Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Idősödik Sokorópátka, fiatalodik az orvos

Sokorópátka sem kivétel: összesen hárman tartanak jószágot, ők is inkább csak nosztalgiából. Idén lesznek kisebb változások a falu életében: a generációk által jól ismert háziorvos nyugdíjba vonul, alapintézményeket von össze az önkormányzat és javul az utak állapota.
A legaktuálisabb esemény Sokorópátkán, hogy az önkormányzat összevonja az óvodát, az iskolát és a közművelődési intézményt – tudjuk meg Mecséri Lajos polgármestertől. Túl azon, hogy a vezetői pótlékok csökkentésétől néhány százezer forintos anyagi megtakarítást remél a község, abban is bízik, hogy az átjárással hatékonyabban tudja bevonni az ifjúságot a kulturális életbe. A másik változás, amit a hivatalban azonnal megtudunk: regionális pályázati pénzből felújítják a Győrbe vezető Rákóczi utat, az Öreg út melletti csapadékelvezető árkot pedig lefedik. Ez az utca a hivatal mögött vezet, több közintézmény is működik rajta, ezért a forgalomhoz mérve már kicsi a háromméteres szélesség. Megyei támogatásból idén csaknem négyszáz méter hosszan lefedik az árkokat és így az autóknak másfél méterrel több hely jut. A következő ütem körülbelül az „utcakútig” fog tartani. Ez az „utcakút” – a helyiek nevezik így – egyedülálló érdekessége a falunak, nemrég helyi védelem alá is helyezték. A nyolcvanas évek közepéig nem volt vezetékes víz Sokorópátkán, s az artézi kútból körülbelül tíz család ivott. Különlegessége, hogy az út kellős közepén épült valamikor az ötvenes években. Persze akkor még személygépkocsi alig-alig járhatott erre.
Más is megváltozott és nem ötven év alatt: tíz-tizenöt év alatt. Összesen három család tart ma már állatot az 1100 lelket számláló községben. Valaha virágzó gazdasága volt Mihályfiéknak is, ma négy borjút és négy sertést nevelnek a fiával. Mihályfi Rezső és Roland ketten művelik a tizenöt hektár földet, főleg gabonát termelnek. Gyümölcsöt alig, egy kis ribizlit, szintén nosztalgiából, a család számára.
– Ráfizetés ma állatot tartani. Ezelőtt húsz évvel volt tíz anyadisznóm és hat bikám. A nagyüzemek tönkretették a gazdákat. Számolja ki: vettem Nagykőrösön egy borjút százharmincezerért. Másfél év, mire felnő, és elég annyi, hogy a huszonöt kilós tápkoncentrátum 8500 forintba kerül. Ma négyszázért tudnék eladni egy hatmázsás marhát. Másfél év múlva nem tudom, hogyan lesz, mint lesz. De hasznot nemigen csinálok rajta. Valószínű, hogy előbb-utóbb, ha így megy tovább, én is abbahagyom a gazdálkodást – panaszolja Mihályfi Rezső.
Kevés a munkalehetőség, nagy a távolság Győrtől, a község idősödik. Kétszázhatvan lakos töltötte be a hatvanat, és hatvan lakos már a nyolcvanadik évét is. Talán nem kell ezzel kapcsolatban szemérmeskednünk: ez a korosztályi megoszlás a háziorvosnak is több munkát ad. Ez most beszédtéma is Sokorópátkán, ugyanis harminchét év után új doktor, dr. Pátkai László veszi át a rendelőt. A régi orvos, dr. Párkányi József nyugdíjba megy, mint mondja, dolgozhatna még, de elfáradt.
– Hatvanhétben jöttem Sokorópátkára, nagyon szerettem itt dolgozni, a betegekkel igen jó a viszonyom. Akkoriban egy bikaistállóban folyt a rendelés, ma már egy nagyon szép épületben adhatom át a stafétát valamikor ősszel. Azt hiszem, nem csoda, hogy elfáradtam, mert majdnem kétezer-négyszáz betegem van Sokorópátkán és Tényőn, mindennap kétszer két órát rendelek itt is, ott is. És az ember, főleg egy községben nem teszi meg azt, hogy hétvégén lehúzza a redőnyt: ha vasárnap hívtak, vasárnap mentem, ha éjjel, akkor éjjel. Volt munkám elég – meséli dr. Párkányi József. Mint mondja, kilencven előtt volt nehéz a téli rendelés, nem oldották meg az utak tisztítását a hófúvások alatt. Ilyenkor Sokorópátkát a hó elvágta a világtól. Az orvosért traktor jött vagy lovas szánkó. De volt olyan is, hogy gyalog kellett megtenni a négy kilométeres utat a hóban.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megkezdődtek

a szóbeli érettségik

Folytatás az 1. oldalról. Tovább olvasom