Kisalföld logö

2019. 02. 24. vasárnap - Mátyás -6°C | 3°C Még több cikk.

Idén is kiváló a Fertő tó vízminősége

Idén is kiváló a Fertő tó vízminősége a legfrissebb osztrák mérések eredménye szerint.

A Fertő sekély sztyepptó, állapotát erősen befolyásolják a környezeti hatások. Vize hamar felmelegszik és hamar le is hűl, vízállását nagyobb esőzések, a szél és a hőmérséklet is befolyásolják.

A víz higiéniai és biológiai állapotát ezért rendszeresen ellenőrzik. Minden hónapban több mint negyven helyen vesznek mintát a Fertő vizéből - jelentette az osztrák közszolgálati televízió (ORF).

"A tavalyi és az idei mérések is kiváló bizonyítványt állítottak ki a tóról" - mondta el Werner Falb-Meixner burgenlandi mezőgazdasági tanácsos egy sajtótájékoztatón.

A tó vize fürdésre kiválóan alkalmas, a négyfokozatú higiéniai skálán a legjobb, négyes osztályzatot kapta. A víz tápanyagtartalma közepes, a négyes skálán a második legjobb fokozatba sorolható. Ez annyit tesz, hogy közepes mennyiségű a víz oxigéntartalma és a tóban az alga mennyisége.

Abban, hogy a tó ilyen jó állapotban van, jelentős szerepet játszik, hogy a tó körüli településeken a 1970-es évektől kiépített és folyamatosan modernizált szennyvíztisztító berendezések működnek - mondta a tanácsos.

A fürdőzők, vitorlázók és szörfösök által kedvelt tó sekélysége ellenére is rejteget veszélyeket, szakemberek ezért óvatosságra intenek mindenkit. Augusztus elején holtan találtak rá a tóban egy osztrák szörfösre, aki néhány nappal korábban tűnt el.

A tó legnagyobb mélysége jelenleg 190 centiméter körüli, egy erős szél azonban akár kétméteres hullámokat is korbácsolhat rajta. Az időjárás percek alatt is megváltozhat. Aki szörffel vagy csónakkal vág neki a tónak, jól teszi, ha egy vízhatlan tasakban visz magával mobiltelefont. Ilyen tok már sok helyen kapható, használatával vízbe esve is hívhatunk segítséget. Aki felborult és a vízbe esett, annak azt tanácsolják, hogy kapaszkodjon a vízen lebegő szörfbe vagy csónakba, heves szélben ne próbáljon meg a partra úszni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kislétai gyilkosság: zárt ülés, és egyperces csend

Zárt ülést rendelt el Lázár János, az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának elnöke… Tovább olvasom