Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Idősotthonok a Rábaközben

Az idős, beteg vagy magatehetetlen embereket több otthonban is ellátják a Rábaközben. A havi térítési díj harminctól nyolcvanezer forintig terjed. A várakozási lista hossza változó, egyes helyeken több hónap is lehet.
A Rábaköz több településén is fenntartanak idősotthonokat, ezek zöme helyi vagy megyei önkormányzatok tulajdonában van, de léteznek magánotthonok is.
Kapuváron a gimnázium régi kollégiumában egy budapesti cég tart fenn otthont, nyolc éve bérli az épületet az önkormányzattól. Sárvári Jánosné vezetőápoló elmondta: csak átmeneti ellátást biztosítanak, általában hat hónapig. Ha várható, hogy a kérelmező állandó helyet kap valahol, megoldható a kétéves ápolás is. A harmincágyas otthonukba mindenki bekerülhet, kivéve a fertőző vagy súlyos pszichiátriai eseteket. Jelenleg nem dolgoznak teljes kihasználtsággal, így előjegyzési listájuk sincs. Naponta 2800 forintot kell fizetniük a lakóknak a teljes ellátásért. A kórházi ellátás napjai ingyenesek. Havonta 86.800 forint az ellátási díj, de semmilyen más költség nincs. Tavaly veszteséges volt az otthon fenntartása, a hiányzó összeget az üzemeltető egyéb bevételeiből fedezte.
Csorna kórházában a harmincágyas részlegre – a súlyos pszichiátriai betegeken kívül – mindenkit fogadnak, bár előfordul helyhiány. Mivel az osztályt az egészségbiztosító finanszírozza, egyéb befizetésekre nincs szükség. Dr. Felber Erika főorvos elmondta: az osztály nem egészen otthon jellegű, mindenki előtt nyitva állnak, ám elsősorban a helyieket részesítik előnyben. Betegeik három-hat hónapot tölthetnek náluk.
A megyei önkormányzat tartja fenn a jobaházi idősotthont. Nyolcvanöt férőhelyük állandóan kihasznált, a várólistán is több mint negyvenen vannak. Zöld Péterné intézményvezető szerint a várakozási idő pár hónapig, de akár évekig is elhúzódhat. Annyit hozzátett: indokolt esetben a környezettanulmányt egy hónap alatt elvégzik, de ez sem jelent azonnali bekerülést. Havi térítési díjuk 38 ezer forint, amiért teljes körű ellátást biztosítanak.
Szintén megyei fenntartású az egyik legnagyobb idősotthon: Nagylózson kétszázötven férőhelyre várják az időseket. Libricz József igazgató elmondta: jelenleg közel ötvenen szerepelnek a várólistán, ők havi 35 ezer forintot kérnek a bentlakóktól.
Magánkézben van a döri intézmény is. Egy helybéli, közhasznú alapítvány működteti a negyvenhét férőhelyes otthont. Dr. Tömő Katalin, az alapítvány elnöke elmondta, jelenleg van szabad helyük. Az előzőekhez hasonló feltételekkel bárki bekerülhet hozzájuk. A belépéskor 1,8 millió forintot kell befizetni, a továbbiakban havonta 49 ezer 500 forint a térítési díj, amiért az alapgyógyszerekkel együtt teljes ellátást kapnak a lakók.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Svédország legyőzte Paraguayt

Svédország nagy nehézségek árán legyőzte Paraguay együttesét a Világbajnokság B-csoportjában. Tovább olvasom