Kisalföld logö

2019. 06. 24. hétfő - Iván 18°C | 28°C Még több cikk.

Izrael folytatja a háborút

Beleegyezett kedden Izrael, hogy engedélyezi humanitárius segélyek Libanonba szállítását, de közölte: folytatja a Hezbollah elleni háborút.
Condoleezza Rice amerikai külügyminiszterrel folytatott keddi tárgyalása után Ehud Olmert izraeli kormányfő kijelentette: egyetértettek abban, hogy a Hezbollah lefegyverzése és nemzetközi erő Dél-Libanonba történő telepítése alapvető fontosságú a két hete tartó libanoni konfliktus megoldásában.
A kormányfő hivatalának közlése szerint Olmert és Rice megállapodtak: Izrael megengedi egy Izraelből Libanonba vezető szárazföldi folyosó létrehozását és a bejrúti repülőtér humanitárius célokra történő felhasználását. Amír Perec izraeli védelmi miniszter bejelentette, hogy a nemzetközi erő megérkezéséig Izrael fenntart egy „biztonsági övezetet” Dél-Libanonban.
Izrael szerint mintegy 20 ezer fős békefenntartó erőt kellene Libanon déli térségébe vezényelni, és a csapatok helyszínre telepítését két héten belül végre kellene hajtani azt követően, hogy a nagyhatalmak erről döntenek – közölték kedden magas rangú izraeli illetékesek. Ez a szám nagyjából kétszerese annak, amelyre a vezető európai országok gondolnak.
A CNN amerikai hírtelevízió értesülése szerint Rice két nemzetközi békefenntartó erő Dél-Libanonba vezényléséről szóló tervet terjesztett közel-keleti tárgyalópartnerei elé. Az első békefenntartó erő, amelyet a tűzszünet létrejötte után telepítenének Dél-Libanonba, legfeljebb 10 ezer török és egyiptomi katonából állna egy NATO- vagy ENSZ-parancsnok irányítása alatt, amit egy másik, legfeljebb 30 ezer fős nemzetközi erő váltana fel, amely segítene a libanoni kormánynak az ellenőrzés visszaszerzésében a jelenleg a Hezbollah milíciái uralta déli országrész felett. Rice az izraeli kormányfővel tartott találkozója után Rámalláhban Mahmúd Abbász palesztin elnökkel tárgyalt, aki azonnali libanoni tűzszünetet, a Gázai övezetben és Ciszjordániában folyó izraeli hadműveletek leállítását szorgalmazta. Abbász tárgyalásokat sürgetett Izrael és a libanoni kormány között.
Máris bírálta az Egyesült Államokat Iszmáil Haníje palesztin kormányfő, aki szerint az amerikai külügyminiszter által felvázolt „új Közel-Kelet” nem jelent mást, mint Libanon lerombolását és még több palesztin megölését.
Abdalláh szaúdi uralkodó kedden közölte: attól tart, hogy az izraeli offenzíva szélesebb háborút robbanthat ki a Közel-

Több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására

Az izraeli hadsereg kedd délután ismét bombázta a Hezbollah erősségének számító, síiták lakta dél-bejrúti peremvárost, a támadásnak 12 civil halálos áldozata volt. A libanoni biztonsági erők szerint az izraeli légierő több mint 100 csapást mért dél-libanoni városokra és falvakra kedden, eközben Hezbollah-rakéták tucatjai csapódtak be észak-izraeli területre.

Haifában legkevesebb öten sebesültek meg, a galileai Mgar faluban egy izraeli arab kislány meghalt és négyen megsebesültek. A július 12. óta tartó konfliktusnak összesen 441 libanoni és 42 izraeli áldozata van, több tízezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sáremberből új ember

Népi megfigyelés az alapja a gyógyiszapkúrának. A Marosban fürdőző makóiak az 1950-es években, de a… Tovább olvasom