Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Ingyeninternet

Ha valaki mától a győri Városháza téren egy padon vagy a Baross úton egy presszó teraszán úgy gondolja, internetezni akar: ám tessék, ingyen, korlátlan. Mindössze egy laptop vagy egy kézi számítógép, abba pedig egy vezeték nélküli hálózatkártya kell hozzá.
Szélessávú, ingyenes internetes hozzáférés Győr közterületein: erről írt alá tegnap szerződést Balogh József polgármester és Brandhuber András, a szolgáltató Int-air.net számítástechnikai kft. ügyvezetője. E megállapodás szerint a szolgáltató a város tíz különböző helyén telepít közterületi hozzáférést biztosító berendezéseket, a város pedig fizeti a szolgáltatás költségét, ami telepítési helyenként havi 40 ezer forint.

Mivel a város idei költségvetésében nem szerepelt ilyen tétel, erre az évre a képviselő-testület SZDSZ-es és szocialista frakciója vállalta át a fizetést.

Annak idején sok vád érte az önkormányzatot a kábeltévé eladása miatt, mondta a mostani szerződés aláírási ceremóniáján a polgármester.

Csakhogy az a „kábeles" pénz egyebek között olyan beruházásokat tett részben lehetővé, mint az egyetemi csarnok vagy a termálfürdő, és megkezdődhetett az „intelligens város" mára már majdnem befejezett programja. Ez egyébként egy rugalmas program, felvállalja az új ötleteket – mint például most a közterületi ingyenes internetezés lehetőségének megteremtését.

Egész Európában ilyen még csupán Londonban és Párizsban működik, Győr a harmadik város. Ennélfogva hazánkban értelemszerűen az első. A tegnapi eseményre ígérte is jövetelét az IHM államtitkára, ám minisztere betegsége miatt más elfoglaltsága akadt, helyette meg nem jött senki – miközben a minisztériumban informatikai korszakváltásról beszélnek...
És egyebek között arról, hogy olcsóbbá kell tenni az internetezést, mert ma sokak számára még mindig elérhetetlenül drága. Finoman szólva nem „költségarányosan". Bizonyítja a „légből kapott" lehetőség is.

Kell egy laptop vagy egy kézi számítógép, abba pedig egy vezeték nélküli hálózatkártya (WIFI rádiós kártya), aminek egyszeri költsége minőségtől függően 15–30 ezer forint közti, be kell állítani az azonosítót, ami csak gyor. Ettől kezdve a meghatározott körzetben ingyenesen, korlátlanul lehet kalandozni a neten. Illetve van valami korlát, a levegőben továbbított jelet árnyékolhatják fák, épületek, ezért helyezik a berendezéseket lehetőleg nagyobb nyílt térségekhez. Más korlátozás ezenkívül legfeljebb a laptop üzemideje.

Mint említettük, a szerződés szerint a mostani kettőn túl még nyolc helyen lesz a városban ilyen lehetőség. De nem csak internetezésre, mert ezek a berendezések alkalmasak arra, hogy kamerák révén a világhálóra továbbítsák például a győri rendezvények élőképeit, vagy fogadják és továbbítsák mobil térfigyelő kamerák képeit. Mondani se kell, ezek még óriási, s igazából nem is drága lehetőségek egy „intelligens városnak".
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barkácstipp: Csacska macskák

Ha van ügyes kezű barkácsoló a családban - meg persze egy dekopírfűrész -, esetleg ismerünk egy… Tovább olvasom