Kisalföld logö

2019. 03. 20. szerda - Klaudia -1°C | 10°C Még több cikk.

Horvátország 2010 előtt nem lesz az EU tagja

A részletes csatlakozási tárgyalások megkezdődtek, ám a bővítésügyi biztos szerint az Alkotmány körüli hercehurca miatt az ország 2010 előtt nem csatlakozik az unióhoz.
A horvátok azt szeretnék, ha országuk a következő, 2009-es európai parlamenti választások előtt csatlakozna az unióhoz. A bővítésügyi biztos, Olli Rehn erre nem lát esélyt, szerinte a reális időpontot csak 2010 utánra lehet kitűzni, noha Horvátország számít a legfelkészültebbnek a bővítés harmadik körének tagjelöltjei közül.

A csatlakozási dátum meghatározását természetesen az is befolyásolhatja, hogy miként alakul az alkotmányozási folyamat az unióban, hiszen a további bővítéshez intézményi reform is szükséges, mert az EU "abszorpciós kapacitása" a jelenlegi körülmények között véges.

Olli Rehn úgy látja, hogy az EU nem lesz képes újabb tagokat befogadni új, az intézményi struktúrára is kiterjedő alapszerződés nnélkül. További akadályt jelent az EU-polgárok körében elterjedt, bővítéssel kapcsolatos szkepticizmus. A Bizottság a várakozások szerint idén decemberben jelentet meg részletes jelentést a bővítésről és az EU abszorpciós kapacitásáról.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyermekrajzok tárlata

A rajkai Békefi Ernő Általános Iskola tanulóinak a tanév során készített rajzaiból nyílt kiállítás… Tovább olvasom