Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Így reagáltak a pártok Merkel budapesti látogatására

A PM szerint nem sikerült rendezni a nézeteltéréseket. Az LMP azt mondta, Orbán fogadja meg Merkel tanácsait.
PM: nem sikerült rendezni a nézeteltéréseket

A Párbeszéd Magyarországért (PM) szerint egyértelműen kiderült, hogy a német kancellár és a magyar miniszterelnök hétfőn nem tudta rendezni a két ország között hosszú évek óta meglévő konfliktusokat, nézeteltéréseket.

Erről Jávor Benedek, a PM európai parlamenti képviselője beszélt hétfőn, Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

Az ellenzéki politikus úgy fogalmazott, Angela Merkel és az Európai Unió nem tud mit kezdeni Orbán Viktor illiberális demokráciáról vallott nézeteivel, valamint Magyarország "különutas politikájával", amely "egyéni alkukra" törekszik Oroszországgal.

Jávor Benedek szerint a két kormányfő közös sajtótájékoztatóján elhangzottak arra utalnak, hogy Orbán Viktor "hintapolitikájában" Oroszország mellett tette le a voksot, hiszen sokkal inkább akar jó viszonyban maradni Vlagyimir Putyinnal, mint elkötelezni magát az egységes európai energia- és külpolitika mellett.

A brüsszeli képviselő szerint ez "rendkívül veszélyes kalandorpolitika", a magyar társadalom pedig kizárólag elszenvedője lesz annak, ha Magyarország véglegesen hozzárögzíti magát a "globális mértékben is veszélyes" orosz "birodalmi politikához".

Együtt: Orbán Viktor tovább távolítja Magyarországot Európától

Az Együtt szerint azzal, hogy Orbán Viktor nem fejezi ki elkötelezettségét az európai értékközösség iránt, tovább távolítja Magyarországot Európától, ahová ezer éve tartozik.

Hajdu Nóra, az Együtt külügyi szakpolitikusa és elnökségi tagja ezt hétfőn közölte az MTI-vel a magyar kormányfő és a német kancellár sajtótájékoztatójára reagálva.

Az ellenzéki párt felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, fogadja meg német kollégája tanácsát, és lássa be, hogy egy demokráciában fontos szereplő az ellenzék, a civil társadalom és a média is. Ezt az Együtt szerint úgy mutathatja meg, hogy a legfontosabb kérdésekről társadalmi egyeztetést folytat, és nem erőből nyomja át a parlamenten az újabb és újabb jogszabályokat. Nem szelektív büntetőadókat vezet be azon médiumok ellen, akik neki nem tetsző témákkal foglalkoznak, és nem titokban, minden előzetes egyeztetés és komoly hatástanulmány nélkül ír alá szerződést Paks2-ről, és a hozzá kapcsolódó orosz államkölcsönről - sorolta az ellenzéki politikus.

Hajdu Nóra megjegyezte: Orbán Viktor halad tovább a "tusványosi tévúton", ismét arról beszél, hogy a demokrácia nem szükségszerűen liberális. Számára nyilvánvalóan kijózanító Merkel kancellár válasza, miszerint az "illiberális demokráciával nem tud mit kezdeni". Mi sem, ugyanis illiberális demokrácia nem létezik - közölte.

DK: Orbán formailag szánalmasan, tartalmilag hazugan nyilatkozott

A Demokratikus Koalíció szerint Orbán Viktor miniszterelnök formailag szánalmas, tartalmilag pedig hazug nyilatkozatot adott az Angela Merkel német kancellárral közös hétfői, budapesti sajtótájékoztatóján.

Molnár Csaba, a DK alelnöke saját sajtótájékoztatóján a magyar kormányfő és a német kancellár találkozója kapcsán azt mondta, hogy "egy megszeppent kisfiút láthattunk a tanár néni oldalán". Hozzátette, hogy Orbán Viktor tartalmilag nem sokat mondott, de biztosan hazudott, amikor arról beszélt, hogy a gazdasági válság során - Görögországot is megelőzve - Magyarországon volt az első csőd. Az EP-képviselő szerint a miniszterelnök ezzel nyilvánvalóan a 2010 előtti kormányokra próbált mutogatni, "megpróbálván átverni ezzel az ócska hazugsággal német partnerét".

Emlékeztetett arra, hogy Orbán Viktor 2010 nyarán, frissen kinevezett miniszterelnökként még azt nyilatkozta az ATV-nek, hogy Magyarország sokkal jobb állapotban van, mint az európai uniós államok egy jelentős része.

Az ellenzéki politikus azt is megjegyezte, hogy a német kancellár a tőle megszokott udvariassággal és visszafogottsággal, "nem hangosan, de nagyon egyértelműen" bírálta a magyar kormány teljesítményét. Jellemzőnek nevezte, hogy Angela Merkel nem a kabinetnek, hanem a magyar népnek mondott köszönetet, "ezzel is próbálván érzékeltetni, (...) hogy a magyar nép és a magyar kormány nem esik egybe".

Véleménye szerint a kancellár világos bírálatot fogalmazott meg amiatt, hogy Magyarországon nincs rendben az üzleti-befektetési környezet, kívánnivalót hagy maga után a média helyzete, a civilekkel való bánásmód valamint a kormány ellenzékkel szembeni viselkedése.

Molnár Csaba azt is kijelentette: egyértelműen látszódott, hogy a két ember teljesen mást gondol a világról, a demokráciáról, a befektetésekről és az EU legfontosabb - Magyarországot vagy Németországot is érintő - ügyeiről.

Az alelnök külön kiemelte, hogy Angela Merkel egy kérdésre azt mondta, az illiberális szóval a demokráciával összefüggésben nem tud mit kezdeni. A kancellár is azt gondolja, hogy nem létezik illiberális demokrácia - értelmezte az elhangzottakat az EP-képviselő.

A sajtótájékoztatón történteket összefoglalva Molnár Csaba azt mondta: a látogatás Magyarországnak nem hozott semmit és nem oldotta a kormány európai elszigeteltségét sem, hanem "még egyértelműbben világossá tette, az európai demokraták klubjában Orbánéknak nincs helye".

A politikus szerint Vlagyimir Putyin közelgő látogatása tovább fogja rontani ezt a helyzetet, mert a Krím "orosz erőszakos megszállása óta" az orosz elnököt egyetlen európai vezető sem fogadta saját fővárosában. "Egy háborús agresszort Európában nem fogadnak, csak Orbán Viktor" - jelentette ki.

Molnár Csaba a találkozó előzményeire is kitért és a világ legtermészetesebb diplomáciai eseményének nevezte, hogy két uniós tagállam vezetője valamelyik ország fővárosában találkozik. Szavai szerint az esetből mégis "ilyen hatalmas hacacárét" csinál a magyar kormány, ugyanis ha Magyarországon "nem egy értelmetlen szabadságharcot folytató" kabinet működne, akkor minden héten előfordulnának hasonló találkozók. A politikus úgy fogalmazott: azért csinálnak belőle ekkora műsort, mert az elmúlt öt évben képtelenek voltak jelentős európai vezetőt Magyarországra hozni.

Bírálta azt is, hogy a rendőrség által korábban tudomásul vett demonstrációt hétfőn reggel mégis megtiltották, "igazi orbáni módra korlátozván a sajtó- és a szólás szabadságát" - fogalmazott.

Furcsának nevezte azt, hogy sajtóértesülések szerint Angela Merkel "nem volt hajlandó" Orbán Viktorral együtt találkozni a zsidó szervezetek vezetőivel.

LMP: Orbán Viktor fogadja meg Angela Merkel tanácsait!

Az LMP szerint Orbán Viktor miniszterelnöknek meg kellene fogadnia Angela Merkel német kancellár szavait: diverzifikálnia kellene az energiaellátást, partnerként kellene kezelnie a civileket, és észre kellene vennie, hogy saját pártcsaládjában sem fogadja osztatlan egyetértés az illiberális demokráciával kapcsolatos álláspontját.

Szél Bernadett, az ellenzéki párt társelnöke hétfői budapesti sajtótájékoztatóján reagált a Magyarországon tartózkodó német kancellár és a magyar miniszterelnök közös sajtótájékoztatóján elhangzottakra.

Az ellenzéki politikus azt mondta: sajnálattal tapasztalta, hogy Orbán Viktor az energetika terén kitart az Oroszországtól való függés, sőt annak erősítése mellett, annak ellenére, hogy Angela Merkel a több lábon állás szükségességére hívta fel a figyelmét. Mind a lakosság érdekei, mind az ország szuverenitása és a fenntarthatóság is ezt kívánná - tette hozzá.

Szél Bernadett fontosnak ítélte, hogy a miniszterelnök hitet tett az ukrán konfliktus békés rendezése mellett, de azt is fontosnak tartja, hogy az ország részese legyen a szankciós politikával kapcsolatos egységes európai fellépésnek.

Fennmaradt a két vezető politikus közti véleménykülönbség a demokráciával kapcsolatos kérdésekről – vélekedett az LMP-s képviselő, hangsúlyozva: Orbán Viktor illiberális demokráciával kapcsolatos álláspontját saját pártcsaládjában sem fogadják egyetértéssel. Szél Bernadett azzal kapcsolatban, hogy a német kancellár szóba hozta az ellenzék, a civilek vagy a média szerepét Magyarországon, kijelentette: a civileket partnerként kell kezelni.

MSZP: Orbán Viktor nem képes leplezni antidemokratikus nézeteit

Az MSZP szerint nyilvánvalóvá vált, hogy Angela Merkel német kancellár és a magyar demokratikus ellenzék - bár nem találkoztak - lényegében egyformán gondolkodnak a demokráciáról, míg Orbán Viktor ismét megtagadta az emberi szabadságjogokra épülő társadalmi berendezkedést.

Tóbiás József, az ellenzéki párt elnök-frakcióvezetője hétfőn az MTI-hez eljuttatott közleményében így értékelte a német kancellár és a magyar kormányfő hétfői sajtótájékoztatóját.

A szocialista politikus szerint Orbán Viktor ismét bebizonyította, hogy még egy rövid sajtótájékoztató erejéig sem képes leplezni antidemokratikus nézeteit. Hozzátette: bár sok vitájuk van a CDU-val, abban teljesen egyetértenek, hogy a jövő Európája szociális, keresztény és liberális értékeken alapul.

Az MSZP üdvözli Angela Merkel kiállását a szociális, keresztény és liberális értékek mellett - írta a pártelnök, megjegyezve: aki ezeket az értékeket megtagadja - legyen az akár a magyar miniszterelnök -, "a holnapi meleg ételt, a tudáshoz való hozzáférést, gyermekeink boldogulásának esélyét tagadja meg".

Tóbiás József szerint csak jóléti állam működhet demokratikusan Európában, és a társadalom többségének gyarapodása nélkül elképzelhetetlen Magyarország tartós visszatérése a demokrácia útjára. A demokratikus államberendezkedés alapja tehát nem elsősorban a liberális vagy illiberális értékrend, hanem a társadalom többségének jóléte - összegezte álláspontját a szocialista pártelnök.

Fidesz: a találkozó egy erősebb Európához is hozzájárul

A Fidesz szerint Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár hétfői budapesti találkozója nemcsak a két ország közötti kapcsolat megerősítéséhez járul hozzá, hanem egy erősebb Európához is.

A kormánypárti frakció az MTI-hez eljuttatott közleményében Magyarország egyik legfontosabb stratégiai partnerének nevezte Németországot, "kulturális, gazdasági és politikai kapcsolataink évszázados alapokon nyugszanak".

A Fidesz képviselőcsoportja szerint a két ország politikai és gazdasági stabilitása, jó teljesítménye és kölcsönös együttműködése egyedülálló érték a ma konfliktusokkal és válsággal teli Európában.

A Fidesz minden erejével támogatja a kormánynak azt a törekvését, hogy a dinamikusan növekvő magyar-német gazdasági szövetség még erősebb legyen, mert az jelentősen segíti Magyarország és a magyar vállalkozások versenyképességének javítását, ezáltal a Fidesz legfontosabb célját, a munkahelyteremtést - írták közleményükben.

Jobbik: Orbán Viktor újfent másról beszélt, mint amit tett

A Jobbik álláspontja szerint a kormányfő másról beszélt, mint amit tett Angela Merkel német kancellárral folytatott találkozóján.

Bana Tibor, a párt országgyűlési képviselője, a parlament európai ügyek bizottságának alelnöke hétfőn a találkozóra reagálva azt közölte az MTI-vel, hogy Orbán Viktor "a vártnál is kevesebb konkrétumot tartalmazó" sajtótájékoztatóján helyesen állapította meg azt, hogy Európának szüksége van az orosz kereskedelmi kapcsolatokra. Ezzel szemben a kormány nemrégiben ismételten támogatta az Oroszország elleni uniós szankciókat, amivel sok milliárd forint kárt okoz már rövid távon is a magyar gazdaságnak, és csak a háborús hangulatot erősíti a régióban - vélekedett az ellenzéki politikus, aki a Jobbik nevében felszólította a kormányt, hogy azonnal vonja vissza a gazdasági korlátozásokat.

A közlemény az Ukrajnába irányuló fegyverszállításokra vonatkozóan jelezte: "ha Magyarország önrendelkezési jogát valóban meg szeretnénk őrizni, akkor ki kell jelenteni, hogy hazánkon keresztül senki nem szállíthat amerikai fegyvereket Ukrajnába".

Bana Tibor a legfontosabb kijelentésként értékelte, hogy Orbán Viktor elkötelezte magát az ukrán-orosz konfliktus békés rendezése és Magyarország semleges állapota mellett. Azt kérte: a Fidesz támogassa a Jobbik vonatkozó, parlament elé terjesztett politikai nyilatkozattervezetét.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Már 40 éves korig igényelhető a diákhitel

Több ügyfélbarát módosítás is hatályba lépett a diákhitelekkel kapcsolatban februártól. Tovább olvasom