Kisalföld logö

2018. 12. 10. hétfő - Judit 3°C | 7°C Még több cikk.

Illegális őssejtbeültetést végeztek egy kaposvári klinikán?

Seffer Tibor, a kaposvári Seffer magánklinika ügyvezető igazgatója továbbra is cáfolja, hogy az intézményüket érintetné az illegális őssejtkezelési botrány, ugyanakkor megerősítette az MTI-nek, hogy testvére, Seffer István az egyik, akit az őssejtügyben őrizetbe vettek.

Seffer Tibor hangsúlyozta: elképzelhetetlennek tartja, hogy testvére bármilyen jogsértést elkövetett volna, kockáztatva ezzel több mint negyvenéves praxisát. Elmondása szerint Seffer István résztulajdonosa a korábban őssejtkutatásokkal foglalkozó IRM Magyarország Zrt.-nek, amely működtetője volt a Seffer klinika egyik laborjának. Ebben a laborban járt a nyomozóhatóság a közelmúltban.

Seffer Tibor közölte: július 13-tól augusztus 3-ig minden évben zárva van a klinika, ahol egyébként sem folyik őssejtkutatás. Mint kifejtette, az IRM által működtetett laboratórium egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. A cég engedélyét azonban tavaly tavasszal visszavonták, ezzel megszűntek működésének a feltételei. "Legjobb tudomásom szerint azóta ott nem folyik semmiféle munka, és a napokban a cég megszüntetésének adminisztrációs része is lezajlott" - mondta.

effer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart, az illegális őssejtkezelési üggyel kapcsolatban. Az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarors
 Seffer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart, az illegális őssejtkezelési üggyel kapcsolatban.  Az intézmény egyik laboratóriumát bérelte az az IRM Magyarország Zrt., amely cég egy ideig a terápiás célú őssejtgyűjtésre és -tárolásra szóló engedély birtokában foglalkozott ezzel a területtel. MTI Fotó: Varga György


Hozzátette: a klinika és az IRM két különálló cég. A klinikán plasztikai sebészet folyik, és az ottani dolgozók be sem tehették a lábukat az IRM laboratóriumába, amelynek szabályos működését, majd a tevékenységének a felszámolását a tisztiorvosi szolgálat több tucatszor is ellenőrizte.

Az MTI 2007. november 9-én adott arról hírt, hogy félmilliárd forintos ráfordítással nemzetközi őssejtkutatáshoz kapcsolódó laboratóriumot és kutatóműhelyt adták át Kaposvárott, amely intézmény engedélye egyelőre kutatásra és sejtbanki tevékenységre szól, gyógyításra nem. Az ünnepségen orvosi szaktekintélyek mellett részt vettek a megye és a régió országgyűlési képviselői.

A kutatólabort alapító IRM Magyarország Zrt.-t felerészt a kaposvári magánklinikát működtető Seffer István, felerészt az IRM Biopharma Inc. jegyezte. Seffer István az avatóünnepségen arról beszélt, hogy több mint egy évvel azelőtt kezdték el a laboratórium engedélyeztetését: őssejt előállítására, tárolására, kutatására és terápiás felhasználására kértek engedélyt. Az Egészségügyi Tudományos Tanács tudományos és kutatásetikai bizottságától akkor kutatásra és sejtbanki tevékenységre kapta meg az engedélyt a klinika, amely további engedélyért folyamodott, hogy megkezdhesse az őssejt terápiás felhasználását.

a
A kaposvári Seffer & Renner magánklinika. MTI Fotó: Varga György


A laboratórium főkonzulense, Julij Baltajtisz azon az ünnepségen annak a véleményének adott hangot, hogy az európai kutatási standardoknak megfelelő laboratóriumban minden feltétel adott a gyógyító munka megkezdésére.

Egy évvel a laboravatási ünnepség után adott hírt a Somogyi Hírlap arról, hogy elutasították a Seffer István igazgató-kutatásvezető nevével fémjelzett IRM Magyarország Zrt. amerikai-argentin-magyar együttműködéssel létrehozott őssejtgyógyászati beadványát, vagyis nem kapott engedélyt gyógyászati tevékenységre. Seffer István a lapnak akkor úgy nyilatkozott: három év helyben járás után sem adja föl a küzdelmet.

Seffer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart, az illegális őssejtkezelési üggyel kapcsolatban.
Seffer Tibor, a Seffer & Renner magánklinika ügyvezető igazgatója sajtótájékoztatót tart, az illegális őssejtkezelési üggyel kapcsolatban.
MTI Fotó: Varga György


Szerinte az őssejtek kiválóan alkalmazhatók a humán gyógyászatban, a világon ezt mindenütt tudják, csak az unióban és Magyarországon nehézkes az előrelépés, mert az uniós jogszabályoknak való megfelelési kényszer erősebb az ésszerűségnél. "Mi nem az unióra, hanem a betegek gyógyítására tettünk hippokratészi esküt. Azt kérem, legalább a menthetetlen betegeknek adjunk egy esélyt!" - fogalmazott a lapnak tavaly év végén, azt állítva, hogy "a világ leghatékonyabb embrionális őssejtje van a kezünkben".

Akkor elmondta: olyan biztonságos embrionális őssejt előállításához kértek protokollt, amivel életeket lehetne megmenteni. Hatszáz olyan regisztrált betegről is említést tett, akik arra várnak, hogy kezelhessék őket az új módszerrel, javítva életesélyeiket.

Olvasóink írták

 • 3. suellen 2009. július 30. 13:43
  „Épp erről beszélek: Engedélyezett és ellenőrzött körülmények között kellene végezni a beavatkozást.”
 • 2. load 2009. július 29. 22:37
  „1. suellen
  ,,A klinikán kezelésenként ötmillió forintot vagy 25 ezer dollárt kértek a beavatkozásokért.
  A beavatkozáshoz szükséges őssejteket állítólag elvetélt emberi magzatokból nyerték, és azokat injekció vagy infúzió formájában adták be a betegeknek. Az eljárás nem engedélyezett, és sem a hasznossága, sem a veszélyei nem kellően ismertek."
  Ez egy hír az Indexről.
  Tehát jöjjön bárki, megcsináljuk, de garanciát nem tudunk vállalni az eredményre.
  Aki kifizeti a kezelésért az 5 millió forintot, annak az esélye nem nagyobb, mint ha egy ,,itt a piros-hol a piros" játékban tenné fel ugyanezt az összeget.”
 • 1. suellen 2009. július 29. 18:40
  „Miért nem engedélyezik nálunk az őssejtkezelést legalább a magánklinikán, ha az sztk-nak már úgysincs rá pénze. Ezeknek a szerencsétlen betegeknek ez az utolsó esélye a gyógyulásra, vagy legalább az életminőségük javítására. Sokan mindenüket pénzzé téve utaznak Kínába, meg a "szovjetunióba", hogy még egy esélyt kaphassanak. Nekik nincs idejük kivárni, míg a bürökrácia malmai őrölgetnek.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az ütközéstől megpördült, majd az árokba csapódott

Súlyos sérüléssel járó közlekedési baleset történt szerdán reggel Bük és Bükfürdő között. Tovább olvasom