Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Hulljon a férgese!

Új, gyorsan terjedő számítógépes vírus garázdálkodik az interneten. A MyDoom vagy Novarg néven futó rémség nemcsak a levelezésünkben generál hatalmas forgalmat, hanem több szolgáltató szerverét is csaknem lebénította.

Sokan tapasztalták az elmúlt napokban, hogy megdöbbentő mennyiségű azonosíthatatlan e-mail érkezik elektronikus postafiókjukba. Az új, január 27-én felfedezett vírus jellegzetessége, hogy egy értelmetlen karaktereket tartalmazó levéllel érkezik, az üzenet pedig valamilyen csatolt fájlt tartalmaz. A fertőzött e-mailt az üzenet tárgya alapján is beazonosíthatjuk; ha az alábbi kifejezések valamelyikét látjuk az ablakban, véletlenül se nyissuk meg a csatolt állományt: test, hi, hello, Mail Delivery System, Mail Transaction Failed, Server Report, status, error.

Ne fogadj el mellékletet idegentől! 
 

Egyébként is általános érvényű szabály, hogy ismeretlen - legtöbbször angol nyelvű - kifejezéseket tartalmazó üzenetek mellékletét soha ne nyissuk meg, még akkor sem, ha egyébként ismerőstől érkezett az e-mail, sok vírus ugyanis automatikusan szétküldi magát a fertőzött gépen található címjegyzék tagjainak. Így működik az újonnan felfedezett „kórokozó" is, amely egyébként nem okoz különösebb károkat - ellentétben más, agresszív vírusokkal, amelyek képesek a merevlemezről törölni adatokat, vagy nemes egyszerűséggel kikapcsolni a megbénított gépet.

Van segítség

A veszélyre a szolgáltatók is odafigyelnek, s mivel elsődleges érdekük, hogy megvédjék a felhasználókat, ha vírusfertőzött gépre bukkannak a hálózatukban, azonnal letiltják. Ha tehát az eddig működő felhasználónevünkkel és jelszavunkkal sem enged be a rendszer, gyanakodjunk, hogy bekaptuk a MyDoom-ot. Szerencsére az „illetékesek" gyorsan reagáltak, s a vírusirtó programok frissítései egy nappal a károkozó megjelenése után már felismerték a vírust.
A MyDoom vírust eltávolító program a következő címen tölthető le az internetről:   
http://www.origo.hu/szoftverbazis/virusvedelem/data/pqremove.html

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A vírus már tíz országban

A madárinfluenza emberek millióinak életét is kiolthatja – figyelmeztetett az Egészségügyi… Tovább olvasom