Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Infláció feletti áremelés?

A Kisalföld információi szerint a vízdíj 10, a csatorna 20, az áram 3, a gáz pedig legalább 5,5 százalékkal nőhet januártól. Az adatok nem véglegesek és nem is publikusak, de ha így lesz, egy átlagos család csak ezeknél a kiadásoknál plusz 1500 forinttal számolhat havonta.
Az önkormányzatok néhány héten belül döntenek arról, hogy a Pannon-Víz rt. ajánlatát elfogadják-e, s így a javasolt mértékben emelik a víz- és csatornadíjat. A Kisalföld úgy értesült, az előbbinél 10, az utóbbinál 20 százalékos áremeléssel kalkulál a közüzemi cég, de erről először még a felügyelőbizottságnak, majd pedig az rt. tulajdonosainak is dönteniük kell. Ha ez megtörtént, csak akkor kerül az önkormányzatok közgyűlése, illetve képviselő-testülete elé a kérdés.

A döntés fonákja az, hogy az önkormányzatok ekkor már nem nagyon tiltakozhatnak a javasolt emelés ellen, ha ugyanis úgy döntenek, hogy mondjuk a 20 százalék helyett csak 15-öt hagynak jóvá, akkor a különbözetet (az 5 százalékot) nekik kell fizetniük. A legritkább esetben kerül erre sor.


Egy család, amely 8 köbméter vizet használ havonta, ma még (csak a vízért) 2640 forint körüli összeget fizet. Az elsődleges kalkulációk szerint jövőre legalább 450 forint plusszal kell számolnia havonta, legalábbis akkor, ha az első információk szerinti 10 és 20 százalékos variáció marad.

Bizonytalan az emelés mértéke

Az észak-dunántúli gázszolgáltatónál egyelőre csak becsülni tudják a jövő évi emelés mértékét – jelenleg öt és fél százalékkal kalkulálnak. Pontos információt várhatóan december közepén kapnak a szakminisztériumtól, ezután kell még az órákat leolvasni, s leszámlázni az utolsó, a régi rendszer alapján számított díjakat. Mint mindenhol, így itt is változik az áfakulcs 12-ről 15-re, így ismét csak egy átlagos család fogyasztását figyelembe véve – ahol nem gázzal fűtenek –, újabb 250–300 forintos plusszal számolhatnak.

Az Energiahivatalra várva

Az ÉDÁSZ még annyit sem sejt, mint a gázszolgáltató. A korábbi évek gyakorlatát figyelembe véve azonban a legjobb esetben három százalék körüli emeléssel kell kalkulálni. Míg az Energiahivatal nem veti el azt a

felvetést, maradjunk mi is ennél a verziónál, s újabb 300–500 forint pluszkiadásnál. Mindezt összeadva, 1000 és 1500 forint között számolhat egy átlagos család – csak ezekért a szolgáltatásokért ennyivel kell többet fizetnie január 1-jétől. Fontos hozzátenni: csak akkor, ha minden a mostani kalkulációk szerint alakul, s a szolgáltatók nem változtatnak a jelenlegi verzión.

Egy évvel ezelőtt kevesebbet emeltek


Az első hírek szerint a legjelentősebben az ivóvíz- és csatornaszolgáltatási díjak nőnek. Az egy évvel ezelőtt hozott közgyűlési döntés alapján idén Győrben változatlan alapdíj mellett 5,6 százalékkal nőtt a víz ára, a csatornadíjak pedig ennél másfélszer nagyobb mértékben, 9,3 százalékkal drágultak. Lehet, hogy jövőre mindezt kétszeresével szorozhatjuk.

Kapcsolódó cikkek >>

Drágulás most és később (2003-01-01) >>
Jelentős drágulás (2003-07-28) >>
Drágulhat a hús (2002-06-12) >>
Elhalasztott áremelések: indokol a pénzügyminiszter (2002-12-19) >>
Adósságnövelő drágulás (2003-11-16) >>
Döntött a kormány: drágul a földgáz és a villamos energia (2003-01-10) >>
Emelkedik a gáz ára (2003-05-14) >>
Lakossági gázár-kompenzáció októbertől (2003-09-11) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Klubfoglalkozás

Győr. A Mozgáskorlátozottak Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének Psoriasis Klubja ma délután három… Tovább olvasom