Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Intézményi leválás

– ráfázós fűtés?

A kapuvári távhő üzemeltetésére kiírt pályázatra több befektető cég is jelentkezett. Információink szerint a területi bejárás után az érdeklődők egy része nem látja biztosítottnak a jövendő befektetés megtérülését.
A kapuvári képviselő-testület márciusi ülésén határozott arról, hogy a városi távhő üzemeltetésére kiírják a pályázatot, mivel a jelenlegi szolgáltató szerződése szeptemberben lejár (Kisalföld, 2006. március 29.).
A városatyák határoztak arról is, hogy a távfűtési hálózatról lekötik a város intézményeit, mivel azoknál évente többmilliós lehet a fűtésszámla. A képviselők úgy vélik, egyszeri nagyobb beruházással a gázfűtési rendszer bevezetése komoly megtakarítást hozhat a költségvetésnek.
A városi távhő rendszerén így alig háromszáz lakás maradna, ennek üzemeltetésére írták ki a pályázatot. A képviselők egy része már az akkori ülésen azon véleményének adott hangot, hogy a fennmaradó lakásszám – amiből esetleg még többen le is kötnének – nem lesz elég vonzó befektetés a jövendő szolgáltatónak.
Vertetics István, a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának vezetője elmondta: a kiírt tendert több cég is elvitte a hivatalból. Ezek egy része a minap városbejáráson vett részt, megtekintve a távhőrendszert. A hivatal illetékese – a tender folyamatára hivatkozva – nem kívánt részleteket elárulni a bejárásról. Információink szerint a befektetők több ponton is kritikusnak érzik a pályázatot. Legelső helyen azt hozták fel problémaként, hogy az önkormányzat a nagyobb fogyasztókat, az intézményeket leválasztotta a rendszerről. Az így megmaradó lakossági fogyasztók száma véleményük szerint olyan kevés, hogy meggondolandó a befektetés. Ismert a hálózat műszaki állapota is, ami már az első években komoly ráfordítást igényel. A tizenöt éves működtetésre kiírt pályázat első öt évében ezt a vezetékrendszert már fel kellene újítani. Az üzemeltetést az egyik befektető úgy képzelné el, hogy a fűtés melléktermékeit értékesítenék, ezáltal a fűtésdíjat néhány évig szinten tudnák tartani. Ehhez az is hozzájárulna, hogy később egyéb forrásokat is bevonnának az energiatermelésbe, melynek nyomán új munkahelyek létesülhetnének.
Az egyik befektető képviselője hangsúlyozta: megdöbbentő, hogy a leválásokkal három rendszer is működne a városban, a lakossági, az intézmények külön és egy jelenleg is működő távhőszolgáltató magánrendszer. A szakember szerint napjainkban éppen a nagy, összevont rendszereknek lenne létjogosultsága. A befektető kijelentette: a vélhetően megmaradó, alig pár száz lakásra nem rentábilis egy városi távhőrendszer üzemeltetése.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Állja a versenyt a Lombard

A szegedi központú, országos hálózattal rendelkező Lombard Lízing Csoport megőrizte előkelő helyét,… Tovább olvasom