Kisalföld logö

2019. 07. 18. csütörtök - Frigyes 16°C | 26°C Még több cikk.

Hull a pelyhes: Több mellékúton havas, jégbordás a burkolat

Elzárt település nincs az országban.
15:59 - Többnyire szárazak, illetve hómentesek az autópályák

Többnyire szárazak, vagy felszáradóban vannak az autópályák a Dunántúlon, a keleti országrészben pedig hómentesek a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap délutáni összesítése szerint; már csak Körmend térségében szállingózik a hó, másutt nincs csapadék.

Közleményük szerint az M0-ás és az M2-es autóút, valamint az M3-as, M30-as, M35-ös, valamint az M5-ös és az M43-as autópálya hómentes, általában a kiszórt olvasztóanyagok hatására nedves burkolatú.

A Dunántúlon a főutak már többnyire szárazak, csak Fertőszentmiklós, Szombathely, Vasvár, Körmend, Lenti és Kaposvár környékén, továbbá helyenként Baranya és Tolna megyében nedvesek. Nagyatád térségében hókásás főúti szakaszok előfordulnak, Keszthely térségében pedig még jégbordás szakaszokra is számítani kell a rendkívül hideg időjárás miatt.

A főutakon a Dunától keletre eső területeken tovább javultak az útállapotok: általában vizes vagy nedves a burkolat, hókásás szakaszokra Kiskunhalas, hóbordás területekre Baja, míg latyakos főutakra Hódmezővásárhely és Debrecen térségében lehet számítani.

A mellékutakon a Dunántúl nyugati és déli területein inkább letaposott havas, jég- vagy hóbordás, a Duna-Tisza közén és az Északi-középhegységben inkább latyakos, néhol hóbordás, a Tiszántúlon pedig havas, hókásás vagy letaposott havas szakaszok a jellemzőbbek.

07:47 - Folyamatosan esik és már 15 centiméteres a hótakaró Szabolcsban

Folyamatosan esik és már 15 centiméteres a legvastagabb hótakaró Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol téli útviszonyok lassítják a közlekedést az utakon - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatóságának ügyeletese vasárnap reggel.

Gaál Imre szolgálatvezető elmondta, hogy a szombati 4-9 centiméteres hótakaró az éjjel hullott 2-6 centis friss hóval 6-15 centiméteresre nőtt a térségben. Szerencsére a szél elállt, így kisebb hóátfúvások sincsenek az utakon.

A közútkezelő társaság 35 géppel folyamatosan takarítja a szabolcsi utakat. A megye főútjai általában hókásásak, Kisvárda és Nyírbátor térségében viszont havasak. A mellékutakra a letaposott hótakaró a jellemző. Az utak sózása ugyanis a mínusz 5-9 fokos hidegben kevésbé hatékony.

A látótávolság általában jó, egyedül Nyírbátor körzetében korlátozott, ott 100-300 métert látnak be a gépkocsivezetők.

Gaál Imre megjegyezte, hogy eddig a téli útviszonyok miatt nem történt jelentősebb baleset Szabolcsban.

06:40 - Több mellékúton havas, jégbordás a burkolat

Elzárt település nincs az országban, de egy kisforgalmú útszakaszt lezártak a hófúvások miatt, több mellékúton pedig havas vagy jégbordás a burkolat - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. vasárnap hajnalban.

A közútkezelő a folyamatos hófúvások miatt szombat este lezárta az alacsony forgalmú 3704-es számú út négy kilométeres szakaszát Pere és Abaújszántó települések között. Kerülni Gibárt vagy Abaújkér felé lehet.

A mellékúthálózat Vas, Somogy, Tolna és Baranya megyében hóbordás vagy letaposott havas, jégbordás szakaszokat jelentettek Lenti, Keszthely, Tapolca és Szántód térségéből, a keleti országrészben pedig letaposott havas, hókásás vagy havas az alsóbbrendű úthálózat.

Az M5-ös és az M6-os autópálya végig sónedves, az M3-as autópálya a káli, a hajdúnánási és az ófehértói szakaszon hókásás, Emőd és Hajdúböszörmény környezetében azonban téliesebbek az útviszonyok. A többi gyorsforgalmi út száraz.

Autók a havas Mecsekben. Fotó: MTI (galéria)

A főutak burkolata a Dunántúl déli részén sónedves vagy felszáradóban van, Bajánál letaposott havas, Nagyatád térségében hókásás, Marcalinál és Harkánynál hóbordás, Keszthely környezetében pedig jégbordás szakaszokra is számítani kell. A Balatontól északra mindenhol száraz a burkolat.

Keleten általában sónedves, hókásás vagy latyakos a főutak burkolata, Balassagyarmat, Kisvárda, Nyírbátor, Debrecen, Szentes és Szeged környékén viszont az intenzív havazás miatt havasak az utak.

Az Útinform vasárnap kora reggeli összesítése alapján havazik az Északi-középhegységben, valamint az Alföld északi részén és a Tiszántúlon, szállingózik a hó Kiskőrös, Kecskemét, Makó és Békéscsaba környékén, máshol csapadékmentes az idő. A látótávolság országszerte jó.

A közútkezelő továbbra is arra kéri a közlekedőket, hogy fokozott óvatossággal vezessenek, utazás előtt pedig minden esetben tájékozódjanak az aktuális útviszonyokról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat vasárnapra a havazás vagy hófúvás miatt már nem, Somogy, Tolna, Baranya és Zala megyére viszont az extrém hideg miatt adott ki figyelmeztetést.

SZOMBAT

18:31 - A Magyar Honvédség megszüntette készenlétét

Az időjárási helyzet javulásával a Magyar Honvédségnél is megszüntették a készenlétet.

A Honvédelmi Minisztérium az MTI-hez szombat délután eljuttatott közleményében azt írta: az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Operatív Törzsének tájékoztatása alapján a kialakult időjárás és az előrejelzések szerint a Magyar Honvédség erőinek további készenlétben tartása nem indokolt. Így a Somogy megyére és Kelet-Magyarországra biztosított erők és eszközök készenlétét délután 4 órakor, a Dunántúlra biztosított további erők és eszközök készenlétét már 1 órakor megszüntette a Magyar Honvédség. Ezt követően a Honvédelmi Minisztériumban működő Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT) és a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon működő Központi Operatív Csoport is befejezte tevékenységét.

Kifejtették: a készültség csütörtök délutáni elrendelése után a Magyar Honvédség négy alakulatánál állítottak fel téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportokat, amelyek a Dunántúlon, különös tekintettel Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben álltak készen a szükséges beavatkozásokra.

A katonák öt munkacsoportban terepjáró tehergépjárművekkel és lánctalpas eszközökkel álltak készen, hogy kérés esetén a bajba jutottak segítségére siessenek. Az időjárási helyzet változásának függvényében a Magyar Honvédség további erők és eszközök bevonására is felkészült. A katonák péntek délután és szombat hajnal között több autóbuszt és kamiont kimentettek a hó fogságából.

16:48 - Már sehol sincs narancssárga riasztás

Somogy és Zala megyében elsőfokúra mérsékelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Már sehol sincs érvényben narancssárga riasztás.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délutáni tájékoztatása szerint Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas, Veszprém és Zala megyében is citromsárga, vagyis elsőfokú a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetés.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centiméter friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.

15:21 - Több helyen visszavonták a figyelmeztetéseket

Több megyében visszavonta az erős hófúvás miatt kiadott figyelmeztetéseket az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat délután, de nyolc megye egyes járásaiban a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint a hófúvás miatt továbbra is narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben Somogy és Zala megyében. Elsőfokú a figyelmeztetés Borsod-Abaúj-Zemplén, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Vas és Veszprém megyében.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel itt 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi hó is hullhat.

A meteorológiai szolgálat azt írta: a Dél-Dunántúlon megszűnik a havazás. Szombaton a Dunántúl déli és nyugati részén, illetve az északkeleti megyékben az erős, olykor viharos északi, északkeleti szél hófúvást, a vastag hóval borított zalai és somogyi tájakon erős hófúvást okoz. Éjszaka mindenütt mérséklődik a szél, megszűnik a hófúvás.

A hőmérséklet szombat éjszaka a vastag hóval borított Dél-Dunántúlon mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Alföldön és északkeleten vasárnap reggelig további 3-10 centiméteres hóréteg alakulhat ki. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében helyenként 15 centiméter friss hó is hullhat. Vasárnap az északkeleti határvidéken és az Alpokalján fordulhat elő gyenge havazás.

13:56 - Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon

Ismét sínekre dőlt fák akadályozzák a forgalmat a dél-somogyi vasútvonalon, a szakemberek már dolgoznak a közlekedés helyreállításán - közölte a Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője szombaton kora délután.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Belezna és Őrtilos között a felsővezetékre és a sínekre dőlt fák, leszakadt faágak miatt a Gyékényes-Nagykanizsa vasútvonalon vonatpótló autóbuszok szállítják az utasokat. A pályaszakasz forgalmának minél gyorsabb helyreállításán a MÁV Zrt. és a katasztrófavédelem egységei közösen dolgoznak.

A pályára dőlt fákat a csurgói önkormányzati tűzoltók és a berzencei önkéntes tűzoltó egyesület tagjai távolítják el. A helyreállítási munkálatokkal előreláthatóan szombaton végeznek.

Pénteken is szünetelt a vasúti forgalom Dél-Somogyban. Somogyszob és a Zala megyei Murakeresztúr áramellátási zavar keletkezett a felsővezetékben - tájékoztatott a katasztrófavédelem. A hiba kijavításán a MÁV szakemberei dolgoztak. Somogyszob és Gyékényes között 17 óra után megindult a közlekedés.

13:42 - Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben

Kisebb hótorlaszokra lehet számítani Közép- és Észak-Békésben, a szeghalmi, a gyomaendrődi és a szarvasi járásban a friss hóval fedett területeken a szél alacsony hótorlaszokat emelhet, jelenleg citromsárga riasztás van érvényben - közölte a Békés Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szombaton kora délután.

A közlemény szerint Békés megyében minden út járható.

Az időjárási körülményekkel összefüggésben három balesetnél kellett beavatkozniuk a tűzoltóknak.

Sarkad közelében árokba csúszott egy jármű a reggeli órákban, délelőtt frontálisan ütközött két személyautó Orosháza és Csorvás között, a 47-es számú főúton, egy személyautó pedig Békéscsabánál a Szarvasi úton csúszott árokba.

13:37 - Több jármű is árokba csúszott Hajdú-Biharban

Hajdú-Biharban nem okozott jelentős fennakadást a havazás, de szombaton több jármű is árokba csúszott szerte a megyében - tájékoztatott a megyei rendőr-főkapitányság sajtóreferense.

Dobó Dénes rendőr hadnagy elmondta: az M35-ös és az M3-as autópályák hajdú-bihari szakaszán egy-egy autó csúszott neki a szalagkorlátnak, a 47-es főúton Tépe és Berettyóújfalu között pedig két helyen is árokba csúszott egy-egy autó. A 42-es úton szombat reggel egy kamion csúszott árokba, rakományát át kellett rakodni, a 4-es és 42-es utak kereszteződésében pedig egy román mikrobuszt kellett az árokból kihúzni - ismertette. Klenóczki Károly, a Magyar Közút Zrt. megyei igazgatója az MTI érdeklődésére elmondta: 38 géppel takarítják a megye útjait. Az alsóbbrendű utak havasak, a főutak és az autópályák hókásásak, de járhatatlan szakasz nincs Hajdú-Biharban.

12:47 - Délután 4-től ismét fizetni kell az M6-os és az M7-es autópályán

Délután 4 órától ismét fizetni kell az M6-os és M7-es autópályákon, ahol korábban a rendkívüli hóhelyzet miatt ingyenesen lehetett közlekedni.

Hajdu Márton, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője az MTI-nek felidézte, a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. pénteken délután 5 órától az ország dél-nyugati megyéiben kialakult helyzet miatt a két autópályán az M0 körgyűrűtől díjmentessé tette a közlekedést. Mostanra a déli országrészben normalizálódtak a közlekedés feltételei, így azokon zavartalanul, de délutántól csak díjfizetés ellenében lehet haladni.

A hóval borított M35-ös autópályán Debrecen közelében január 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
A hóval borított M35-ös autópályán Debrecen közelében január 25-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

11:41 - Bakondi: sikeres a havazás során végzett munka

Sikeresnek nevezte a tájékoztatást, valamint az állami szervezeteknek és önkénteseknek az intenzív havazásban végzett eddigi munkáját Bakondi György országos katasztrófavédelmi főigazgató szombaton Pécsett.

A tűzoltó altábornagy sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az állami meteorológiai szolgálat pontos előrejelzést adott a várható időjárásról, a hóesésben a szokásosnál sokkal kevesebben indultak útnak, a katasztrófavédelem okostelefonokra készült VÉSZ elnevezésű alkalmazását egy nap alatt 11 ezren töltötték le.

Bakondi György kitért arra, hogy a közútkezelő ezer emberrel és 800 munkagéppel dolgozott az utak járhatóságának biztosításán, félezer hivatásos katasztrófavédelmi szakember 234 beavatkozáson vett részt.

10:00 - Somogyban elállt a havazás, helyenként 30 centiméter hó esett

Somogyban szombatra elállt a havazás, a megye teljes területét egybefüggő, 10-30 centiméter hó fedi.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivőjének tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 80, a téli időjárással összefüggő beavatkozáshoz hívták a katasztrófavédelmi egységeket és az önkéntes tűzoltókat. Összesen 26 személygépjármű és 9 elakadt vagy balesetet szenvedett kamion műszaki mentését végezték, 6 árokba csúszott autóbuszt vontattak ki, két, beteget szállító mentőt szabadítottak ki a hó fogságából, 37 esetben pedig útra, vasúti sínekre és felsővezetékre borult fát távolítottak el.

Bázelné Mihályka Szabina közlése szerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Somogy Megyei Igazgatósága munkagépei éjszaka folyamatosan dolgoztak a megye úthálózatának hómentesítésén. Szombat hajnal óta 30 munkagéppel tisztítják az utakat és további két járművel az autópályát.

A városháza szombati közleménye szerint Kaposváron éjfél után elállt a havazás, a hó vastagsága 20 centiméter körüli. A közlekedés zökkenőmentes, a városban minden út járható. A városgazdálkodás gépei egész éjjel dolgoztak, így nemcsak a fő közlekedési utakat, hanem a mellékutcákat is megtisztították a hótól. A járdák, gyalogátkelőhelyek, buszmegállók és parkolók takarításán szombat reggeltől több mint 50 hómunkás dolgozik.

09:24 - Megindulhat a kamionforgalom Somogy megyében

Somogy megyében szombaton 10 órától megindulhat a tehergépjármű-fogalom, a Somogy Megyei Védelmi Bizottság elnöke feloldotta a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművekre korábban elrendelt közlekedési korlátozást - közölte a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Bázelné Mihályka Szabina tájékoztatása szerint Somogy megye úthálózata járható, hó által elzárt település nincs, az utakat nagyrészt megtisztították. A havazás idején balesetet szenvedett járművek műszaki mentését befejezték, és útra dőlt fák sem akadályozzák a forgalmat.

A kamionok szervezett indításában és a várakozóhelyek rendezett elhagyásában a hatóságok segítik a gépjárművezetőket.

07:44 - Egy vonal kivételével mindenhol menetrend szerint járnak a vonatok

A Gyékényes és Őrtilos közötti szakasz kivételével mindenhol elindult a menetrendszerinti vonatközlekedés szombaton - közölte a Mávinform reggel.

A közlemény szerint a Nagykanizsa-Gyékényes vonal Őrtilos és Gyékényes közötti szakaszán a MÁV munkatársai továbbra is nagy erővel dolgoznak a vonatközlekedés helyreállításán. Itt péntek délután számos fa dőlt a sínekre, több helyen leszakadt a felsővezeték. A fák eltávolításáig, valamint a felsővezeték javításának befejezéséig nem lehet visszakapcsolni a Gyékényes és Murakeresztúr közötti vezetékhálózat áramellátását, ezért Nagykanizsa és Gyékényes között pótlóbuszok szállítják az utasokat.

Ezen kívül nincsenek jelentősebb késések, fennakadások. Az átszállások miatt a Dombóvár-Gyékényes vonalon 10-15 perces, a Pécs-Gyékényes vonalon 20-30 perces késések fordulhatnak elő.

07:25 - Több kamiont, buszt honvédségi járművek mentettek ki

Szombat reggelig három kamiont és öt autóbuszt szabadítottak ki a hó fogságából a Magyar Honvédség tehergépjárművei a Honvédelmi Minisztérium (HM) összesítése szerint.

Dankó István, a HM közigazgatási államtitkára - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Operatív Törzs vezetőjének csütörtök délutáni megkeresésére - elrendelte a Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egyes elemeinek készenlétbe helyezését. Ennek nyomán a Magyar Honvédség négy alakulatánál még csütörtökön rendelték el a téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megyében, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra.

A Honvédelmi Minisztériumban megkezdte működését a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT), a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon pedig a Központi Operatív Csoport. Péntek reggel az OKF Operatív Törzse konkrét kirendelésre való igényt is megfogalmazott a HM-nek: e szerint két terepjáró tehergépjármű elindult Pécsre, amelyeket szükség esetén az elakadt kocsik mentésénél lehet bevetni.

A honvédségi gépjárművek már péntek délután megkapták első feladatukat, s azóta is folyamatosan segítik a mentést a katonák.

Személyvonat közlekedik a hóesésben Debrecen közelében január 25-én. Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Személyvonat közlekedik a hóesésben Debrecen közelében január 25-én.
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

07:16 - Tolnában kamiont mentettek a tűzoltók

Tolnában kamiont és személygépkocsit mentettek a tűzoltók szombat hajnalban - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Boross Brigitta tájékoztatása szerint a kamion Szekszárdon, a Keselyűsi úton fordult keresztbe, a megyeszékhely tűzoltói rövid időn belül megszüntették a forgalmi akadályt. A 6-os úton, a fácánkerti elágazónál egy felborult személygépkocsit állítottak a talpára.

A hét és fél tonnánál nehezebb járművekre elrendelt közlekedési tilalom továbbra is érvényben van, Tolnában jelenleg 79 kamion áll a kijelölt várakozó helyeken. A Gemenc Volán járatai kisebb késésekkel közlekednek - tette hozzá.

Szekszárd és Dombóvár térségében megszűnt a havazás, Paks környékén szállingózik a hó; Tolna megyében jelenleg citromsárga riasztás van érvényben, mert a péntek óta lehullott 10-15 centiméteres hóból a szél kisebb torlaszokat emelhet az utakon.

07:09 - Zalában elállt a havazás, helyenként húsz centiméter esett

Zalában szombatra virradóra elállt a havazás, a megye területén négy-húsz centiméternyi hó esett.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint pénteken késő estére jelentősen csökkent a havazás intenzitása, éjfél után pedig elállt a hóesés. Mindenütt összefüggő hótakaró alakult ki, a legtöbb hó Zala déli területein hullott, emiatt a főutak latyakosak, sónedvesek, de a közlekedés zavartalan.

A hóátfúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat Zala megyében a zalaegerszegi, a nagykanizsai, a keszthelyi, a lenti és a letenyei járásra másodfokú, narancs riasztást adott ki, míg a zalaszentgróti járás területén elsőfokú, citrom riasztás van érvényben.

Szombat hajnalig a katasztrófavédelem ügyeletére - főként a dél-zalai térségből - összesen 14 olyan esetet jeleztek, amely a tűzoltók beavatkozását tette szükségessé. Többnyire járművek műszaki mentéséhez és kidőlt fák eltávolításához kértek segítséget, de egyetlen eset sem járt személyi sérüléssel.

A kamionforgalomban péntek délután elrendelt korlátozást a Zala Megyei Védelmi Bizottság szombat hajnalban feloldotta, így a 7,5 tonna összsúlyt meghaladó teherjárművek Szlovénia és Horvátország irányából ismét beléphetnek Magyarország területére.

06:58 - Két megyében másod-, tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben

Két megyében másodfokúra emelte a hófúvás miatt kiadott figyelmeztetését a meteorológiai szolgálat. Tizenegy megyében elsőfokú figyelmeztetés van érvényben a hófúvás, illetve a várható jelentős mennyiségű hó miatt.

Az ország több területén a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat szombat kora reggel az MTI-hez eljuttatott, éjfélig szóló veszélyjelzése szerint Somogy és Zala megyében narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés van érvényben az erős hófúvás miatt.

Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Borsod-Abaúj-Zemplén, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Tolna, Vas és Veszprém megyére citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki ugyancsak a hófúvás miatt.

Emellett 24 óra alatt több mint 10 centiméternyi friss hó hullhat Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye területén. Ezért ezeken a területeken a havazás miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben.

A meteorológiai szolgálat azt írta: lassanként a Dunántúl déli területein megszűnik a hóesés, míg az Alföldön és északkeleten további, általában gyenge, közepes intenzitású havazás várható. Éjfélig ezeken a területen (kelet felé növekedve) további 3-10 centiméter hó valószínű, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében azonban 10 centiméternél is több friss hó is hullhat.

Zala és Somogy megye nyugati részén (kisebb területen) az erős szél a vastagabban hóval fedett területeken a nap első felében még erősebb hófúvást okozhat. A keleti megyékben várhatóan a késő esti órákig a hóréteg növekedésével az erős szélben szintén (nagyobbrészt gyenge) hófúvásra lehet számítani - tették hozzá.

06:21 - Országszerte csaknem 200 esethez riasztották a tűzoltókat

A havazás kezdetétől, a leginkább érintett öt megyében több mint száz, országosan pedig csaknem kétszáz, a téli időjárással összefüggő esethez riasztották a katasztrófavédelem tűzoltó egységeit - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője szombat hajnalban.

Hajdu Márton kifejtette: a leginkább érintett Baranya, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében összesen 113 olyan beavatkozást hajtottak végre a tűzoltók, amely egyértelműen a téli időjáráshoz volt köthető.

Szombatra virradóra a szolgáltatók szakemberei helyreállították az áramellátást Kiskőrösön, ahol egy trafó meghibásodása miatt több mint 1700 fogyasztónál nem volt áram. Elhárították a Somogy megyei hibát is, ott egy fa dől az elektromos vezetékre, több mint 2100-an maradtak szolgáltatás nélkül átmenetileg. A Vas megyei Bajánsenyén szintén vezetékszakadás miatt 54 fogyasztónál nem volt áram.

A havazással érintett területeken számos baleset történt a közutakon. Baranya megyében, Bács-Kiskun, Somogy és Tolna megyében több jármű elakadt, köztük számos busz.

Hajdu Márton ismertetése szerint Baranya, Somogy, Tolna és Zala megye védelmi bizottsága döntött úgy pénteken, hogy közlekedési korlátozásokat vezet be, ezek a 7,5 tonnánál nehezebb teherautókra vonatkoztak.

Szombaton hajnal háromkor Zalában feloldották a kamionok belépési tilalmát, azonban a másik három megyében a korlátozó intézkedések továbbra is érvényben vannak, tehát ott az M6-os és az M7-es autópályák kivételével még mindig nem közlekedhetnek a nehéz teherautók. Ez érinti a Horvátország felől Somogy, illetve Baranya megyébe belépni szándékozó kamionokat. A szükségparkolókban veszteglő sofőrök ellátását a karitatív szervezetek bevonásával biztosítják. Az említett két sztrádán az M0-s körgyűrűtől a teljes szakaszon még mindig díjmentes a közlekedés.

A katasztrófavédelem a havazás kezdete óta különböző csatornákon keresztül tájékoztatja a lakosságot. Az OKF és a megyei igazgatóságok honlapjain keresztül az aktuális helyzetről, a követendő magatartási szabályokról tájékoztatta a közvéleményt. A Veszélyhelyzeti Értesítési Szolgáltatáson 77 üzenet jutott el az alkalmazást használókhoz, emellett ezen a felületen az Országos Meteorológiai Szolgálat több mint 80 üzenete is megjelent. A főigazgatóság saját hivatalos Facebook-oldalán 32 posztot helyezett el kimondottan a hóhelyzettel kapcsolatban - ismertette a szóvivő.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnali tájékoztatása szerint az országban nincs elzárt település és minden út járható.

05:33 - Baranyában az éjszaka folyamán is mentettek járműveket

Baranya megyében több járművet is menteni kellett a havazás és a hófúvások miatt szombatra virradó éjszaka - közölte honlapján a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság.

A közlemény szerint az M6-os autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 167. és 170. kilométer között, továbbá Orfűnél és Szilágyon autóbusz, Mohácson, valamint Kozármislenynél teherautó akadt el, csúszott meg. Siklós elkerülő útján személyautó került az árokba, Almamelléken egy útra dőlt fa akadályozta a forgalmat.

A katasztrófavédelemnek segítő Misina Mentőcsoport Egyesület egy elakadt mentőautót szabadított ki a hó fogságából, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület tagjai pedig a forgalmat irányították a 6. számú főúton, a mecseki szerpentinnél.

A korábban egy kisbusszal Somogyapátinál elakadt, majd melegedőn elhelyezett felnőttet és négy gyermeket a szigetvári tűzoltó parancsnok-helyettes, és a helyi katasztrófavédelmi megbízott hazaszállította.

Baranyában eddig mintegy félszázszor kellett beavatkozniuk a katasztrófavédelem hivatásos egységeinek, a honvédség erőinek és az önkéntes egyesületek tagjainak a pénteken kezdődött havazás miatt.

05:30 - Minden út járható, nincs elzárt település

Nincs elzárt település és minden út járható az országban - közölte a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szombat hajnalban.

Közleményük szerint a főutak a szórás és a takarítás hatására latyakosak, hókásásak, Dunaújvárosnál, Bács-Kiskun megye nyugati részén, Békés megyében, továbbá Tiszafüred és Polgár térségében pedig havasak. Az autópályák általában vizesek, nedvesek, az M3-as gödöllői és káli szakasza száraz. Az M7-es autópálya eszteregnyei szakasza hókásás, a fonyódi szakasza latyakos. Az M35-ös autópálya hajdúböszörményi szakasza havas. A mellékutak a Dunántúl nyugati és déli területén, a Dél-Alföldön és a Tiszántúl nagy részén havasak, hókásásak, nehezen járhatók.

Az éjszakai órákban a dél-Dunántúlon 5, Bács-Kiskun és Békés megyében 5-10, Solt közelében 12 centiméternyi friss hó hullott. Járhatatlan út vagy elzárt település nincs az országban. A hajnali órákra elállt a havazás a Dunántúl nyugati részén, jelenleg Tolna és Baranya megyében, az Alföld déli területén és a Tiszántúlon váltakozó intenzitással esik a hó. Havazik Dunaújváros és Monor környékén, illetve Sátoraljaújhely közelében. Hószállingózást jeleztek Fertőszentmiklós, Tatabánya és Székesfehérvár közelében, a Jászságban és a keleti határszakaszon - olvasható az Útinform közleményében.

Zala, Somogy és Baranya megye nagy részén továbbra is másodfokú, Jász-Nagykun, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád, Tolna, Fejér, Somogy, Veszprém és Vas megye jelentős területén elsőfokú riasztás van érvényben a hófúvás miatt. Ezeken a területeken a következő órákban is hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

04:34 - Zala megyénél újra beléphetnek a kamionok

Hajnali három órakor feloldották a Horvátország és Szlovénia felől érkező kamionokra vonatkozó korlátozást, így azok ismét behajthatnak Magyarország területére Zala megye felől - tette közzé az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (OKF) a Facebook-oldalán.

A kamionok belépését a rendkívüli időjárási körülmények miatt korlátozták péntek délután.

02:25 - Nincs elzárt település Somogy megyében

Nincs elzárt település Somogy megyében, a megye valamennyi útja ismét járható - tette közzé a Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján.

A Somogy megyei Gige, Jákó és Csököly útjai a havazás és a hóátfúvások miatt járhatatlanok voltak, a falvakat nem lehetett megközelíteni. A Nagybajom és Csököly közötti 6618-as összekötő út, a Kiskorpád és Gige közötti 6617-es összekötő út, valamint a Gige és Csököly közötti szám nélküli út hóátfúvás miatt személygépjárművek részére járhatatlan volt.

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. a havat az érintett útszakaszokról eltakarította, így valamennyi település átjárható - írja közleményében a rendőrség.

PÉNTEK

21:29 - Baranyában ötven percet késnek a távolsági buszok

Baranyában továbbra sincs elzárt település, de a távolsági autóbuszok átlagosan ötven, a vonatok kevesebb mint harminc percet késnek - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken.

Kasza Anett közleményében kitért arra is, hogy az M6-os autópálya Budapest felé vezető szakaszán a 167. és 170. kilométerszelvény között kamiont mentenek, ezért ott átmeneti forgalomkorlátozásra lehet számítani.

Erzsébet és Véménd településen elakadt, Lippón az úton keresztbe fordult, Szalántán pedig árokba csúszott autóbusz mentése folyik, e helyszínek mellett még a 6607. számú úton Somogyapátinál korlátozzák a forgalmat - tette hozzá.

Pécs útjai járhatók, de a kisebb utcák közlekedési eszközökkel helyenként nehezen megközelíthetők.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbuszok közlekedése, de a járművek bizonyos szakaszokon korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

Kasza Anett közlése szerint a megyében pénteken harmincöt esemény történt a havazással összefüggésben, ebből huszonöt esetben volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, egyik esetben sem sérült meg senki.

A katasztrófavédelem munkáját a Magyar Honvédség mellett a Misina Mentőcsoport, a Mecseknádasdi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Somogyapáti Polgárőrség is segíti.

20:30 - Több jármű csúszott árokba Fejér megyében

Személyautók és tehergépkocsik is árokba csúsztak péntek délután és este Fejér megyében - közölte a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője.

Farkas-Bozsik Gábor tájékoztatása szerint a 64-es úton egy személyautó, Sárbogárd és Mezőszilas között egy autó és egy kisteherautó, Kulcson és Előszálláson személygépkocsik, a 7-es úton Lepsénynél pedig egy kamion csúszott árokba. A balesetekben senki nem sérült meg.

Lepsénynél a 7-es úton árokba hajtott egy személyautó, két utasát könnyű sérülésekkel vitték kórházba.

Fél Magyarországon havazik. Fotó: MTI (galéria)

20:10 - Járhatatlan utak, elakadt vonat Somogyban

A hóátfúvások miatt egyes útszakaszok járhatatlanná váltak Somogyban, egy személyvonat is elakadt a sínekre dőlt fák miatt - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi szóvivő péntek este.

Bázelné Mihályka Szabina közölte: Nagybajom és Csököly között, Kiskorpád és Gige között, valamint Csököly és Gige között hóátfúvás miatt járhatatlanok az utak. A Magyar Közút Nonprofit Zrt. azokra az útszakaszokra irányította a gépeit a hó eltakarítására.

A somogyudvarhelyi vasútállomásnál fák dőltek a vágányra - ismertette. Személyi sérülés nem történt, a személyvonat időben meg tudott állni. A szerelvény ott vesztegelt, míg a csurgói önkormányzati és a berzencei önkéntes tűzoltók megtisztították a síneket.

A rendőrség közleménye szerint Gige Kadarkút felől megközelíthető, a Juta és Osztopán közötti szakaszon hóátfúvás nehezíti a forgalmat. A 61-es úton, Taszárnál 19 óra után egy tehergépjármű pótkocsija az árokba csúszott. A műszaki mentés idejére az utat teljesen lezárták.

Kaposváron továbbra is intenzíven havazik, a hó vastagsága meghaladja 15 centimétert. A legfrissebb előrejelzések szerint éjfélig esni fog. A hótoló, sószóró gépek egész éjjel dolgoznak a város útjain. Elsősorban a fő közlekedési utakat takarítják, ezután mennek az alsóbbrendű utcákba. Pénteken 40 hómunkás tisztította az járdákat és buszmegállókat, szombat reggel pedig újabb hómunkások állnak munkába - közölte a városháza.

20:10 - Szombatra tizenhárom megyére adtak ki figyelmeztetést

Szombatra tizenhárom megyére adott ki elsőfokú figyelmeztetéseket a várható jelentős mennyiségű hó, illetve hófúvás miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Az MTI-hez pénteken eljuttatott veszélyjelzés szerint Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok és Szabolcs-Szatmár-Bereg a havazás és a hófúvás miatt is citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Baranya, Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megye területére csak a hófúvás miatt adtak ki ugyancsak elsőfokú figyelmeztetést.

Mint írták, lassanként megszűnik a havazás a Dunántúl nagy részén. Reggelig a déli, délkeleti megyékben több mint 10 centiméter friss hó hullhat. Reggel már csak a délkeleti tájakon lehet gyenge, illetve közepes havazás. Több hó a keleti határ mentén és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében valószínű. Szombat estig a Tiszántúlon eshet még újabb 5-10 centiméter hó. Összességében a Nyírség északi részén 15 centiméternél több hó is hullhat.

Szombaton a Dunántúl és az Alföld hóval fedett tájain hordhatja az élénk, nyugaton és északkeleten az erős szél a havat - írta a meteorológiai szolgálat.

Az előrejelzés szerint szombaton a legalacsonyabb hőmérséklet mínusz 9 és mínusz 1 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában mínusz 5 és plusz 1 fok között várható, de az északkeleti határ közelében ennél néhány fokkal hidegebb is lehet.

19:38 - Autók csúsztak árokba Veszprém megyében

Kamionok, személyautók csúsztak árokba Veszprém megyében a havazás miatt - tájékoztatott a Veszprém Megyei Igazgatóság szóvivője pénteken.

Bakos György tájékoztatása szerint a nap folyamán több kamion és személyautó akadt el a havas úton. Zirc és Nagyesztergál között, valamint Devecser és Noszlop között egy nyerges vontató csúszott árokba, senki nem sérült meg.

Felsőörs és Veszprém között egy személyautó csúszott árokba, egy ember könnyű sérülést szenvedett. Egy kamion a 73-as főúton, a Nosztori emelkedőn nem tudott feljutni, a Tapolcáról Sümeg felé vezető úton pedig egy terepjáró csúszott árokba - mondta a szóvivő.

19:34 - Baranyában egyre nehezebb közlekedni

Baranyában egyre nehezebb közlekedni a havazás miatt. A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság péntek este azt közölte, hogy számos jármű akadt már el az utak mentén, egyes helyi és távolsági buszjáratok pedig nem a teljes vonalon járnak.

Kasza Anett baranyai katasztrófavédelmi szóvivő az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: elzárt település nincs a megyében, a hólánc használatát sem rendelték még el, de továbbra sem lehet közlekedni a 6607-es úton Somogyapáti után, Somogy megye irányába, valamint Lad és Patosfa között.

Lezárták a kozármislenyi körfogalomtól az M60-as autópálya felé vezető utat, valamint az Abaliget és Husztót közötti utat kamionok elakadása miatt. Elakadt buszok mentésére Kaposvárról két honvédségi teherautó érkezett Baranyába.

Nem mennek be a távolsági buszok a Pécshez közeli Kővágótöttösre, de a közlekedés Kővágószőlős, Cserkút, és Bakonya térségében is nehéz - közölte a Pannon Volán Zrt.

A Tüke Busz Zrt. tájékoztatása szerint Pécsen folyamatos a helyi járatú autóbusz-közlekedés, a járművek bizonyos szakaszokon ugyanakkor korlátozottan közlekednek. A 22-es vonalon Istenkútig járnak a buszok, a 4Y-os járat a Palahegyi útig, a 36-os és 37-es busz az Angster József utcai megállóig közlekedik, a 35-ös jelzésű busz csak a Dömörkapuig szállítja az utasokat.

18:43 - Autóbuszok balesete Tolnában

Menetrend szerint közlekedő Volán-busz és iskolabusz is ütközött Tolna megyében, senki nem sérült meg - közölte a Tolna megyei katasztrófavédelmi szóvivő pénteken.

Boros Brigitta tájékoztatása szerint Nagydorogon, a 63-as úton a Pannon Volán autóbusza és két személygépkocsi ütközött össze, a busz 28 utasa jelenleg mentesítő járatra vár.

Dombóváron egy iskolabusz csúszott árokba, a járművet a dombóvári tűzoltók mentették ki. A buszon utazó hét gyermek közül hatot még a mentés ideje alatt szüleik hazavittek.

A 61-es főúton, Dombóvár és Kaposvár között több autó elakadt, itt a dombóvári tűzoltók mentik a gépjárműveket, Mosdósnál egy elakadt kamion mentésén dolgoznak.

A szóvivő arról is beszámolt, hogy több személygépkocsi elakadt a havazás miatt az 5603-as úton, Bátaszék és Mőcsény között, a járművek mentését a bonyhádi tűzoltók végzik.

18:23 - Több megyében másodfokú riasztást adtak ki hófúvás miatt

A hófúvás miatt több megyében már másodfokú riasztást adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek délután. Ezeken a területeken a következő órákban magas hótorlaszokat emelhet a viharos szél.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzés szerint Somogy, Baranya és Tolna megye több járásában van érvényben narancssárga, vagyis másodfokú figyelmeztetés az erős hófúvás miatt. A délnyugati, délkeleti területeken több járásban citromsárga, vagyis elsőfokú figyelmeztetés érvényes, ezeken a helyeken is hótorlaszokat emelhet az erős szél.

Az éjfélig szóló veszélyjelzés szerint tizenegy megyében van érvényben első-, illetve másodfokú figyelmeztetés a várható jelentős mennyiségű hó, hófúvás, illetve ónos eső miatt. Több megyében a havazás miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben, mivel ezeken a területeken az estig lehulló hó vastagsága a 20 centimétert is meghaladhatja.

A pillanatnyi helyzet... Kép: OMSZ
A pillanatnyi helyzet.
Kép: OMSZ

18:15 - Sok a baleset a havas utakon Zalában

Az intenzívvé vált havazás miatt délután újabb balesetek történtek Zala megyében, ahol pénteken kora estig 10-15 centiméternyi hó hullott.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrség honlapján számolt be arról, hogy késő délután megcsúszott és felborult egy fát szállító tehergépkocsi Valkonyánál. A 7536-os úton, Becsehely és Borsfa között, a valkonyai elágazóban történt baleset miatt a műszaki mentés idejére teljes szélességében lezárták az utat.

A Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság arról tájékoztatta az MTI-t, hogy Zalakaroson, a Termál utcában egy személyautó az árokba csúszott. Senki nem sérült meg, az autót a tűzoltók húzták vissza az útra.

A 76-os főúton, Keszthelyen szintén az árokba hajtott, majd az oldalára borult egy személygépkocsi. A balesetnek nem volt sérültje, a járművet itt is a tűzoltók állították vissza az útra.

Becsehelyen egy utasok nélküli autóbusz csúszott az árokba vontatása közben, ennél az esetnél sem sérült meg senki.

18:09 - Ingyenes az M6-os és az M7-es

A Dunántúl déli részén kialakult hóhelyzetre tekintettel ingyenessé tette a közlekedést az M6-os és az M7-es autópályán a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt. - tájékoztatott pénteken az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság sajtószóvivője.

Hajdú Márton elmondta, hogy az intézkedés pénteken 17 órától egészen visszavonásig a Budapestet elkerülő M0-ás körgyűrőtől a sztrádák teljes szakaszára érvényes.

18:01 - Járhatatlan a Somogy megyei Patosfára vezető út

Járhatatlan a Patosfára vezető út, a dél-somogyi településre tartó autókat a rendőrök nem engedik be a faluba, hanem visszaterelik Barcs és Kaposvár felé - közölte a megyei rendőr-főkapitányság pénteken késő délután.

A közlemény szerint egy délutáni baleset miatt a 67-es út Kaposfüred és Somogyaszaló közötti útszakaszán félpályás útlezárás van, a forgalom lépésben halad. A Baté és Mosdós közötti szakaszon, a 61-es úton egy kamion elakadt, teljes útlezárás van, a forgalom elterelésére nincs lehetőség.

A Somogy Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság azt közölte, hogy Bárdudvarnok külterületén műszaki mentés miatt csak szakaszosan halad a forgalom.

Közleményükben felhívták a figyelmet arra, hogy aki teheti, továbbra se induljon útnak, illetve csak a téli időjárási viszonyoknak megfelelően felkészített járművel tegye azt. A járműben legyen kisebb hólapát, hólánc, jégkaparó, meleg felsőruházat, vastag kesztyű, takaró, vontatókötél, elakadásjelző, gyógyszer, mobiltelefon, némi élelem és innivaló is - írták.

Ha valaki bajba kerül vagy tudomása van arról, hogy valakinek segítségre van szüksége, hívja 112-es általános segélyhívót, illetve a rendőrség 107-es vagy a katasztrófavédelem 105-ös segélyhívó számát - kérik.

17:56 - Ismét járható a 74-es út Hahótnál

Ismét járható a 74-es út Hahótnál, miután befejeződött a kora délután keresztbe fordult kamion műszaki mentése - közölte a rendőrség honlapján kora este a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság.

Hahót és Fakospuszta között, 14 óra körül történt a baleset, a havas, latyakos úton keresztbe fordult és teljes szélességében elzárta az utat egy kamion. A járműforgalmat a mentés idejére kerülőútra terelték.

A Zala Megyei Katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a teherjármű műszaki mentése befejeződött, nem sokkal háromnegyed hat előtt már mindkét irányba járhatóvá vált a 74-es út.

Fél Magyarországon havazik. Fotó: MTI (galéria)


17:39 - "Baranya, Somogy, Tolna és Zala megyében a Védelmi Bizottságok korlátozzák a nehézgépjármű forgalmat, így a 7,5 tonna feletti össztömegű nehézgépjárművek ezekben a megyékben csak a gyorsforgalmi utakat használhatják. Hajnal óta több száz munkagépünk dolgozik folyamatosan a havazásban érintett térségekben, megállás nélkül, 12 órás váltott műszakokban dolgoznak szakembereink. A megfeszített munkavégzésünk ellenére az intenzív havazás miatt elsősorban a Dunántúl déli és nyugati területein egyre téliesebben az útviszonyok, ezért arra kérjük a közlekedőket, hogy ha még nem indultak útnak ezekben a régiókban, akkor az éjszakai órákban már ne is vállalkozzanak utazásra a további balesetek elkerülése érdekében! Ha már elindultak és úton vannak, kérjük, hogy fokozott óvatosság közlekedjenek!" - írta közleményében Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. kommunikációs osztályvezetője.

Az útviszonyokról a www.utinform.hu oldalon, telefonon a 06-1-336-2400-s telefonszámon vagy az utinform@kozut.hu e-mail címen és a Magyar Közút megyei diszpécser szolgálatainál tájékozódhatnak az autósok. Az útinform szolgálat Facebook és Twitter oldalain pedig folyamatosan közzéteszik a friss és aktuális közlekedési információkat.

17:30 - Kaposváron egész éjjel dolgoznak a hókotrók

Kaposváron az előrejelzések szerint szombat reggelre 25 centiméternyi hó várható, a városgazdálkodás hókotró gépei egész éjjel dolgoznak az utakon - közölte a városháza pénteken késő délután.

A közlemény szerint a Kaposvári Városgazdálkodási Zrt. újabb gépeket állított munkába, így 18 hótoló, sószóró gép dolgozik a városban, két kisgéppel a járdákat takarítják, negyven ember pedig a buszöblöket és a gyalogátkelőhelyeket mentesíti a hótól.

A városgondnokság tájékoztatás szerint reggelre újabb hómunkások állnak munkába, akik a zebrák környezetét és a fizetőparkolókat is rendbe teszik.

Az önkormányzat a járdák takarítására kérte a lakókat és az üzlettulajdonosokat, az autósokat pedig arra, hogy csak téli gumival közlekedjenek, továbbá aki teheti, válassza a tömegközlekedést.

17:09 - A Magyar Honvédség járművei kamionokat mentettek

Baranya megyében már a Magyar Honvédség tehergépjárművei is mentettek a rendkívüli havazásban elakadt kamionokat - közölte a Magyar Honvédség péntek délután Facebook-oldalán.

Dankó István, a Honvédelmi Minisztérium közigazgatási államtitkára - az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) Operatív Törzs vezetőjének csütörtök délutáni megkeresésére - elrendelte Honvédelmi Katasztrófavédelmi Rendszer egyes elemeinek készenlétbe helyezését. Ennek nyomán Magyar Honvédség négy alakulatánál még csütörtökön rendelték el a téli veszélyhelyzetet felszámoló munkacsoportok felállítását, amelyek Somogy, Zala és Baranya megye területén, valamint a keleti országrészben állnak készen a szükséges beavatkozásra.

A Honvédelmi Minisztériumban megkezdte működését a Katasztrófavédelmi Operatív Törzs (KOT), a székesfehérvári MH Összhaderőnemi Parancsnokságon pedig a Központi Operatív Csoport. Az OKF Operatív Törzsével pedig a tárca két összekötője tartja a kapcsolatot, hogy az esetleges kirendelési igények minél hamarabb megérkezhessenek a Honvédelmi Minisztériumba.

Péntek reggel az OKF Operatív Törzse konkrét kirendelésre való igényt is megfogalmazott a Honvédelmi Minisztériumnak: e szerint két terepjáró tehergépjármű elindult Pécsre, amelyeket szükség esetén az elakadt gépjárművek mentésénél lehet bevetni - együttműködve a katasztrófavédelem egységeivel.

A honvédségi gépjárművek már péntek délután megkapták első feladatukat. Keresztbe fordult kamionokat mentettek ki Baranya megyében - írta a Magyar Honvédség.

16:51 - Tolnában is kamionstop van, Dombóvárnál több jármű akadt el

Tolna megye útjain, az M6-os autópálya kivételével, kamionstopot rendelt el a megyei védelmi bizottság a havazás miatt - tájékoztatott a megyei katasztrófavédelmi szóvivő.

Boros Brigitta közölte: délután négy órától tiltották meg a hét és fél tonnánál nehezebb járművek közlekedését a megye útjain.

Tolnában délelőtt kezdődött változó erősségű havazás, a csúszós utakon több baleset történt.

A 61-es úton, Tamási és Dombóvár között kamionok akadtak el, a 6532-es úton, Dombóvár és Döbrököz között egy gépkocsi csúszott árokba, és mentésre vár egy elakadt kamion.

A katasztrófavédelem azt is közölte, hogy a 61-es út Nagykónyi és Dombóvár térségében hókásás, a 63-as út jégbordák miatt nehezen járható.

Fél Magyarországon havazik. Fotó: MTI (galéria)


16:41 - Udvar felől nem jöhetnek kamionok Magyarországra

Horvátország a havazás miatt az udvari határátkelőhelynél nem engedi be Magyarországra a 7,5 tonna össztömegnél nagyobb súlyú járműveket - tájékoztatott internetes oldalán a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A közlemény szerint Drávaszabolcsnál engedélyezték ugyan a belépésüket, de Siklóson, kijelölt parkolóban kell várakozniuk.

Hozzátették, hogy már nemcsak Baranyában, hanem Somogy teljes területén is érvényben van a 7,5 tonnánál nehezebb járművek közlekedésének tilalma.

Kasza Anett, a baranyai katasztrófavédelem szóvivője az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, hogy a megyében elzárt település nincs, ugyanakkor a 6607-es út Somogyapáti után le van zárva Somogy megye irányába, és három elakadt autóbusz miatt nem lehet közlekedni a 6607-es úton Lad és Patosfa között sem.

Pécsen a helyi járatú autóbuszok kisebb késésekkel, de közlekednek, a távolsági buszoknál átlagosan ötven perc késésre lehet számítani a forgalomkorlátozások miatt.

A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint a havazás a szombat délelőtti órákig folytatódik. Baranyában eddig átlagosan 8 centiméter hó hullott és további 20-25 centméter várható. A szél továbbra is erős marad, csak a szombat reggeli órákban mérséklődik, így hófúvásokra továbbra is számítani kell.

A szóvivő kitért rá, hogy a megyében pénteken huszonegy esemény történt a havazással összefüggésben, ebből tizenkét alkalommal volt szükség a katasztrófavédelem erőire. A hivatásos tűzoltókat elsősorban elakadt autóbuszokhoz, kamionokhoz és személyautókhoz riasztották, személyi sérülés egyik esetben sem történt.

16:36 - Keresztbe fordult egy kamion a 74-es főúton, áll a forgalom

Egy keresztbe fordult kamion miatt mindkét irányban leállt a forgalom pénteken kora délután a 74-es főúton, Hahót és Fakospuszta között - értesült az MTI a helyszínről. A rendőrség közlése szerint a műszaki mentés több óráig is eltarthat.

A teherjármű orra az árokban áll, a rakomány része pedig teljesen elzárja az utat. A szerelvényt nem lehet kikerülni, a járműforgalom ezért mindkét irányban leállt a havas-latyakos úton.

A Zala Megyei Rendőr-főkapitányság a rendőrségi honlapon azt közölte: a baleset miatt a 74-es főút forgalmát Bakon Pacsa felé, míg Hahóton Pötréte felé terelik. A műszaki mentés várhatóan több óráig tart.

Fél Magyarországon havazik. Fotó: MTI (galéria)


16:24 - Nem léphetnek be a kamionok Horvátország és Szlovénia felől Zalába

Pénteken 16 óra 30 perctől ideiglenesen nem léphetnek be kamionok Zala megye területére Horvátország és Szlovénia felől - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Zala Megyei Védelmi Bizottság döntése szerint nem léphetik át a határt Magyarország felé a 7,5 tonnánál nagyobb össztömegű járművek. Az ideiglenes korlátozás Letenyénél az M7-es autópályán és a 7-es úton lévő magyar-horvát határátkelőre, továbbá Tornyiszentmiklósnál az M70-es autóúton, valamint Rédicsnél a 86-os úton lévő magyar-szlovén határátlépési pontra vonatkozik.

A katasztrófavédelem közölte azt is, hogy a kifelé irányuló teherforgalomban nincs korlátozás.

15:03 - Baranyában kamionstop lépett életbe, sok a baleset

Baranya teljes területén megtiltották a 7,5 tonna össztömegű kamionok közlekedését, miután a megyében intenzíven havazik, délutánra 5 centiméternyi csapadék hullott – közölte a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője pénteken.

Kasza Anett tájékoztatása szerint a megyei védelmi bizottság kora délután rendelte el a teherautók közlekedésének tilalmát.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a megyében 20 centiméteresnél is nagyobb hótakaróra, az egyre erősödő szél miatt pedig hófúvásra is kell számítani. Az utak több helyen havasak, latyakosak, csúszósak.

Kasza Anett közölte: az időjárással összefüggésben több baleset történt az elmúlt órákban Baranyában. Véménd mellett egy autó csúszott az árokba, személyi sérülés nem történt. A 66-os számú főúton, Mánfánál több kamion elakadt. A műszaki mentésben a katasztrófavédelem egységei nyújtanak segítséget. A főúton jelenleg teljes útzár van érvényben.

Magyarsarlóson és Vokány külterületén egy-egy menetrend szerint közlekedő autóbusz akadt el. Az utasokat mindkét helyszínről mentesítő járat szállította el.

Zobákpuszta és Komló között egy sószóró és egy személyautó ütközött össze. Lad településen egy teherautó akadt el a csúszós úton, közvetlenül mögötte egy menetrend szerint közlekedő járat vesztegel. A helyszínre a szigetvári hivatásos tűzoltókat riasztották.

Fél Magyarországon havazik. Fotó: MTI (galéria)


15:02 - Autóbusz és kamionok akadtak el Nagykanizsánál

Egy autóbusz és három kamion akadt el Nagykanizsa közelében a 61-es főúton - közölte honlapján péntek délután a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A főút bagolai elágazójánál a havas úton akadtak el a járművek. Mentésükre a nagykanizsai tűzoltók daruval vonultak ki.

13:59 - Zalában erősödött a havazás, lelassult a közlekedés

Reggel óta esik a hó Zala megyében, a déli területeken kora délutántól erősebbé vált a havazás, a közlekedés jelentősen lelassult az utakon - közölte a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság pénteken.

A dél-zalai térségben intenzívebbé vált havazás miatt a fő- és mellékutak hókásásak vagy latyakosak, de néhol havasak. Nagykanizsa belterületén az utak több helyütt hóbordásak. Az M7-es autópálya és az M70-es autóút zalai szakasza jól járható.

A katasztrófavédelem megyei ügyeletére a havazással összefüggésben kora délutánig egy jelzés érkezett. Galambokon, a 7-es úton, Miháld irányába egy személygépkocsi árokba hajtott és felborult. A balesetben egy ember könnyebben megsérült, őt a mentők a helyszínen ellátták. A zalakarosi tűzoltók a járművet kerekeire állították.

Az MTI tudósítója a megye útjain azt tapasztalta, hogy a hókásás, latyakos utakon több helyen is árokba csúszott egy-egy személygépkocsi vagy kisteherautó. Ezeknél a baleseteknél személyi sérülések nem történtek, a járművek pedig nem akadályozták a közlekedőket.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Schiffer András vezeti az LMP országos listáját

Az LMP nem nevez meg miniszterelnök-jelöltet. Tovább olvasom