Kisalföld logö

2018. 12. 14. péntek - Szilárda -6°C | 2°C Még több cikk.

Idén nagyon drága az eper

Győr-Moson-Sopron - Soha nem tehetnénk igazságot termelő és kereskedő között abban, hogy milyen áron térül meg az eper, egyedül a vevő véleményét borítékolhatjuk: drága, nagyon drága. Az eperföldön 350, a piacon az apróbb 600 forint, a drágább 800 forint, a legjobb minőségért 1000 vagy akár 1500 forintot kérnek.

Azt az általunk kérdezett kereskedők is osztják, hogy az eper jóval drágább az idén, de szerintük erről csakis az időjárás tehet: kevés volt az eső, kicsi a felhozatal. A győri Ikó Bernadett 990-ért adta tavaly, amit idén 1500-ért: nagy szemű, kóstolásra csábító, első osztályú a gyümölcs, persze ennyiért legyen is az. Az olcsóbb, és ennélfogva keresettebb, másodosztályú eperért 800-at kér, de találunk a piacon apróbb szeműt 600-ért, s akinek a saját kezű válogatás szerez még örömet, az az eperföldön vesz szezonális gyümölcsöt 350-ért. Két hete jött el az eper ideje, vagyis két héttel korábban, mint máskor, s fel sem eszmélt a vevő, már lassan véget ér a szezon. Ezért most a forgalomra nem lehet panasz, a vásárlók megrohamozták a piacot, s megveszik, még ha drága is; mikor vegyenek, ha nem most?

– Én már nem teszek el fagyasztani, amióta nincs saját eprem. Mindig csak annyit rakok a kosárba, amivel az unokámat megkínálhatom, persze azért magamnak is hagyok – meséli a nyugdíjas Lengyel Istvánné, akit a győri virágpiacon szólítunk meg. – Mert akármennyibe is kerül a gyümölcs, az ember nem szívesen mond le róla, ennek nyolcszáz forint volt kilója – mutatja a táskát. – Én úgy vagyok, hogy inkább nem veszek húst, mert azt vehetek júliusban is.

Ikó Bernadett tavaly még 990-ért adta a legjobb minőséget. Fotó: Krizsán Csaba
Ikó Bernadett tavaly még 990-ért adta a legjobb minőséget. Fotó: Krizsán Csaba

A kereskedők szerint alig lenne hasznuk, ha olcsóbban adnák az epret:
Ikó Bernadett úgy számol, hogy az 1500 forintos eper kilóján 300 forint a haszna, mivel 900-ért kapja, erre jön az áfa és a rezsi. Hogy ki hol és mennyiért veszi, az úgy látszik, döntő lehet, hiszen találunk első osztályú epret 1000-ért is, persze a kereskedői elv a piacon is él: minden annyiba kerül, amennyiért megveszik. Ikó Bernadett szerint az árkategóriákat azért célszerű markánsan elkülöníteni, hogy a kevésbé tehetős vevő – például az átlagnyugdíjas – is megszólítva érezze magát. A 800 forintos epren például az eladó csak 200 forintot keres, és még az sem a tiszta haszon – mondja.

De más hangokat is hall az ember, a termelők természetesen nem érzik azt, hogy hasznot hozna számukra a gyümölcs. A legjobb földjéről híres Csökölyön például le akarják védetni a termést, hogy maguk is árulhassák, a gazdák emiatt szövetkeztek a napokban. Mint panaszolják: a környéket májusban és júniusban ellepik a felvásárlók, nagy tételben megveszik és a nagybani piacokra szállítják a gyümölcsöt, ahol 100 százalékos haszonnal adják tovább azt a kereskedőknek. Ők saját hasznukat még ráteszik az eperre, aminek a láncolat végén két és fél, háromszorosára nő az ára. Elégedett fél tehát soha nincs ebben a láncban, kivéve Lengyel Istvánné unokáját, akinek minden szem eper tiszta haszon.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bababarát területek

Győr-Moson-Sopron - Az Egészségügyi Minisztérium nemrégiben tette közzé, mely pályázóknak ítélte oda… Tovább olvasom