Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 19°C Még több cikk.

Huszadannyi pénz jut jövőre

A megyei önkormányzatnak 442 millió forintos kiadási többlettel kell számolnia jövőre, ám a költségvetési tervezet szerint ennek csupán a huszadrészét: mintegy 24 millió forintot kap az államtól – mondta szerdán Szakács Imre megyei elnök.
A költségvetésről szóló parlamenti vita elején Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke (emellett fideszes országgyűlési képviselő) – az Állami Számvevőszék álláspontjára is hivatkozva – hevesen bírálta a tervezetet.
Szerdai sajtótájékoztatóján azt mondta, 2004 a leépítések éve lesz. „A megyei önkormányzatnál és intézményeinél a személyi juttatásokhoz és ennek járulékaihoz kapcsolódó kiadási többlet jövőre 441,9 millió forint lesz. Az állam ezzel szemben csupán 24,2 millió forinttal szán nekünk többet, mint az elmúlt évben" – hangsúlyozta Szakács Imre.

Okosan kell gazdálkodni

Az elnök hozzátette: a két összeg közötti különbséget valahogy ki kell gazdálkodni, a rossz választási lehetőségek között olyanok szerepelnek, mint az iskolák összevonása, a megyei ingatlanok eladása vagy a szociális intézményekben meglévő zsúfoltság további növelése.

A legtöbb a bérjellegű kiadás

A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy az említett 442 millió forintos pluszköltség nagy részét (321 millió forintot) a bérjellegű kiadások teszik ki.

Nem kizárt az elbocsátás

A Kisalföld kérdésére, hogy mindez jelentheti-e azt, hogy a költségcsökkentések ezt a területet fogják érinteni, magyarán elbocsátások lesznek, Szakács azt válaszolta: nem szeretné, ha így lenne, de kizárni sem tudja. A megyei elnök az ÁSZ-jelentést idézve rámutatott arra, hogy a jövő évi költségvetési tervezetben a ritka területek egyike, amelyen a kormány pluszkiadással számol, az a leépítéseké. Vagyis erre ösztönzi az önkormányzatokat. Az ÁSZ azonban még arra is figyelmeztet, hogy a végkielégítésekre fordítható plusz egymilliárd forint is kevés lesz akkor, ha a települések valóban meglépik ezt.

Hitelfelvételre kényszerült idén a megye

A megye ebben az évben hitelfelvételre kényszerült: a 170 millió forintból azonban előreláthatólag „csak" néhány tízmilliót kell felhasználnia. Kérdésünkre, hogy jövőre tervezni kell-e újabb eladósodást, Szakács pontos választ nem tudott adni.
Takarékos gazdálkodást ígért azonban, ennek beharangozásával biztosan nem téved.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyetlen bánásmód

Miles Masseynek, a nagymenő válóperes ügyvédnek megadatott minden, sikerei csúcsán azonban beütött… Tovább olvasom