Kisalföld logö

2019. 07. 23. kedd - Lenke 20°C | 31°C Még több cikk.

Ifjú horgászok huszonötödik nyara Ásványrárón

Nyolckilós ponty, kétkilós balinok, kiló körüli csukák és sok keszeg akadt idáig az ifjú pecások horgaira a megyei horgászszövetség ifjúsági táborában Ásványrárón. Az itt eltöltött tíz nap alatt számos új technikával is megismerkedhetnek a fiatalok.
Az ifjú horgászoknak 25 éve minden nyáron tábort szervez a sporthorgászok megyei szövetsége. Az egyesületeiknél élenjáró, az ifjúsági horgászversenyeken, vetélkedőkön kiválóan szereplő gyerekek vehetnek részt a táborozáson, két turnusban, mindegyikben huszonnégyen.
A szövetség ügyvezető elnöke, Takács Antal tájékoztatása szerint a Horgász Ifjúságért és Versenysportért Alapítvány biztosította azt a félmillió forintot, amiből a költségeket fedezik, a szülők 7 ezer forinttal – az összköltségek 10 százalékával – járulnak hozzá a táborozás költségeihez.
– Nagyon fontosnak tartjuk ezt a tábort, ezért már huszonöt éve minden évben megrendezzük, függetlenül a rendszerektől. A gyerekeknek is egy életre maradandó élmény, sokan felnőttként is visszalátogatnak, s megnézik, hogy a mai gyerekek mit csinálnak itt és hogyan érzik magukat – mondta Takács Antal.
A tábort vezető Sütöri Miklós határozottan irányítja a gyerekeket, de mindenben a rendelkezésükre áll. Megtanítja őket a horgászás rejtelmeire, horogkötésre, célba dobásra, s nem utolsósorban a halfogás rejtelmeire.
– Nagyon fontos, hogy a gyerekek biztonsággal mozogjanak horgászás közben, ezért a vízen való közlekedésre is tanítjuk őket. De kiemelten foglalkozunk a környezet védelmével, az élővilág ismeretével – mondta el lapunknak a megyei szövetség ifjúsági felelőse.
A táborvezető sajnálja, hogy az idei időjárás miatt eltolódott a vízi élet, a halak szaporodási ideje a tábor idejével egybeesik.
– Így kevésbé lehet a halakat horogra csábítani, amelyeket igen, azok viszont nagyméretűek. Nagyon sok védett halat fognak a gyerekek, amiket visszaengednek. Sokan közülük nem is ismerték ezeket a fajtákat, itt ezt is megtanulhatták.
A gyerekeket nem zavarja, hogy sok a szúnyog, a horgászatot, legyen az hajnalban vagy délidőben, csak hosszas unszolásra akarják abbahagyni. Fogásaik között volt egy 8 kilogrammos ponty, 2 kilós balinokat is fogtak, néhány kiló körüli csuka, illetve keszegek akadtak még a horgaikra.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Százkettőről hetven kilóra fogyott

Harminckét kilót fogyott öt hónap alatt az idei fogyókúraverseny győztese. Nem volt vészesen kövér… Tovább olvasom