Kisalföld logö

2019. 07. 16. kedd - Valter 14°C | 25°C Még több cikk.

Hunvald-per: ítélet után hazamehet a volt szocialista polgármester

Gál György volt szabad demokrata politikus nyolc és fél évet, Hunvald György volt szocialista polgármester másfél évet kapott az erzsébetvárosi korrupciós botrányok ügyében.

Gál György volt erzsébetvárosi szabad demokrata politikus nyolc és fél évet, Hunvald György volt szocialista polgármester és országgyűlési képviselő másfél évet kapott az erzsébetvárosi korrupciós ügyekkel összefüggő, a Fővárosi Törvényszéken pénteken kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítélet szerint.

A bíróság már az ítélethirdetés előtt közölte, hogy Gált, aki a VII. kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke volt, ismét előzetes letartóztatásba helyezi. Ennek megfelelően a tárgyalóteremben lévő büntetés-végrehajtási dolgozók nyomban meg is bilincselték az elsőrendű vádlottat.

Ítéletet hirdettek a Hunvald-ügyben. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Gált többek között minősített csalás, vesztegetés, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt mondta ki bűnösnek az elsőfokú bíróság, Hunvaldot, aki az ügy másodrendű vádlottja, hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt. Ugyanakkor a törvényszék a számos vádpont egy részében felmentő rendelkezést hozott.

Hunvald a most kiszabott másfél éves végrehajtandó szabadságvesztésnél jóval többet töltött az eljárás során előzetes letartóztatásban, így, ha ez az ítélet jogerőre emelkedne, már nem kellene börtönbe vonulnia.

A 13 vádlott közül négyen kaptak letöltendő szabadságvesztést, az első-, illetve a másodrendű vádlott mellett Kardos Péter volt VII. kerületi szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnök és Kormos Lajos értékbecslő. A törvényszék Szabó Zoltán volt szocialista országgyűlési képviselőt hivatali visszaélés miatt fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte.

A törvényszék Gált 366 millió forintos vagyonelkobzásra és az önkormányzat sok száz milliós polgári jogi igényéből több mint 234 millió megfizetésére, Hunvaldot pedig több mint 21 millió forint megfizetésére kötelezte.

Ítéletet hirdettek a Hunvald-ügyben. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Az ítélet délelőtti szóbeli indokolásából, illetve a kiszabott büntetések kapcsán elhangzottakból az tűnik ki, hogy a bíróság Gál esetében bizonyítottnak találta a legsúlyosabb, vesztegetésnek minősített bűncselekményt. E szerint a volt szabad demokrata helyi politikus 2003-ban és 2004-ben ingatlanonként több tízmillió forintnyi kenőpénzt kért, és azt a kerületi SZDSZ-irodában át is vette azért cserébe, hogy a képviselő-testületet valótlan tartalmú, manipulált értékbecslésekkel félrevezetve kieszközölje az erzsébetvárosi önkormányzati ingatlanok áron aluli értékesítését. Hunvaldnak azonban nem volt tudomása az önkormányzati oldalról Gál, illetve a vevői oldalról Nagy György között létrejött megállapodásokról, amelyek szerint a vesztegetési pénzekért cserébe az önkormányzattól áron alul "kihozzák" az ingatlanokat Nagy György érdekeltségi körébe.

A bíróság szerint nem bizonyított, hogy Gál másnak is adott volna a kenőpénzből.

Szóbeli indokolásában a bíróság kitért arra, hogy a 2002-es önkormányzati választások után a VII. kerületben az SZDSZ volt a "mérleg nyelve", szükség volt szavazataira az előterjesztések elfogadásához. A vádbeli ingatlanértékesítés során pedig volt olyan erzsébetvárosi képviselő, aki jelezte, hogy ez szerinte versenyeztetés nélkül aggályos lehet.

Ítéletet hirdettek a Hunvald-ügyben. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Ugyanakkor a bíróság kitért arra is, hogy a VII. kerületi, rendkívül leromlott állapotú, bérlők által lakott, esetenként műemléki védelem alatt álló ingatlanok értékesítése nagy nehézségekbe ütközött, amikor pedig a korábbi időszakban a Gozsdu-udvar esetében erre úgy került sor, hogy az önkormányzat vállalta a bérlők kiköltöztetésének költségét, akkor arra Erzsébetváros súlyosan ráfizetett.

A 13 vádlott közül négyen kaptak letöltendő szabadságvesztést, Gál és Hunvald mellett Kardos Péter volt VII. kerületi szabad demokrata pénzügyi bizottsági elnök és Kormos Lajos értékbecslő. Kardos hűtlen kezelés és hivatali visszaélés miatt, Kormos pedig hivatali visszaélés miatt kapott egy-egy évet. A többi vádlott felfüggesztett szabadságvesztést vagy pénzbüntetést kapott, de volt olyan is, aki csupán megrovást.

Az elsőfokú ítélet szóbeli indokolása még órákig eltarthat, azt követően kerül sor a vád és a védelem fellebbezésekkel kapcsolatos nyilatkozataira. Gál védője azonban már az előzetes letartóztatás elrendelésekor jelezte, hogy fellebbeznek a kényszerintézkedés ellen.

Ítéletet hirdettek a Hunvald-ügyben. Fotó: MTI/Kovács Tamás (galéria)

Korábban

A Fővárosi Törvényszék február 24-én elsőfokú ítéletet hirdet az erzsébetvárosi ingatlanügy vádlottjai, Hunvald György volt VII. kerületi szocialista polgármester, Gál György, a kerületi önkormányzat gazdasági bizottságának egykori szabad demokrata elnöke és tizenegy társuk perében.

Összefoglaló az ügyről:

Hunvald Györgyöt, aki 2002 óta volt Budapest VII. kerületének polgármestere, 2009. február 10-én vették őrizetbe. A szocialista politikust hétrendbeli, különösen nagy kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalással és kétrendbeli, különösen jelentős kárt okozó, üzletszerűen, bűnszervezet tagjaként, bűnsegédként elkövetett csalás bűntettének kísérletével gyanúsították. Hunvaldot, aki a gyanúsítás és az őrizetbe vétel ellen panasszal élt, a bíróság február 12-én előzetes letartóztatásba helyezte.

A Központi Nyomozó Főügyészség március 5-én hivatali visszaéléssel és vesztegetéssel is meggyanúsította Hunvald Györgyöt, valamint a 2008-ban letartóztatott Gál Györgyöt és Kardos Pétert, a kerületi önkormányzat gazdasági, illetve pénzügyi bizottságának szabad demokrata elnökeit. 2010. november 9-én a főügyészség vádat emelt Hunvald György és még 24 ember ellen különösen jelentős kárt okozó csalás és más bűncselekmények miatt.

Az ügyben szerepelt Czibula Csaba, a gazdasági bizottság fideszes tagja is, akit 2009-ben gyanúsítottak meg azzal, hogy több millió forintot fogadott el annak fejében, hogy a bizottságban támogassa az ingatlanok értékesítését. Ő külföldre távozott, és jelenleg is szökésben van. Hunvald György és 24 társának büntetőpere 2011. április 7-én kezdődött a Fővárosi Bíróságon. A vádirat három csoportban rögzítette azt a számos, különböző súlyú bűncselekményt, amely a VII. kerületi önkormányzatnál 2003 és 2009 között történt.

Az önkormányzati ingatlanokkal kapcsolatban Gál Györgyöt bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel és csalással, Hunvald Györgyöt bűnszervezetben elkövetett csalással vádolták meg. Gál eszerint 603 millió forint kárt okozott, és 1,7 milliárd forint kár okozását kísérelte meg. A vád szerint Gál 16 esetben ingatlanonként 20-30 millió forintos vesztegetési pénzért közreműködött abban, hogy ezek egy vállalkozói körhöz kerüljenek, amely a vétel után, offshore cégeken keresztül jóval magasabb árért külföldieknek adta el vagy kísérelte meg eladni az ingatlanokat.

A képviselő-testület többségét hamis ingatlanbecslések készíttetésével tévesztették meg, hogy hozzájáruljanak az ingatlanok versenyeztetés nélküli értékesítéséhez, ehhez Hunvald György nyújtott támogatást. Gál ezekben az ügyekben 366 millió forint vesztegetési pénzt kért és kapott. A bűncselekmények második csoportja fiktív tanácsadói szerződésekhez kötődik, amelyek 2006 és 2008 között 32 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak. Ezzel kapcsolatban Hunvaldot hűtlen kezeléssel és hivatali vesztegetéssel, Gált hűtlen kezeléssel vádolták meg.

A harmadik bűncselekmény-csoportba az ügyészség által hivatali visszaélésnek minősített önkormányzati lakáskiutalások tartoznak, amelyek kedvezményezettei a vádlottak hozzátartozói, ismerősei voltak. (Hunvald ártatlanságát hangoztatta, és az ellen folyó eljárás miatt a strasbourgi emberi jogi bírósághoz fordult, bár az ügyészség tájékoztatása szerint egyes bűncselekmények elkövetését részben beismerte.)

A per kezdete után, 2011. május 13-án a Fővárosi bíróság megszüntette az első és a másodrendű vádlott előzetes letartóztatását. A házi őrizetbe került Gál addigra már csaknem két és fél évet, Hunvald, aki ellen lakhelyelhagyási tilalmat rendeltek el, több mint két évet töltött előzetes letartóztatásban. 2011. június 17-én a Fővárosi Ítélőtábla az elsőfokú ítélet kihirdetéséig újra előzetes letartóztatásba helyezte a vádlottakat. 2011. október 4-én a Fővárosi Bíróság ismét szabadlábra helyezte Hunvald Györgyöt, azt a tábla október 29-én lakhelyelhagyási tilalomra változtatta. Gál György előzetes letartóztatását az FB december 16-án szüntette meg, egyúttal elrendelte házi őrizetét.

December 8-án az ügy közokirat-hamisítással vádolt 12 mellékszereplőjét, akik strómanként, többek között cégek ügyvezetőiként névlegesen vettek részt ingatlanvásárlási, illetve fejlesztési célú projektcégek alapításában, pénzbüntetésre ítélték, próbára bocsátották, illetve megrovásban részesítették.

A tényleges tulajdonosi kör, amely az alapításhoz szükséges törzstőkét biztosította, láthatatlan maradt. 2012. január 11-én a főügyészség csaknem 37 millió forint további vagyoni hátrányt okozó vádmódosítást jelentett be, amely az önkormányzati lakások kiutalásával volt kapcsolatos. 27-én az ügyész sokéves börtönbüntetést kért az ügy fő vádlottjaira, 31-én a védőügyvédek viszont mindkét fővádlott felmentését kérték, többek között a terhelő tanúk ellentmondó vallomásai miatt.

Emellett azzal érveltek, hogy a leromlott állagú, lakott önkormányzati ingatlanok értékesítése egyedül a bűnösnek minősített konstrukcióban volt megoldható. A vádlottak 2012. február 10-én az utolsó szó jogán tagadták bűnösségüket és koncepciósnak minősítették az eljárást.

Olvasóink írták

 • 15. Eva- 2012. február 25. 22:28
  „15-höz

  csakhogy az ügy megjárta Strassburgot is--
  Ott pedig már megítélték a kaártérítést!”
 • 14. machers 2012. február 25. 22:04
  „15. rommel2 2012.02.25. 21:08
  Ezek már a tieitek! Csak a tények makacs dolgok. Czibula haverod meg gondolom csak éppen arra járt. Neked nem az jön le, hogy a bűn pártfüggetlen?”
 • 13. pancser 2012. február 25. 19:57
  „Minden kritikus figyelmébe: A bíróság bizonyítékok alapján dönt és képzeljék magukat saját peres ügyeikbe, ha nem így van. A bíróság ítéletét el kell fogadni, nem térhetünk vissza a vérbosszúhoz, meg a lincseléshez emberek!”
 • 12. dorombolok 2012. február 25. 11:10
  „Ha nem lenne a fityeszes czibula a buliba ( még jól is hangzik) akkor Hunvald életfogytiglanot kapott volna?”
 • 11. Eva- 2012. február 25. 09:28
  „http://atv.hu/cikk/video-20120224_hunvald_gyorgy

  nem tanulságmentes!”
 • 10. machers 2012. február 25. 09:11
  „7. rommel2 2012.02.24. 20:34
  Az a ti bajotok, hogy csak dumálni meg köpködni tudtok. Előbb kellett volna a bizonyíték, aztán utána a feljelentgetés. Budai ezzel szív másfél éve, de még csak saját magát röhögteti ki. Egy példa a hozzáértéséről:
  http://www.origo.hu/gazdasag/20120225-a-budapest-airporttal-keverhette-a-malevot-budai-gyula.html”
 • 9. coment 2012. február 25. 00:25
  „3. kerteszb

  igen, perelni fog, mondta.
  És jogosan, ez megint csak egy jól bevált <moderálva> fideszes karaktergyilkolás volt...
  Czibula úr meg valahonnan közép-amerikai tartós nyaralásáról üzenget...”
 • 8. machers 2012. február 24. 21:37
  „7. rommel2 2012.02.24. 20:34
  Gondolom, hogy Czibulát meg felmentenéd.”
 • 7. machers 2012. február 24. 20:46
  „7. rommel2 2012.02.24. 20:34
  Pedig ezek már a ti kutyátok kölykei!”
 • 6. embertelen 2012. február 24. 13:08
  „Most az ítéletből is mindenki láthatja, hogy ez az ügy nem Hunvald-ügy, hanem inkább Gál-ügy (szdsz) és Czibula-ügy (fidesz), csupán a hazug fideszes média akasztotta egyszemélyben Hunvald nyakába a hurkot, hogy elterelje a fideszes Czibula Csabáról a figyelmet!”
 • 5. machers 2012. február 24. 12:29
  „4. Patriot 2012.02.24. 11:53
  Ne háborogj! Reklamálj poltpetinél, szájerné nagys´asszonynál. Ezek már a ti bíróitok.”
 • 4. Patriot 2012. február 24. 11:53
  „Gazságszolgáltatás diadala a mai nap!
  Hunvald esetében a polgármesteri fizetés és a megszerzett vagyon között óriási eltérések vannak. 21 milliós megfizetése bizonyítja, hogy lopni érdemes.

  Az egész bírói kar nyugodtan nyugdíjba mehet.”
 • 3. kerteszb 2012. február 24. 11:01
  „Csak 1,5 évet kapott? Még a végén ő fog perelni, hogy 2,5 évet volt előzetesben.”
 • 2. LAZA 2012. február 24. 11:01
  „Nem szól az írás az esetleges teljes vagyonelkobzásról.
  Az egész egy nagy fityfirity,ha az adófizetők pénzén fogjuk ezeket továbbra is eltartani.
  Közben ők meg a családjaik élvezik a rablott vagyont.”
 • 1. fortuna54 2012. február 24. 10:38
  „Na ismét a szent család?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebb baleset történt tavaly az autópályákon

A magyarországi autópályákon háromszor kisebb a baleseti kockázat, mint az országos közutakon. Tovább olvasom