Kisalföld logö

2019. 03. 23. szombat - Emőke 2°C | 17°C Még több cikk.

Indonéziában továbbra is igényt tartanak a magyar mentők munkájára

Egyes külföldi mentőcsapatok már távozóban vannak Indonéziából, de a magyar csoport munkájára még igényt tartanak a helyi hatóságok - mondta el szerdán telefonon az MTI-nek Jackovics Péter, a kint dolgozó katasztrófaelhárítók vezetője.

A magyar mentők szerdán azokra az elzárt településekre mentek ki, ahová még semmilyen segítség sem jutott el. Aznap is mobil orvosi ellátó pontot állítottak fel, ahol 32 embert sikerült ellátnia a két orvosból, ápolókból és asszisztensekből álló csapatnak. Nem csak a földrengés okozta sérüléseket, hanem közönséges betegségeket is kezelnek. Naponta 80 kilométeres távolságokat tesznek meg három járművükkel az őserdővel benőtt hegyekben a földutakon, mert légi közlekedésre a terep nem ad lehetőséget, a helikopterek nem tudnak leszállni - mondta Jackovics Péter.

A készleteik elegendőek a súlyos esetek ellátására, s ami marad, azt majd átadják a helyi egészségügyi hatóságoknak, amikor hazautaznak. Szombaton indulnak, de előző nap még hivatalosan elbúcsúztatják őket, noha szerdán a tartományi kormányzó már fogadta a csoport vezetőjét, és köszönetet mondott a munkáért. Ez azért különösen hasznos, mert a magyarok kimennek a betegekhez és sérültekhez, akik nem tudnának gyalogosan bevergődni a Pariamanban, a közös telephelyen felállított japán tábori kórházhoz.

A csoport tagjai jól vannak, bár a körülmények - nagy meleg, magas páratartalom - nehezek. Különösen ügyelnek az étkezésekre: az orvosok által összeállított speciális étrendhez igazodnak - mondta Jackovics Péter az MTI-nek.

Hírügynökségi jelentések szerint az indonéz hatóságok elégedettek a gyors nemzetközi segítséggel, amely több ezer áldozathoz jutott el a szeptember 30-i erős földrengés után.

˝A segítség elegendő... még ha többet is el tudnánk fogadni. Elég sátrat kaptunk, és 19 ezer tonna rizst, amely kitart négy hónapig˝ - mondta Priyadi Kardono, az indonéz katasztrófa-elhárítási ügynökség szóvivője. Megerősítette ezt az ENSZ koordinátora, Rachel Levy is.

Az áldozatok számát szerdán hivatalosan 704 halottra és 295 eltűnt személyre tették, de az egészségügyi minisztérium szerint 3000-en is odaveszhettek a katasztrófában.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megállapodtak a minisztériummal a kórházi szakmai szervezetek

Megegyezés született az Egészségügyi Minisztérium és a kórházi szakmai szervezetek között a kórházak… Tovább olvasom