Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Idén is több nő tanulna tovább

Az idei jelentkezők közül sokan - több mint negyedük - költségtérítéses helyet jelöltek meg.

Az idén a felsőoktatásba jelentkezők nagy része (62 százalék) nappali tagozatos képzést jelölt be a felvételi lapjának kitöltésekor, míg levelező tagozaton a diákoknak közel 33 százaléka tanulna, ugyanakkor a jelentkezőknek csak egyharmada érkezik a 18-19 éves korosztályból – tartalmazza az Országos Felsőoktatási Felvételi Iroda elemzése.
A levelező, az esti és a távoktatás tagozatot választók jelentős része munka mellett tervezi felsőoktatási tanulmányait.

Negyedük fizetne

Az idei jelentkezők több mint egynegyede költségtérítéses helyet jelölt meg, ami még akkor is nagy szám, ha az utóbbi két évben nőtt az államilag finanszírozott képzésben tovább tanulni kívánók aránya – olvasható az OFI honlapján közzétett elemzésben. A felvételi iroda 148.306 jelentkezést dolgozott fel. Az utóbbi években a különböző képzési formák tekintetében nem tapasztalható nagyobb eltérés.
A jelentkezők döntő többsége továbbra is első alapképzésre jelentkezik. Emellett érdemes kiemelni a felsőfokú szakképzés népszerűségének folyamatos növekedését.
 
A kiegészítő alapképzésre jelentkezők a már megszerzett főiskolai oklevelük mellett az egyetemi diploma megszerzését tűzték ki célul.
Emellett a felsőfokú oklevéllel rendelkezők számára meghirdetett képzések változatlan népszerűségnek örvendenek, tehát sokan érzik úgy, hogy a már korábban megszerzett főiskolai vagy egyetemi diploma nem elég a munkaerőpiacon való érvényesüléshez. 

A 18–19 éves korosztály csak valamivel több mint egyharmad arányban képviselteti magát az egyetemekre, főiskolákra bekerülni szándékozók között. A 20–22 évesek száma is igen jelentős, de még a 23–27 évesek is közel egyötödét teszik ki az idei felvételizőknek. A 28–35 év közöttieket is magas szám jellemzi (20.128), ami az összes jelentkező több mint egytizede.

Sokan továbbképeznék magukat

Az életkor előrehaladtával nő a diplomások számára meghirdetett képzésekre jelentkezők aránya (a legidősebb korcsoportok esetében ez már a jelentkezők egynegyedét teszi ki), és csökken a nappali képzéseket megpályázók köre. Az idősebb korosztály körében népszerűbbek a levelező, az esti és a távoktatási tanulási formák, viszont a fiatalok, a most vagy a néhány éve érettségizettek döntő részben valamelyik nappali (alap-)képzést jelölték meg első helyen. 
A jelentkezők átlagéletkora 2005-ben 23,5 év, ami némi csökkenést jelent az előző évhez képest. Érdekes, hogy az utóbbi években akár csökkent, akár nőtt a jelentkezők száma, a nemek közötti arány (59 százalék nő, 41 százalék férfi) szinte teljesen változatlan maradt.

Nő a nyelvvizsgások száma

A jelentkezőknek több mint egyharmada rendelkezik valamilyen szintű nyelvvizsgával, ami valamivel magasabb érték, mint 2004-ben. Ez az arány évek óta, ha kismértékben is, de folyamatosan növekszik. A most érettségizők körében valamivel nagyobb a középfokú C típusú nyelvvizsgával rendelkezők aránya, de felsőfokú nyelvvizsgával már az idősebbek bírnak nagyobb arányban. (mti)

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Terhes Britney cigifüstben

Britney Spears férje, Kevin Federline várandós felesége társaságában is dohányzik. Tovább olvasom