Kisalföld logö

2019. 01. 20. vasárnap - Fábián, Sebestyén -4°C | 2°C Még több cikk.

Ingyenesen igényelhető

Az unió országaiba történő utazás esetén ajánlott igényelni az egységes európai egészségbiztosítási kártyát. Ezzel ingyenesen juthatunk hozzá azokhoz az egészségügyi szolgáltatásokhoz, amelyek az adott ország biztosítottjai számára is ingyenesek. Poggyászokhoz és szélesebb körű egészségbiztosításhoz célszerű a biztosítótársaságok ajánlatát igénybe venni.
A magyar állampolgárok egységes európai egészségbiztosítási kártyával utazhatnak uniós tagállamokba, valamint kétoldalú egyezmények alapján Horvátországba, Svájcba, Norvégiába és Izlandra. A kártya az egészségbiztosítási kirendeltségeken igényelhető, Sopronban a Kis János utca 4. alatti biztosítópénztárnál.
– A kártya az unió tagállamaiba utazó magyar biztosítottak számára igazolja társadalombiztosítási jogviszonyukat, ennek birtokában ingyenesen juthatnak hozzá az orvosilag szükséges ellátásokhoz – mondta el lapunk érdeklődésére Istántsuly Dezső, a megyei egészségbiztosítási pénztár igazgatója. – Az igényléshez személyazonosságot igazoló okirat, valamint a társadalombiztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum szükséges. A kártyát az ügyfélszolgálatok ingyen állítják ki a kérelmezőnek, az elvesztett dokumentum pótlásáért azonban díjat kell fizetni.
A kártya tulajdonosa csak ideiglenes kinttartózkodás esetén, az orvosilag szükséges ellátásokat veheti ingyenesen igénybe, azaz nem használható fel a kártya akkor, ha valaki kifejezetten a gyógykezelés miatt utazik másik tagállamba. A kártya tizenkét hónapig érvényes, nyugdíjasok és tizenhét év alattiak 36 hónapig érvényes kártyát kapnak.
– Fontos tudni, hogy a kártyával csak azon szolgáltatások vehetők ingyenesen igénybe, amelyek az adott ország biztosítottjai számára is térítésmentesek – tette hozzá az igazgató. – Tehát ha például Ausztriában receptdíjat vagy kórházi napidíjat kell fizetni, ez alól nem mentesít a kártya. Újdonság az is, hogy már minden tagállamban lehet közvetlenül az egészségügyi szolgáltatóhoz fordulni a kártyával, nem kell előzetesen az illetékes egészségbiztosító igazolását kérni. Ugyanakkor csak az adott országban működő egészségbiztosítóval szerződésben lévő intézmények, orvosok által nyújtott szolgáltatásokat tudja elszámolni a biztosítópénztár. Érdemes ezért a kiutazás előtt vagy a megérkezéskor tájékozódni arról, melyek a legközelebbi – a társadalombiztosítóval szerződött – szolgáltatók.
Sopronban a Kis János utca 4. alatt működő egészségbiztosítási pénztárnál hétfőtől csütörtökig 8–15, pénteken pedig 8–12 óra között igényelhető a kártya, melyet néhány napon belül kézhez kap az igénylő.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások… Tovább olvasom