Kisalföld logö

2019. 07. 22. hétfő - Magdolna 19°C | 31°C Még több cikk.

Hozzáférhető lesz a Windows forráskódja

A Microsoft bejelentette, hogy részlegesen hozzáférhetővé teszi a Windows operációs rendszerének forráskódját.
A cég ezzel az Európai Unió követeléseinek tesz eleget. Az EU 2004-ben erőfölénnyel való visszaélés miatt bírsággal sújtotta az amerikai óriáscéget.

A forráskód ismeretében lehetővé válik a versenytársak részére a Microsoft operációs rendszerével kompatibilis termékek előállítása. A forráskód, amelynek titkát a Microsoft évek óta őrzi, a számítástechnikai program forrását képző információk összessége, valamely program működését fordítja le érthető nyelvre. A gyakorlatban a legmegfelelőbb forma ahhoz, hogy egy másik programozó az adott programot módosítani tudja.

Brad Smith, az amerikai óriásvállalat jogi igazgatója szerdán Brüsszelben hangsúlyozta: a Windows operációs rendszere és asztali szoftvere forráskódjának hozzáférhetővé tétele "merész lépés", amely várhatóan választ ad majd mind az európai, mind az amerikai versenyhivatal aggodalmaira. "Önkéntesen tesszük meg ezt a lépést, hogy határozott választ adjunk az Európai Bizottság által december 22-én felvetett kérdésekre" - szögezte le Smith, aki szerint a döntésnek nemcsak Európában, de a világpiacokon is hatása lesz.

Smith közölte, hogy felár nélkül teszik hozzáférhetővé a licenctulajdonosok számára a forráskódot. "Ez a kód a Windows operációs rendszer DNS-e, ez a végső dokumentáció, amelyet rendelkezésre bocsáthatunk" - tette hozzá a jogi igazgató, aki ugyanakkor kizárta, hogy a forráskódot az ingyenes szoftverek készítőinek is odaadnák.

A Microsoft tervei szerint csak a kommunikációs szerverek protokolljait tartalmazó forráskódokat teszik hozzáférhetővé, nem pedig a Windows teljes forráskódjának minden sorát. A kormányok és egyes fogyasztók már korábban is betekintést nyerhettek a forráskódokba az esetleges biztonsági résekkel kapcsolatos aggodalmaik eloszlatása érdekében, de megtiltották, hogy a kódokat másoknak átadják. A versenytársak részére azonban a forráskód most először lesz hozzáférhető.

Az Európai Bizottság 2004 márciusában 497 millió eurós rekordbírság megfizetésére kötelezte a Microsoftot, és emellett úgy döntött, hogy meg kell osztania riválisaival a szoftverének kódját és fel kell ajánlania a Windows-t a Media Player-kötöttség nélkül, de a Microsoft fellebbezett. December 22-én Neelie Kroes, az EU versenyügyekben illetékes biztosa napi 2 millió eurós büntetés kirovását helyezte kilátásba a Microsofttal szemben, amely nem hajtotta végre a bizottság 2004. évi döntésében foglaltakat. A cégnek február 15-i határidő állt rendelkezésére, hogy tisztázza magát, de úgy döntött, hogy elébe megy a felszólításnak.

A Microsoft megítélése szerint a szerdán bejelentett lépés túlmegy az Európai Bizottság igényein. "Még ha megítélésünk szerint teljes egészében megfelelünk is a 2004. évi döntésnek, el szeretnénk hárítani a gyanút, hogy a Microsoft műszaki dokumentációja nem megfelelő" - közölte a jogi igazgató, reményét fejezve ki, hogy az Európai Bizottság nem vet ki újabb bírságokat.

Forrás: MTI

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Túl kell lépni a betegségtudaton

Kiss Éva, a Gambro Szegedi Dialízis Központjának orvosigazgatója Ádám Edit-díjat vett át Budapesten,… Tovább olvasom