Kisalföld logö

2019. 02. 23. szombat - Alfréd -6°C | 2°C Még több cikk.

Hova utazzunk és hogyan?

A tervezésnél az internettel, a közlekedési lehetőségekkel és az üdülési csekkel is érdemes számolni.

A magyarok még mindig Horvátországba utaznak a legtöbben
Vannak, akik a tervezéshez prospektusgyűjteménnyel fognak hozzá,  mások telefonon, vagy éppen a világhálón próbálnak érdekes és  elfogadható ajánlatot találni. Az utazási irodák tapasztalata szerint mindig vannak divatos úticélok - ez most éppen Horvátország  -, ahová idén is nagyon sok család utazik. És természetesen léteznek luxusutak, amelyeket az átlagpolgár csak fájó szívvel, álmaiban tesz  meg. Kevesen fognak cápán lovagolni, tűzhányók belsejébe látogatni, vagy éppen az Orient expresszel száguldani át kontinenseken, bár van egy olyan réteg, amelyik megengedheti magának, hogy a nem kifejezetten olcsó Madeirára menjen üdülni, vagy hosszú tengeri  hajóúton, dél-franciaországi bortúrán vegyen részt. 

Az utazási irodák között továbbra erős a verseny, ez pedig azt  jelenti, hogy az árak viszonylag kiegyenlítettek. Mégis érdemes több katalógust is átnézni, hiszen egy "szimpla" prágai hajókiránduláson is megspórolhatunk párezer forintot, ha nem kötünk ki kritika nélkül az első ajánlatnál. Az irodák, s az általuk kínált úti ajánlatok megbízhatóságát kemény jogszabályok szavatolják - idén remélhetőleg egyetlen nyaraló életét sem keseríti meg, hogy éppen az ő üdülése alatt jelent csődöt az az utazási iroda, amelynek azért fizetett, hogy szervezze meg gondtalan pihenését, s vállaljon azért  felelősséget. 

Az arab országok közül Tunézia a legnépszerűbb
Más szempontból sem elhanyagolható tényező a biztonság: az egyik  észak-afrikai fővárosban megkéselt magyar turisták esetének, s a  sorozatos merényletek híre visszatartó erő lehet, ahogy a cunami  sújtotta területek sorozatos utórengései, vagy az izraeli helyzet  is. Az Egyesült Államok számunkra kedvezőtlen vízumkiadási rendszere  is sokakat elriaszt a tengerentúli látogatástól.  

Több utazási iroda képviselője szinte egyöntetű véleménye, hogy  várhatóan sikeres lesz az idei turistaszezon, mert azt tapasztalják, hogy többen terveznek előre és nagyobb gondossággal, mint ahogy azt  a korábi években tették. Mind többen készülnek arra, hogy a nyár néhány hetét külföldön töltik, akár szervezetten - netán az olcsóbb chaarter-repülőgépjáratokat is betervezve a költségvetésbe -, akár  egyéni programmal, leginkább saját gépkocsival. A legtöbb érdeklődő a horvát, az olasz, a spanyol és a török tengerpartra igyekszik. Sokan visszatérő vendégek itt. Az általános vélekedés szerint viszont Horvátország egy-két éven belül átadja vezető helyét Olaszországnak, mert az áraiban, szolgáltatásaiban magasabb  színvonalú. 

Olaszország hamatopsan átadhtja vezető helyét Olaszországnak
Portugáliába idén a tavalyi rekordnál is több magyar turistát várnak. Nem alaptalanul, hiszen már közvetlen légijárat szállítja az utasokat Lisszabon és Budapest között, ami meggyorsítja az odautazást.   
Az arab országok közül továbbra is Tunézia viszi a pálmát, biztonsága, valamint a kínált programok színvonala és ára közötti  összhang miatt. A szakemberek azonban azt tanácsolják, hogy szálláshelynek - a csalódások elkerülése érdekében - legalább háromcsillagos, vagy ennél magasabb kategóriájú szállodákat válasszunk. Nő az érdeklődés a marokkói és egyiptomi utak, utóbbinál különösen a nílusi hajótúrák iránt. 

Szinte mindennapossá vált az internet használata - mind az utak  kiválasztásához, mind pedig a lefoglaláshoz. A honlapok igen  látogatottak.   

Egyre több turistát vonz Portugália

A vidékről induló turistáknak nagyobb kényelmet és lehetőséget  nyújt, hogy regionális repülőtereinkről már szintén indulnak charterjáratok külföldre. Például Debrecenből, és a Győr melletti Pérről, ahonnan  Horvátországba mintegy harminc járat indul ebben a szezonban. 
A belföldi utak választását az üdülésicsekk-rendszer ösztönzi. A  csekkek adómentes értékhatárát tavaly felemelték, s a csekkeket a a belföldi utazásokhoz, a MÁV és a Volán egyes járatain is fel lehet használni (azzal viszont számolni kell, hogy visszaadni nem tudnak az üdülési csekkből). Ide tartozó örömteli hír, hogy a Hunguest és a Danubius szállodalánchoz tartozó külföldi szállodákban is elfogadják az üdülési csekket.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Olasz Sándor: Mégiscsak vannak boldog pillanatok

Olasz Sándor irodalomtörténész, a Tiszatáj főszerkesztője Ottlik Géza Iskola a határon című… Tovább olvasom