Kisalföld logö

2019. 02. 20. szerda - Aladár, Álmos 2°C | 10°C Még több cikk.

Human Rights Watch jelentése az amerikai titkos börtönökről

Human Rights Watch (HRW) nevű emberjogi szervezet azzal vádolja az Egyesült Államokat, hogy legkevesebb 26 foglyot tartanak titkos helyeken külföldön fogva, többüket meg is kínozták. A szervezet sajtóértesülések, amerikai vezetők nyilatkozatai és más források alapján a foglyok nevét is közli.
A HRW New Yorkban közzétett jelentése szerint ezeket a terrorcselekményekben való részvétellel gyanúsított embereket vádemelés nélkül tartják vég nélkül fogva, sem a külvilággal, sem ügyvéddel nem érintkezhetnek.

A szervezet sajtóértesülések, amerikai vezetők nyilatkozatai és más források alapján a foglyok nevét is közli. A HRW szerint a titokban fogva tartottak között vannak olyan ismert nevek is, mint Hálid Sejk Mohammed, az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat egyik vezetője, akit 2003 márciusában fogtak el Pakisztánban és a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli merényletek elkövetésében való részességgel gyanúsítják, valamint a 2002 márciusában szintén Pakisztánban őrizetbe vett, szaúd-arábiai születésű palesztin Abu Zubajda, a hálózat pénzügyi szervezője.

A szervezet listáján szerepel az al-Kaida vezetőjének, Oszama bin Ladennek a környezetéhez tartozó szélsőséges iszlámista líbiai Ibn as-Sejk al-Libi, az al-Kaida egyik kiképzőtáborának instruktora, akit 2001 novemberében fogtak el Pakisztánban, illetve a Karacsiban 2002 szeptemberében elfogott jemeni Ramzi bin as-Siba, akit a 2001. szeptember 11-i terrorakciók egyik kitervelőjének tartanak.

"Bush elnök arról beszél, hogy a terroristákat bíróság elé állítják, de ezek közül a gyanúsítottak közül senki ellen sem indítottak eljárást" - közölte John Sifton, a Human Rights Watch egyik vezetője.

"A Bush-kormányzat súlyosan megsértette a gyanúsítottak elleni eljárás esélyeit azzal, hogy törvénytelen módon tartja őket fogva és feltehetően egyeseket kínzásnak és rossz bánásmódnak vetnek alá" - tette hozzá Sifton.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Domborított doboz

Tovább olvasom