Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 19°C | 31°C Még több cikk.

Igazából szerelem

(Love Actually)
Színes, szinkronizált angol vígjáték, 2003

Főszereplők: Hugh Grant, Colin Firth, Alan Rickman, Emma Thompson, Liam Neeson, Billy Nighy, Laura Linney, Rowan Atkinson, Billy Bob Thorton, Keira Knightley
Rendezte: Richard Curtis

Extrák
Nyev: magyar 5.1, angol 5.1
Feliratok: magyar, angol, dán, finn, héber, norvég, svéd
- Interaktív menük
- Közvetlen jelenetválasztás
- A film előzetese
- Audiokommentár(ok)
- Videoklip (filmzene)
- Kimaradt jelenetek

Mindenhol a szerelem….
Az új miniszterelnök (Hugh Grant) alig lép be a Downing Street 10-be, máris megakad a szeme a stáb egyik csinos tagján (Martine McCutcheon)…
Az író (Colin Firth) egy szerelemi csalódás után Dél-Franciaországban keres menedéket, hogy ott újabb szerelemre találjon…

Egy régóta férjes asszony (Emma Thompson) úgy sejti, férje (Alan Rickman) kifelé kacsintgat megszokott, kényelmes kapcsolatukból…
Az újdonsült, ifjú feleség (Keira Knightley) éppen férje legjobb barátjával nem tudja tartani a három lépés távolságot…

Az özvegy mostohaapa (Liam Neeson) megpróbál kapcsolatba kerülni a fiúval, akit alig ismer, és akinek valami titkos problémája van…
A reménytelenül szerelmes menedzser (Laura Linney) hosszú ideje vágyakozva lesi egyik kollégáját…
… és így tovább.

A szerelem, a nagy „bajkeverő" mindannyiuk életébe beleszól. Életek keresztezik egymást, szerelmek ütköznek és jutnak el a forrpontig karácsony estéjén - romantikus, csodálatos, vagy keserédes következményekkel mindazon szerencsések (vagy szerencsétlenek) számára, akik a szerelem bűvkörébe kerültek.

INFÓ

A miniszterelnök és a titkárnő
Az ötlet, hogy egy miniszterelnökről írjon filmet, több mint húsz évvel ezelőtt jutott először Curtis eszébe, a konzervatív Edward Heath 1970-74-es hivatali idejében. Azon tűnődött, milyen pompás lenne, ha a szereplő beleszeretne egy nem átlagos nőbe… mondjuk egy 22 éves, szőke, tüskés hajú lányba. „Arra gondoltam, hogy a politikus is csak ember, átlagos pasas - miért ne pánikolhatna a szerelem miatt valaki, aki olyan pozícióban van, mint ő? Szembe akartam állítani a felelősséget és a komolyságot a szerelem tétova vakságával. Az is eszembe jutott, hogy Hugh Grantnek valószínűleg kedvére lenne a szerep, hiszen olyan sok felelőtlen fickót játszott már eddigi filmjeimben".

Hugh Grant:
„A vígjátéki elem rendkívül fontos Richard munkáinak sikerében, de éppolyan fontos az a nagyon ritka vonása, hogy valóban szereti az életet. Azt csodálom benne, hogy minden filmjében határozottan a világ elé tárja optimizmusát és maximálisan kiáll érte. Szerintem az emberek pontosan ezt akarják. Ha megállunk egy percre és utánagondolunk, ez éppen olyan jó hozzáállás a világhoz, mint a „félig üres pohár" megközelítés."

A mostohaapa és a 11 éves fiú
A film egyik cselekményszálában a frissen megözvegyült Daniel és mostohafia, Sam történetébe pillanthatunk be. „Azt akartam, hogy a sztori ne csak olyan emberekkel foglalkozzon, akik először lesznek szerelmesek, hanem azzal is, hogy milyen a szerelem - mondja Curtis, aki maga is apa, és életének ezt az aspektusát is bevonta Daniel és Sam portréjának megrajzolásába. - Két fiút látunk, akik elindulnak egy hosszú úton, és nagyon közel kerülnek egymáshoz."

Liam Neeson számára a szerep a ritkábban látott színészi képességeinek megmutatását tette lehetővé. „Mindig csodáltam Richard írásait, és büszke voltam, hogy rám gondolt - mondja. - Nagyon megragadott a szereplő mélysége, de lehetőség nyílik a könnyedségre és a bolondosságra is, és nagyon szerettem ezen dolgozni. Richard jól ragadta meg az emberi természet kettősségét, hogy egyik pillanatban még rettentő szomorúak vagyunk, aztán képesek vagyunk vidámak lenni és mosolyogni. Ilyen az élet."

Az író és a bejárónő
A Colin Firth által megformált Jamie szintén utalás a szerző életére, mivel ő is író. Története a szerelem megfiatalító erejéről szól. Miután csalódik hűtlen barátnőjében, Dél-Franciaországban keres vigasztalódást, és reméli, hogy miközben visszavonultságában végez új regényével, szívfájdalmát is sikerül leküzdeni. Ám a villa takarításával megbízott fiatal portugál lány alaposan felkavarja a tervet. Próbálják megismerni egymást, annak ellenére, hogy Aurelia nem beszél angolul, Jamie pedig egy szót sem tud portugálul.

„A film nem kevésre vállalkozik, mikor egybe akarja fogja ezeket a nagyon különböző szerelemi történeteket - mondja Firth. - Az is nagyon komoly utalás, hogy a szeptember 11-i telefonhívásokat használja kiindulási pontként, melyet az a megfigyelés hat át, hogy mindegyiknek a szeretethez volt köze. Ha életünk végén - függetlenül attól, hogy milyen rémes alakok voltunk, milyen volt az életünk - valakinek egyetlen dolgot el akarunk mondani, úgy tűnik, hogy az a szeretet valamilyen üzenete. Ez nagyon provokatív gondolat, és komoly feladat illusztrálni belőle valamit."

Az álmodozó és a vágyak tárgya
Laura Linney már jó néhány filmben felhívta magára Curtis figyelmét, ezért nagyon lelkesen sorolta be őt a színészei közé. „A próbák során végig azt hajtogattam, hogy olyasvalakire van szükségünk, mint Laura Linney. Végül a szereposztónknak elfogyott a türelme, és azt mondta, »Miért nem kérdezzük meg őt magát?« Egyszerűen tökéletes volt a szerepre. Ragyogó és csodálatos ember, aki a körülötte lévőket is feltölti a jóság és a helyesség érzésével. Pont ez kellett Sarah szerepéhez, aki szerelmes a kollégájába, de a családi körülményei miatt lehetetlennek tűnik nyíltan bevallani neki."

„A szerelem lehet egy választás, és lehet váratlan… lehet reménykedni benne, és lehet önzetlen - mondja Linney. - Leginkább az vigasztal, hogy a szerelemnek megvan a maga hatalma; akkor toppan be az életünkbe, amikor a legkevésbé számítunk rá, vagy leginkább szükségünk van rá, és úgy változtatja meg a dolgokat, ahogy sosem tartottuk lehetségesnek. Mindig tudatában vagyunk, hogy valahol ott van, kint - és amikor rájövünk, hogy valójában megvan bennünk, az nagyon megnyugtató."

A férj, a feleség és a másik nő
Karen és Harry házasok, van két gyerekük, és talán túlságosan is elkényelmesedett az egymás iránti szerelmük. Curtis az ő történetükön keresztül azt akarta megvizsgálni, mi történik, ha a családi tűzhelyet zavarja meg valami. Olyan színészeket keresett, akiknek természetes eljátszani egy hosszú ideje együtt élő párt. Emma Thompsont és Alan Rickmant választották, akik jó néhány közös munkát tudhatnak már maguk mögött.

„Ez azért jó dolog, mert ismerjük egymást, és a bizalom is megvan - mondja Rickman. - Az, hogy Emma Thompson játssza a feleségemet, bizonyos értelemben azt jelenti, hogy nem is volt szükség arra, hogy elpróbáljuk a kapcsolatunkat. Nem mintha házasok lennénk, de jól ismerjük egymást, és sokszor dolgoztunk már együtt.
Emma Thompson is örült, hogy sok régi kollégával találkozhatott. „Richard mestere ennek a fajta könnyed anyagnak, melynek ugyanakkor sok rejtett mélysége is van - mondja a színésznő. - Az egymást keresztező sorsok és történetek igazodnak egymáshoz, tematikailag vagy érintőlegesen."

A rocksztár és a menedzser
Bill Nighy, a sokoldalú színpadi és filmszínész játssza az idősödő rockzenészt, aki egy visszatérésben reménykedik. Régi menedzserével, Joe-val együtt irányították a karrierjét, és Joe javasolta neki azt is, hogy egy korábbi sláger karácsonyi változatával próbáljon a slágerlistára kerülni. Billy története abban is különbözik a szokásos szerelmi történetektől, hogy a szerelemnek egy másfajta megjelenését mutatja meg, mely plátói és nem romantikus.

„Valami feltűnt nekem Fekete vipera írása közben - mondja Curtis. - Ha valakivel együtt dolgozol, tudtod nélkül talán olyasvalakivel töltöd el az életedet, akivel sohasem akartad. Szakmai kapcsolatainkban több időt töltünk a munkatársainkkal, mint a feleségünkkel."

Billy egyik legelragadóbb vonása a tettetés hiánya, melyre John McEnroe interjúi ihlették Curtist, vagy amikor látta Bob Geldolfot, ahogy a politikáról beszélt. „Mondtak valamit, és azt gondoltad, hogy ez az igazság, melyet nem fedett többé a megfelelni akarás szépítő máza. Billyt valójában nem érdekli a lemezeladás, csak jól akarja érezni magát."

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vagyunk szexgépek - Tabuk nélkül 01.31.

Lassan már odáig jutunk, hogy nekünk, pasiknak mindent tökéletesen kellene tudni, csak mert mi… Tovább olvasom