegés történt.

Demeter Ervin fideszes képviselő kiemelte: fontos lenne, hogy csak azon államok gépei gyakorolhassanak Magyarországon, amelyek tagjai a NATO-nak, ebből a szempontból nem kell különbséget tenni például Izrael és Oroszország között.

14.25 - Magyarország biztonságát nem veszélyeztette az izraeli gépek berepülése - mondta a parlament honvédelmi bizottságának keddi rendkívüli ülésén Szekeres Imre, a szaktárca vezetője.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár az ülésen kiemelte: az úgynevezett mediterrán együttműködés, a szövetségesi kooperáció keretében tartották ezt a gyakorlatot.

Hónig Péter közlekedési miniszter azt mondta, nem gondatlanságból és nem rossz szándékból követtek el hibát az illetékesek. A tárcavezető időt kért a vizsgálat lefolytatására.

14.13 - Minden szempontból megfelelt a repülési terveknek a két Magyarországra berepülő izraeli gép mozgása, a magyar állampolgárok nem voltak veszélyben - mondta Tömböl László vezérkari főnök kedden Budapesten, a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.

Katonai és repüléstechnikai szempontból a repülési terveknek megfelelően, a diplomáciai engedélyek birtokában repült a két gép - hangsúlyozta Tömböl László.

A gépek nagytávolságú navigációs gyakorlórepülést hajtottak végre. Két repülőtéren is gyakorolták a "bejöveteli eljárást". Ezzel az eljárással sem polgári, sem katonai gép nem tud információszerzést végezni - mondta a vezérkari főnök.

13.29 - Nem kérették és nem is kéretik be az izraeli nagykövetet a Külügyminisztériumba az izraeli repülőgépek magyarországi berepülésével kapcsolatban - mondta Szabó Vilmos külügyi államtitkár kedden Budapesten, a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.

Nem kérették be az izraeli nagykövetet, nem láttak és nem is látnak okot erre. A kérelem teljesen szabályszerűen érkezett és a gépek azt hajtották végre, amely a dokumentumban szerepelt - hangsúlyozta Szabó Vilmos.
A külügyi államtitkár kiemelte: már a nagykövetség által küldött kérelemből is kiderült, hogy az izraeli légierő gépeiről van szó.

Nem ez volt az első eset, kialakult már egy gyakorlat ebben a kérdésben - tette hozzá.

12.57 - Nemzeti Közlekedési Hatóság légiközlekedési igazgatóságának vezetője, Vágó József kedden azt mondta, hogy tájékoztatták a magyar honvédség illetékes szerveit az izraeli repülők múlt heti érkezéséről.

Az izraeli repülők érkezéséről a magyar honvédség illetékes szerveit és a hírszerző szolgálatok illetékeseit is tájékoztatták - mondta Vágó József a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.

Mint közölte, a gépek a tervek szerint "touch and go", azaz megközelítési és átrepülési manővert szerettek volna végrehajtani Ferihegyen.
Az engedélyt március 1-jén kérte az izraeli nagykövetség, amelyet a Külügyminisztériumon keresztül juttattak el a hatósághoz. Már aznap meg is adták az engedélyt, és azt továbbították a külügyi tárcán keresztül a nagykövetséghez - tette hozzá.

12.55 - A magyar honvédség tudott az izraeli gépek érkezéséről, folyamatosan ellenőrizték a légteret - mondta Szekeres Imre honvédelmi miniszter kedden Budapesten a parlament honvédelmi bizottságának rendkívüli ülésén.

Megalapozatlan minden olyan kijelentés, hogy a honvédség nem tudott a repülőkről vagy nem ellenőrzi a légteret - hangsúlyozta a miniszter.
A repülőgépek a megadott időben és útvonalon repültek. A repülést a NATO és az Eurocontrol, az Európai Szervezet a Légiközlekedés Biztonságáért is figyelemmel kísérte - tette hozzá.

Múlt csütörtökön a Honvédelmi Minisztérium szóvivője, Bocskai István azt mondta, hogy a tárcának semmilyen információja nem volt az izraeli katonai gépek érkezéséről.

Szabó Vilmos külügyi államtitkár a keddi bizottsági ülésen kiemelte: a Külügyminisztérium haladéktalanul továbbította az izraeli kérelmet és a megkapott engedélyt is.

12.28 - Kedden dél után néhány perccel megkezdődött az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának rendkívüli ülése a magyar légtérbe berepült izraeli gépek ügyében.

A tanácskozást a testület fideszes tagjai kezdeményezték, az ülésen részt vesz Szekeres Imre honvédelmi miniszter, Hónig Péter közlekedési miniszter, Szabó Vilmos külügyi államtitkár, Tömböl László vezérezredes, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság és a Nemzetbiztonsági Hivatal képviselője.

Korábban - Rendkívüli ülést tart hétfőn a parlament honvédelmi és rendészeti bizottsága a magyar légtérben gyakorlatozó izraeli repülőgépek ügye miatt.

A tanácskozást a testület fideszes tagjai kezdeményezték, a párt álláspontja szerint ugyanis az emberek joggal várnak választ arra, hogy milyen célból érkeztek az izraeli repülők Magyarország légterébe, milyen gyakorlatot végeztek, és miért éppen most, a választások előtt történt ez az akció. Az ülésen részt vesz Szekeres Imre honvédelmi miniszter, és meghívták a Külügyminisztérium, a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium, valamint a Nemzeti Közlekedési Hatóság képviselőit is.

A Magyar Nemzet múlt csütörtöki számában saját forrásra hivatkozva azt írta, hogy előző nap az izraeli légi- és űrerők két gépe kétszer megközelítette a Ferihegyi repülőtér leszállópályáját Vecsés irányából, majd leszállás nélkül távozott. Az ügyben a Honvédelmi Minisztérium és a kormány is vizsgálatot kezdeményezett.

Olvasóink írták

46 hozzászólás
 • 46. elemér 2010. március 26. 11:52
  „Mibe kerül a béke és ki fizeti azt ? Természetes hogy az amcsik és nem az állitólagos gazdag zsidók, akik csak fejik az amcsikat.”
 • 45. elemér 2010. március 26. 11:36
  „Mozes azt mondta a 8 parancsolatban, hogy ne lopj. Ezt csináltak a zsidó terroristák Izraelban. Ellopták és elkergették az öslakókat. Jeruzsálemot is magukénak állitják most, pedig a világ ezt nem ismeri el. Jeruzsálem az nemzetközi, mint ahogy Izraelnak is az kellene lenni. Izrael elismerése egy baklövés volt a világnak. Ezért nem akarnak békét kötni, mert maguk is tudják hogy az lehetetlen.”
 • 44. elihu 2010. március 26. 09:45
  „38. -as! Meir! Ebben igazad van akkor már rég elvettük ezt a földet az araboktól, mikor a magyarok még csak Ázsiában voltak. De a különbség az, hogy míg mi Kánaán földjét erővel elvettük más népektől (mi ezt úgy mondjuk, hogy a Mindenható nekünk adta) és rabszolgaságba vetettük őket, addig a Magyarok gyakorlatilag asszimilálták az itt élő avar törzseket, mint ahogy a vándorlásuk során oly sok néppel tették! Érted a különbséget ugye? Leigázás vs együttélés!!!! This is it.”
 • 43. elemér 2010. március 26. 04:12
  „Végig halgattam az Izraeli hadügyminiszter E.B. interjut, Charlie Rose lapján. Mintha csak bunkó Kruscsevet hallotam volna. Egyáltalán minek engedik ezt vagy N-Yahoot gagyogni angolul. Leégetik Izraelt. Totál ruszki felfogásuak. Mi ezt akarjuk és levan szarva a világ. Diplomáciailag Unalmas és siralmas egy náció.”
 • 42. elemér 2010. március 26. 02:32
  „Ez igaz, mert a hadipar és kutatásokban az USA vezet és nem Izrael. Van pár fontos dolog amivel repesztenek és jók. Ilyen ez a pilóta nélküli kémrepülö, ami ott is megjelent Ferihegyen. Van egy olyan is ami berepül az ablakon körülnéz és kirepül.”
 • 41. bonita2 2010. március 26. 00:10
  „34. hozzaszolas
  Elnezest, hogy javitok a soraidon, de azt hiszem Israel hadi ipara Jonathan Pollard, Ben-ami Kadish, Yosef Yagur altal eladott amerikai titkos nuclearis fegyverek, atalakitott F-15, Patriot raketak stb. koszonheto. Jonathan Pollardot 1987-ben eletfogytiglanra iteltek Amerikaban kemkedesert. Akkor most visszavasarolja Amerika amit Israel ellopott tole? Nevetseges emberke vagy:))”
 • 40. elemér 2010. március 25. 17:49
  „Tartsátok be Mozes parancsolatait az emberiséggel és szomszédokkal.”
 • 39. hektor2055 2010. március 25. 17:36
  „Nalátod ott a kutya elásva ..... akkor maradjatok is ott!!!!!!!!!a hazátokban!”
 • 38. meir 2010. március 25. 16:39
  „Agent!!
  Israel mar akkor a Mi hazank volt,amikor az Etil kozi Magyar torzsekrol meg csak hir sem volt!!!”
 • 37. meir 2010. március 25. 16:37
  „36!!
  Yirushalaim Erets Israel Fovarosa es AZ is marad orokre!! pont!!
  Obama eszi vagy sem!!!!
  Obama,Biden,Mitchel,meg az egesz kongresszus kinyalhatja Netanyahu es Liberman hatsojat!!”
 • 36. elemér 2010. március 25. 12:21
  „Meir te megint tudatzavarban vagy. N.Yahoo-t Obama iderendelte aki jött nagy dirrel-durral és 3 napig itt nem ment semmire. Az USA, EU és UN együttesen elitélik amit ez a disznó csinál. Jeruzsálem az nemzetközi város és az is marad. Liberman pedig csak egy seggfej itt.”
 • 35. Agent 2010. március 25. 08:40
  „34.
  "hogy mi zsidok hogyan,milyen korumlenyek kozt elhetnenk a Sajat Hazankban!"

  Izrael annyira a zsidók saját hazája, mint magyaroknak az Etelköz.”
 • 34. meir 2010. március 25. 01:21
  „30-as!!
  igen!! eppen ez okbol veszi az USA a mi Hadi iparunk termekeit!!!!
  ja!!-az oroszok es a kinaiak is!!!Mi NEM szorulunk ra az USA-ra!!! NEM mi megyunk evente ket-haromszor oda hanem az a huje biden meg mitchel az akit ide esz a rosseb hozzank kovetelozni!!-aztan persze nagy dirrel - durral durcasan hazamegy mindketto mert mi NEM engedunk neki semmibol!!!
  Akarcsak az UE kuldottek!!!
  mi magasrol leszarunk mindenkit aki idejon es kovetelozni kezd,hogy mi zsidok hogyan,milyen korumlenyek kozt elhetnenk a Sajat Hazankban!!!Ezuttal olyan kormanyunk van vegre,akinek ELSO a MI ERDEKUNK!!!!
  Joe Biden es George Mitchel egyuttesen sem er el Avigdor Liberman-nal szemben Semmit!!!!
  Obama??? az meg Nyalja ki.......!!!!”
 • 33. elemér 2010. március 24. 22:05
  „Békét nem akarnak, mert akkor már nem kapnak több támogatást. Az USA garantálja a biztoságukat és már szerenénk tölük megszabadulni, mert ez egy teher nagyon költséges. Ráadásul még szemtelenkednek.”
 • 32. pancser 2010. március 24. 21:38
  „Mi .... kell e miatt a dolog miatt hőzöngeni töb száz berepülés történik minden évben. Nagyon hülyének kell lenni ahhoz, hogy azt gondolja valaki, hogy egy távoli ország amelyiknek meg van a maga baja velünk foglalkozik egyáltalán. Elemér meg csont....e, rászállt az éjszaka!”
 • 31. Agent 2010. március 24. 20:44
  „LOL, elemér, meir, erről nekem most az a vicc ugrik be, amely úgy végződik, hogy "ha így állnak a dolgok, akkor én már csak egy kávét kérek"”
 • 30. elemér 2010. március 24. 18:57
  „Tudom, de ez mégis csak szemétség, mert nékülünk nem léteznétek.”
 • 29. meir 2010. március 24. 14:55
  „28-as!! <moderálva>
  Mi NEM dolunk be a hulye igereteinek jojjon az Joe Biden-tol,vagy George Mitchel-tol !!!
  Magasrol leszarjuk mindkettot,Obamaval az elen!!!!”
 • 28. elemér 2010. március 24. 13:07
  „Az még csak hagyján, de Amerikát is felvásárolták. Ezért nem értik hogy Obama nem esik hasra nekik.”
 • 27. hektor2055 2010. március 24. 11:29
  „NA igen ez szép és jó...Csupán az a kérdés ha valaki neadjisten rossz szándékkal akar berepülni akkor nemszükséges éjszaka jönnie többezer méter magasságban mert ..(miért tenné)??????? Bármikor kérhet az NKH tol engedélyt és megkapja ,akár hivatalosan is bombázhatnak minket fényes nappal, és akkor sem lőhető ki???? Az aggasztó az egészben az hogy senki nemellenörzi le a gépek mit szállitanak. Az engedélykérésnél aztmondanak amit akarnak (rutinrepülés és már kapják is az engedélyt).És akár bombával is telilehet pakolva ..katonai ügyekben + ne az nkh döntse el hogy ki jöhet ki nem, hanem a nemzetbiztonság, titkos szolgálat és a honvédelem hamég vanilyen.
  Ez az eset azért kényes mert Simon Peres ugye világákürtölte hogy felvásálta magyarországot.... és magyarország lesz az uj hazájuk..Picit komolyabban kellene venni a kijelentése után mindent ami izrael el kapcsolatos!!!!!”
46 hozzászólás

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az információ-biztonsági piac tovább bővül

Bár az elmúlt évben a magyar informatikai piac visszaesett, az információbiztonsági megoldások iránt… Tovább olvasom