Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Ismét drágulhat a baromfi

Az idei tavaszi 5-8 százalékos áremelés után kénytelen lesz további 5-10 százalékkal emelni árait a csirkefeldolgozással foglalkozó Her-Csi-Hús Kft., amennyiben a gabonapiacon a takarmányárak magasak maradnak - mondta Oláh István, a cég ügyvezetője pénteken az MTI-nek.

Oláh István szerint a magyarországi csirkehúspiacon csaknem 10 százalékos részesedésű, hernádi Her-Csi-Hús Kft. jól reprezentálja a csirkeágazatot, tehát valószínű, hogy a többi feldolgozó is emelni fogja átadási árait a magas takarmányárak miatt. A cégvezető szerint a gabonapiacon a takarmányárak máris drasztikusan emelkedtek.

A Her-Csi-Hús két takarmánybeszállítója is júliusban 6,5 százalék körüli áremelést hajtott végre, a szülőpár-beszállító partnerüknek pedig 13 százalékos takarmány áremelést kellett elfogadnia. Átlagosan tehát akár 8 százalékos takarmányáremelés is bekövetkezhet - véli Oláh István.
Az ügyvezető ilyen drasztikus mértékű takarmány-áremelést nem tart indokoltnak. Információi szerint a raktárakban van még ógabona, kukorica és talán még búza is. Vannak területek, amelyeket az időjárás ellehetetlenített, de az országos termőterületnek csak töredékét - tette hozzá.

Amennyiben a takarmányárak a megemelt szinten maradnak, akkor újabb, 5-10 százalék körüli átadási áremelést kell végrehajtani, hogy a termelőiket ki tudják fizetni - mutatott rá.
Az MTI korábban már hírt adott arról, hogy áremelési hullám kezdődött a takarmánypiacon.

Több takarmánykeverő - például a jánoshalmai Agroprodukt Kft. június végi 2-3 százalékos - takarmány-áremelése után júliusban 5-6 százalékkal emelte tápjai árát a dabasi Vitafort Első Takarmánygyártó és Forgalmazó Zrt., a zalaszentgróti Zala-Cereália Zrt. pedig augusztusban hajt végre átlagosan 4-6 százalékos áremelést a búza és az árpa felvásárlási árának növekedése miatt.

Czerván György, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) agrárügyekért felelős államtitkára az országos aratási koordinációs bizottság e heti ülése után az MTI-nek úgy nyilatkozott: nem érti a búza jelentős gombafertőzöttségéről szóló híreket, amelyeknek szerinte "közük nincs a valósághoz". Czerván György szerint e mögött spekulációs indokok lehettek. "Nem fog elszállni a gabonapiac" - jelentette ki az MTI-nek pénteken Fórián Zoltán, az Agrár Európa Tanácsadó Kft.
üzletágigazgatója.

Elmondta: nem jó, ha a termelők nem kötnek szerződést abban bízva, hogy a betakarítást követően esetleg 20-30 százalékkal drágábban értékesíthetik majd a termésüket. Aki pedig komolyan termel, az úgyis szerződések alapján dolgozik - tette hozzá. Fórián Zoltán felhívta a figyelmet arra, hogy a világpiaci hírek globális gabona-terméscsökkenésről szólnak, Magyarországon azonban gerjesztettnek tűnik a gabonapiaci árak emelkedése addig, amíg nincs vége az aratásnak.

Olvasóink írták

  • 2. muskátli 2010. augusztus 02. 12:12
    „drágább lesz a baromfi? csak nem megint felviszik a politikusok fizetéseit? "barom-fi"”
  • 1. janika 2010. július 31. 10:02
    „Majd beharangozzák ismét a madárinfluenzát és, akkor olcsóbb lesz az elkobzott baromfi ára.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kapta meg a típusengedélyt az Alstom metrókocsija - új közbeszerzés

Mivel a Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nem adta meg a végleges típusengedélyt az Alstomnak a 2-es… Tovább olvasom