Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Húszezer látogató az idei ünnepi heteken

A hétvégén a barlangszínházi előadással véget ért a 49. Soproni Ünnepi Hetek rendezvénysorozata. Körképünkben arra voltunk kíváncsiak, hogy miként értékelik a soproniak az elmúlt három hetet.
– Nekem az Imádok férjhez menni című zenés vígjáték, valamint a fertőrákosi Barlangszínházban az Experidance-bemutató tetszett a legjobban – válaszolta kérdésünkre Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Sopron Kht. ügyvezető igazgatója. – Mindenképpen meg kell még említeni a szlovák Kassai Állami Opera vendégjátékait. Szakmai szempontból is sikeresnek értékelhető a 49. Soproni Ünnepi Hetek.
„ A három hét alatt az ingyenes és a fizetős előadásokat több mint húszezren tekintették meg. A bevételünk pedig annyi lett, mint a Petőfi Színház éves költségvetése, azaz közel harmincmillió forint.”
– A tavalyi tizenkettővel szemben idén már huszonhárom előadást tartottunk meg a Nyári Színház keretében – folytatta Nyerges Ferenc. – A visszajelzések alapján szükség van a könnyedebb nyáresti programokra. Éppen ezért fejlesztenünk kell ezt az előadás-sorozatot. Mindenképpen találnunk kell egy végleges helyszínt. Olyat, ahol június elejétől egészen augusztus 20-ig minden hétvégén elő lehet adni egy-egy darabot. Az előttünk álló év egyik nagy feladata lesz ennek létrehozása.
Az ünnepi hetekkel kapcsolatban a szállodaiparban és a vendéglátásban érintett szakembert is megkértünk, hogy a saját szempontjukból értékeljék a programsorozatot.
Sándorfi Róbert, a Bio-Sport Hotel Lövér igazgatója szerint országos tapasztalat, és ez Sopronra is igaz, hogy önmagában a kultúra nem hoz új turistát a városba. – Ma már minden nagyobb településen rendeznek nyári fesztiválokat, tehát bő a kínálat – tette hozzá. – Bármennyire is igényes egy előadás, az főként a helybélieknek szól. Természetesen mindenhol van egy-két nagyobb bemutató, de összességében a kulturális programok nem hoznak nagy tömegeket a városba. Ide, de megjegyzem Győrbe is, valami nagyobb durranás kellene – zárta a szállodai szakember.
Hasonlóak a tapasztalatai Dömötöri László vendéglátó-ipari vállalkozónak. – Azt látom, hogy az ünnepi heteket nem előzi meg az a várakozás, amit évtizeddel ezelőtt tapasztalni lehetett. Valahogy nem érezzük magunkénak – folytatta. – A Fő téren volt szerencsém részt venni a New Orleans-i dzseszzkoncerten. Sajnos nagyon kevesen voltunk kint. Talán azt is meg lehetne fontolni, hogy a hétvégén véget ért VOLT Fesztiválról miként lehetne becsalogatni a fiatalokat a városba, a múzeumokba, műemlékekhez.
Dömötöri László elmondta még, a soproniak főként a színházi előadás előtt jönnek be egy süteményre vagy egy italra. Tapasztalatai alapján az előadás után a nézők nagyobb része hazamegy, csak kevesen ülnek le vacsorára vagy baráti beszélgetésre.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Napi 3 millió eurót fizethet visszamenőleg a Miocrosoft

Az Európai Bizottság emelheti a Microsoftra kiszabandó bírság mértékét és 2005. december 15-ig… Tovább olvasom