Kisalföld logö

2019. 07. 19. péntek - Emília 18°C | 27°C Még több cikk.

Idióták

Az Idióták egy csoport fiatalról szól, akik egy dolog iránt érdeklődnek, ez pedig a hülyeség. Egy nagy házban tanyáznak, s minden idejüket azzal töltik, hogy felfedezzék a hülyeség rejtett s kevésbé elismert értékeit. Ráadásul a gyakorlatban! S a társadalommal való összeütközés minden másnál nagyobb élvezetet nyújt számukra.
rendező: Lars von Trier

forgatókönyvíró: Lars von Trier
operatőr: Casper Holm, Jesper Jargil, Kristoffer Nyholm, Lars von Trier
vágó: Molly Marlene Stensgĺrd

szereplő(k):
Bodil Jorgensen (Karen)
Jens Albinus (Stoffer)
Anne Louise Hassing (Susanne)
Troels Lyby (Henrik)
Nikolaj Lie Kaas (Jeppe)
Henrik Prip (Ped)

A film sztorija

Az "idióták" fiatal emberek csoportja, akikben egy a közös: az idiotizmus. A főhadiszállásuk egy villa, ahol azzal töltik szabadidejüket, hogy felkutassák az idiotizmus rejtett, méltatlanul alábecsült értékeit. Tehetségüket folyamatosan tesztelik. Habzsolják az életet, idióta tetteik révén a társadalommal dacolnak. Semmi sem fogható a sikerhez, amikor valamelyikük túlszárnyalja önmagát. Karen véletlenül találkozik a csoport három tagjával és akaratlanul is részese lesz a játéknak... www.port.hu

Kritikák

Port.hu - Efes

"Napi nyolc órában a burzsoázia megbízható alappillére a dán átlagpolgár,
hétvégén és este pedig a régi szép időkön nosztalgiázva lázadozgat az agyoncsepült fogyasztói társadalom ellen. Ezt teszik az Idióták szereplői, de ők igen súlyos formát választottak: megtalálni a mindenkiben benne rejlő belső idiótát. Ez kezdetben eredményez felszabadító, vicces és tanulságos szituációkat, azonban a történések előrehaladtával egyre jobban látszik a dolgok fonákja. A kommunán kívülre vitt idiotizmus szertefoszlik a külvilág jószándékú, bamba érzéketlenségén.

Tanulságos, szinte brutális erejű, a hagyományos moziktól teljességgel eltérő filmet láthat az Idiótákat megtekintő mozinéző, akinek elkél jó adag lelkierő, némi pszichológiai előképzettség, de legalábbis érzékenység a mű befogadásához. Ezek hiányában nem tudom megjósolni, milyen hatást válthatnak ki a helyenként valóban brutális képsorok a gyanútlanul betévedő nézőből. Ellenben a felkészültek garantáltan el lesznek látva jó időre témával. A burzsoázia idióta bája, ha értitek. Szóval gatyát fölkötni, odafigyelni, hiszen talán miránk is ez vár, vagy mi. Európa."
A teljes cikk

Nemzetközi filmtár

A film hivatalos honlapja
All Movie Guide
IMDb.com
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elégedettek

Olimpia

A NOB szemlebizottsága befejezte kínai látogatását, s a testület vezetője,… Tovább olvasom