Kisalföld logö

2018. 12. 18. kedd - Auguszta -5°C | 5°C Még több cikk.

Iszapömlés - A szlovák fél folyamatosan figyeli a helyzetet

A szlovák szakértők folyamatosan figyelik és értékelik a magyarországi iszapömléssel kapcsolatos információkat, s ezek alapján úgy vélik, nagy a valószínűsége annak, hogy a szennyeződés nem kerül be a Duna vizébe.
 
A Szlovák Vízgazdálkodási Vállalatnak (SVP) eddig nincs olyan hivatalos értesülése Magyarországról, miszerint a szennyeződés bekerülhetne a Dunába - jelentette ki Pavel Machava, a cég szóvivője szerdán Pozsonyban.

"Az eddigi, hivatalosan meg nem erősített értesüléseink arról szólnak, hogy a szennyeződést a magyaroknak sikerült semlegesíteniük és valószínűleg nem fog bekerülni a Duna folyóba" - nyilatkozta Machava.
Leszögezte: amennyiben rendkívüli módon romlana az általuk figyelt folyóvizek minősége, az SVP készen áll arra, hogy a törvényes előírások szerint megfelelő intézkedéseket foganatosítson.

Az SVP a felszíni vizek minőségét az állami program szerint ellenőrzi, amelyet évente hagy jóvá a pozsonyi környezetvédelmi tárca. A méréseket a cég az előzetesen kijelölt helyeken előre meghatározott időrendben végzi.

Szlovákiában a Magyarországon alkalmazott technológiával 1954 és 1997 között a közép-szlovákiai Garamszentkereszten (Ziar nad Hronom) gyártottak alumíniumot. Ez a gyártási mód azonban a kilencvenes évek végén megszűnt, s ma már olyan új technológiákat alkalmaznak, amelyek nem veszélyeztetik a környezetet.

A város közelében elterülő, a régi termelésből visszamaradt szennytelep 44 hektáros, és több mint tízmillió tonna már megkeményedett vörös iszapot tartalmaz. A hatalmas szeméttelep tetejének 80 százalékát műanyaglepellel fedték be, s az oldalak egy része pedig már füvesítették.

Ján Klimko, a helyi alumíniumgyár igazgatója szerint ez a telep már biztonságos, nem veszélyeztet sem embereket, sem a környezetet. Az egész telepet 2012 végéig kell zöld területté tenni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kerekes széket lopott a kórházból két hajléktalan

Kerekes széket lopott Székesfehérváron, a Fejér Megyei Szent György Kórházból két hajléktalan; a… Tovább olvasom