Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ismét életre kelt az északi part

Folytatás az 1. oldalról.

A júliusi kánikula alatt három-négyezer vendég is volt a közepes méretű balatonfüredi strandon, s az azt követő visszaesés után csak tegnap kezdte ismét nyári formáját felölteni a tópart. A forgalom várhatóan az ünnepi hétvégén éri el a csúcsot, utána pedig – ahogy mondani szokták – mintha elvágták volna. A strandok nyitva lesznek, de az üdülők nem is terveznek vendéget az utolsó, augusztusi tíz napra. A büfések közül is sokan lehúzzák a redőnyt, a családok már az iskolakezdéssel vannak elfoglalva, vagyis ilyenkor kizárólag az idősebb korosztályé a Balaton.

Sokan kirándultak

A hajózási társaságnak, a füredi borhét szervezőinek jót tett a kéthetes, „mérsékelt nyár”, mert aki több napra jött, az jobb híján kirándulni indult: a tihanyi révvel Szántódra, a kishajóval Révfülöpről Balatonboglárra, onnan biciklivel vagy vonattal Lellére, este pedig a Tagore sétányra, ahol jutott a legkiválóbb borokból és az igazi, mediterrán hangulatból. A csornai Boros Csillát és Szűr Károlyt sem lehetett elüldözni a húszfokos vízről szóló jelentésekkel, a pár múlt csütörtökön érkezett és a szezonzáró ünnepig marad.
– Sokat kirándultunk, igen jókat borozunk lenn a sétányon. Tihanyba még egyszer el akarunk menni. A Balaton a legjobb a világon, ezt írják bele a riportba – segédkezik a híradásban a rekedtes hangú, magyar címeres sapkát viselő férfi. A pár egy hotelben lakik, s igen meg van elégedve, mivel ketten tízezret fizetnek egy nap a svédasztalos ellátásért.

Először a tónál

Kicsit messzebbről, a Nyíregyháza melletti Kisvárdáról érkezett egy több családból álló társaság. Egyikük, Németh István azt állítja, korábban még soha nem volt a magyar tenger partján.
– Mi inkább a Tiszához járunk, vagy ha megtehetjük, akkor a tengerpartra. Nekünk a Balaton nem egy ugrás, mint mondjuk a győrieknek. De most azt mondom, nagyon megérte ez a néhány nap. Kirándulóidő volt, de ma már jókat lehet fürödni a kicsikkel, ők élvezik a legjobban a vizet. Szerintem itt maradunk a hétvégéig és az is biztos, hogy nem most jöttünk utoljára – mondja a harminchárom éves családapa.

Legjobb vevők a magyarok

Az árusok azonban nincsenek ennyire elragadtatva. Idősebb tulajdonost nem találunk, egy középkorú házaspár tavaly még itt vezetett egy majd harmincéves büfét, de utána ők is eladták a helyet. Az egyetlen – aki a hetvenes-nyolcvanas években kezdett generációt képviseli – a strand élelmiszerboltjának vezetője. P sem szívesen árulja el a nevét. Az első kérdésünk: fürdött-e már a Balatonban?
– Hogyne. Nyolcvannégyben utoljára – kap a kérdésen az ötvenes férfi. A boltos szerint stagnált a forgalom az elmúlt évek alatt, a nyolcvanas évekhez pedig jobb nem is hasonlítani. Mint véli, a legjobb vevők a magyarok, míg a németek már igen megszámolják az aprópénzt. Az elmúlt években özönlő dánok is méltán népszerűek a cégek körében, bár talán az „özönlés” nem a legjobb szó. Minden viszonylagos, a vendégek kilencven százaléka ma már így is magyar. Ez nem az a Balaton, ahol ez a generáció üzletet nyitott, és rosszat tesz neki az ellenpropaganda is.

Eladják a nyaralókat

– Az üdülők közül is igen sokat eladtak, még a kilencvenes évek végén a tulajok főleg a horvát tengernél vettek házat a bevételből – mondja a vízibicikli-kölcsönző alkalmazottja. György József Márk hallomásból úgy tudja, ma már szinte lehetetlen megválni az ingatlanoktól, ennek ellenére reálértékben nézve ugyanannyiért árulják őket, mint 1998-ban. Szerinte az a vég kezdete, hogy már a német tulajdonosok is árulni kezdték az üdülőket, a hirdetések gombamód szaporodnak. A kölcsönző fiatal alkalmazottja egyébként nyolc éve dolgozik a Balatonnál, az 1600 és 1400 forintért kölcsönözhető vízibicikliket a

diákok és a kisgyerekes családok bérlik. Elmesélte: minden évben akad egy vendég, aki – nyilván előre eltervezetten – elviszi a járművet a déli partig, s az üres vízibiciklit a vízben hagyja. Ez a „füredi rév” teszi hozzá ironikusan a kölcsönzős fiatalember.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra a téren a busz

Győr. Mától újra a Korányi Frigyes téren közlekednek a 2-es és a 23-as helyi autóbuszjáratok. Tovább olvasom