Kisalföld logö

2019. 01. 24. csütörtök - Timót -3°C | 4°C Még több cikk.

Ingyenkártya a gondtalan nyaralásért

Győr-Moson-Sopron - Aki külföldre utazik, ajánlatos, hogy társadalombiztosítását igazoló európai egészségbiztosítási kártyával rendelkezzen. Adott esetben ezzel veheti igénybe a szükségessé váló egészségügyi szolgáltatást.


Az év eddig eltelt időszakában mintegy 25–30 százalékkal többen váltották ki az úgynevezett E-111-et, hivatalos nevén az európai egészségbiztosítási kártyát. Ezzel igazolhatjuk uniós tagországbeli utunk során – és Svájcban –, hogy rendelkezünk társadalombiztosítással, így jogosultak vagyunk az unió tagállamaiban – továbbá Svájcban, Horvátországban – szükség esetén egészségügyi szolgáltatásokra. Ebbe értendő a dialízis, az oxigénterápia és a szülés is. Horvátországban a sürgősségi ellátást kérhetjük az EU-kártyával.

A kártya ingyenes, ám ha az egyéves lejárat előtt elveszítjük és újat kérünk helyette, 2200 forintba kerül. Igényléséhez az Országos Egészségbiztosítási Pénztár kirendeltségén – Sopronban a Kis János, Győrben a Szabolcska utcai irodában – űrlapot kell kitölteni. Ha rendben vannak az adatok, azonnal kiállítják a dokumentumot, amely egy évig érvényes. Az adminisztrációhoz személyi igazolvány, lakcímkártya, továbbá adószám is szükséges. Ha valaki családtagja EU-kártyáját is igényli, az illető részéről megbízólevelet kell felmutatnia.

A legtöbb uniós országban csak az önrészt (vizitdíjat, napi- vagy dobozdíjat) kell téríteni, a kezelést a kártya felmutatásával rendezettnek tekintik. Képünk illusztráció
A legtöbb uniós országban csak az önrészt (vizitdíjat, napi- vagy dobozdíjat) kell téríteni, a kezelést a kártya felmutatásával rendezettnek tekintik. Képünk illusztráció

A Benelux államokban, továbbá Finnországban és Franciaországban fizetni kell az ellátásért, de számla alapján az összeget idehaza egy hónapig visszaigényelhetjük. A többi uniós országban – emellett Svájcban és Horvátországban – csak az önrészt (vizitdíjat, napi- vagy dobozdíjat) kell téríteni, a kezelést a kártya felmutatásával rendezettnek tekintik. Ha pedig emellett rendelkezünk külön utasbiztosítással, akkor az önrész megfizetésétől is mentesülünk.

Olvasóink írták

  • 1. tricse 2009. július 18. 19:55
    „Kevésbé anorexiás csaje nem volt?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyar-román-szerb hármas külügyminiszteri találkozó

Háromoldalú magyar-román-szerb külügyminiszteri találkozó lesz szombaton Temesváron, jelentette be… Tovább olvasom