Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Ingolstadtba megy a balett

A Győri Balett október 13-án Ingolstadtban bemutatja A megváltó utolsó hét szava a kereszten c. előadását.

Ingolstadt a helyszíne annak a koncertsorozatnak, amely a tavaly csatlakozott EU-tagállamok művészeti értékeit mutatja be. A Győri Balettre azért esett a német szervezők választása, mert a társulat korábbi vendégszereplései alkalmával osztatlan sikert aratott. Susan Oswell koreográfus szerte a világban több művészeti területen ért el kimagasló eredményeket. Táncolt az Iráni Nemzeti Balettben, a párizsi Art Theatre Balletben, a német Bonn Ballet Companyban. Harminc éve él Németországban, ahol „Az év színésznője" címet is elnyerte.

A Győri Balettnek koreografált A megváltó utolsó hét szava a kereszten című produkció Jézus szavaira kíván rávilágítani mai szemszögből.

A civilizációt vizsgálja, melyben a humanizmus és a szerénység értékrendjét szembeállítja az egoizmussal és a gonoszsággal.Kiss János, a Győri Balett igazgatója a siker reményében tekint a németországi vendégszereplés elé.

– Ingolstadttal régi a kapcsolatunk, főtámogatónk, az Audi Hungaria Motor Kft. révén is, valamint több alkalommal sikerrel szerepeltünk a német városban. A szervezési nehézségek ellenére is örömmel fogadtam az ingolstadti felkérést. A próbafolyamat végén már mondhatom, jó döntés volt vállalni a felkérést. Susan Oswell olyan produkciót hozott létre, amely a Győri Balett megszokott stílusától eltérve engem is meglepett. Külön öröm számomra, hogy a Győri Balett alapító tagjai mutathatják be ezt a művet.

(Susan Oswell koreográfussal és a Győri Balett művészeivel a szombati Szieszta mellékletben olvashatnak beszélgetést.)

 Az utolsó éjszaka

Azon az éjszakán, az utolsó éjjel, valami különös csend motoszkált az aradi várbörtön minden szegletében. Nem töretett meg a kenyér, nem került bor a kehelybe, mégis az egykoron elhangzott szavakra gondoltak, a maguk módján imádkoztak mindahányan.


Aulich Lajos verseket olvasott az asztali feszület mellett vigyázó gyertya fényénél. „Nem félek a haláltól" – mondta szelíden gyóntatópapjának Damjanich János, akit másnap hajnalban zúzott lábbal, közönséges szemeteskocsin vittek a vesztőhelyre. Dessewffy Arisztid indulás előtt fehér kesztyűt húzott, ápoltan, gondozott ruhában akart megjelenni az aradi vérpadon. Kiss Ernő nem hagyta, hogy szemét bekössék. A rámért sikertelen sortűz után térdre rogyott. Hogy biztos legyen a lövés, parancsra egy gránátos szaladt oda hozzá és közelről célozta meg az altábornagyot. Knezich Károly szótlan, katonás léptekkel menetelt a bitóhoz. „Ma vagyok ötvennégy éves" – jegyezte meg halkan Láhner György, amikor a hóhérral szembenézett. Lázár Vilmos mielőtt a végső sortűz eldördült volna, minden bizonnyal feleségére gondolt, hisz utoljára így sóhajtott: „Én Istenem, szegény nőm!" Leiningen-Westerburg Károly az utolsó éjszakán ifjú feleségének írt érzelmes búcsúlevelet, majd bölcs nyugalommal egy regényből olvasott. Nagysándor József kalapja mellé republikánusként vörös tollat tűzve ment a halálba és zengő szóval éltette a hazát.

Poeltenberg Ernő a bitófához készülőben – származásukra utalva – megjegyezte társainak: „Szép kis deputáció megy az Úristen elé, hogy a magyarok ügyét képviselje." Schweidel József kétszer is lerántotta szeméről a piszkos kockás zsebkendőt, s mikor a sortűz eldördült, kezében egy feszületet tartott. Török Ignác végtelen lelki nyugalmáról árulkodik, hogy a kivégzés előtti éjjelen egy katonai szakmunkát olvasott. Szinte legenda már: Vécsey Károly volt az utolsó. Tépett lélekkel nézte végig társai halálát. Az akasztófa elé érve odalépett haragosához, a már halott Damjanichhoz és megcsókolta a „legvitézebb tábornok" még meleg kezét...

És ahogy egykoron a Golgotán, elrettentésül Aradon is közszemlére tették a kivégzetteket, majd este az agyonlőtt mártírokat a sáncárokban, a felakasztottakat a vesztőhelyen temették el. A holtak ruhái – júdáspénzként – a hóhért illették. Az utókornak pedig maradt a sokszor meglopott emlékezés és a sajátosan elmormolható ima: a tizenhárom aradi vértanú dicső neve.

Gülch Csaba


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nincs döntés

Elmaradt a Magyar Labdarúgó Liga (MLL) versenybizottságának tegnapra tervezett ülése, melyen a… Tovább olvasom