Kisalföld logö

2019. 07. 20. szombat - Illés 18°C | 31°C Még több cikk.

Horváth: A Fidesz-frakció már 2011-ben foglalkozott az adócsalások ügyével

2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások "védelmi rendszere" - mondta a volt adóellenőr. A Fidesz-frakció cáfol.
Horváth András állítása szerint több fideszes országgyűlési képviselő és például Varga Mihály is már azelőtt tudott az adócsalások rendszeréről, hogy ő erről tájékoztatta volna a politikusokat, sőt úgy tudja, hogy a Fidesz frakciója 2011 tavaszán egy ülésén foglalkozott is ezzel témával. A volt adóellenőr erről szerdán beszélt, miután az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjaival találkozott.

Megerősítette azt is: korábban megkereste Rogán Antalt a Fidesz frakcióvezetőjét, valamint Révész Máriusz fideszes képviselőn keresztül megpróbálta eljuttatni az észrevételeit Lázár Jánosnak a Miniszterelnökség vezetőjének és Cséfalvay Zoltánnak a nemzetgazdasági minisztérium államtitkárának. Hangsúlyozta azt is: nem ő az egyetlen volt adóellenőr, aki megpróbálta erre felhívni a főnökei, vagy a kormánypárti politikusok figyelmét.

Az eredetileg bizottsági ülésnek tervezett tanácskozásra a kormánypárti tagok nem mentek el, így ülést formálisan nem lehetett tartani. Z. Kárpát Dániel a testület elnöke azonban kezdeményezte, hogy "konzultációs jelleggel" mégis hallgassák meg Horváth Andrást.

 Horváth András volt adóellenőr az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjai részvételével tartott tanácskozáson a Parlamentben 2013. november 2
Horváth András volt adóellenőr az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjai részvételével tartott tanácskozáson a Parlamentben november 27-én.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az eseményen a volt adóellenőr hangsúlyozta: ez a kérdés igenis a számvevőszéki bizottság hatásköre és a testületnek vizsgálnia kellene az ügyet. Kiemelte: a rendszerszintű korrupció feltárásában nem elég az Állami Számvevőszék (ÁSZ), vagy a ügyészség vizsgálata, hanem mindenkinek, így a politikának is össze kell fognia és "aki nem támogatja ezt, csak hallgat, arról a választópolgárok mondanak majd ítéletet".

Úgy fogalmazott: az olajügyek sohasem szűntek meg Magyarországon csak átalakultak és "amivé lettek, az teljesen szétzilálta a termelő és kereskedelmi szektort".

Ismertette: 2007-től alakult ki a nagy értékű adócsalások "védelmi rendszere", amikor az adóhatóságot regionális szintre szervezték és olyan emberek kerültek magas vezetői posztokba, akik "a másik oldalról érkeztek" és akik az alájuk beosztott vezetőket "gyenge, szakmaiatlan" emberekre cserélték le. Szerinte ezen emberek mögött olyan oligarchák állnak, akik érvényesíteni tudják az akaratukat bármely kormányon, ezért is működhet a rendszer a 2007 óta dolgozó mindhárom kormány alatt. Hozzátette: a legnagyobb kiskereskedelmi láncok és a nagy exportőrök a leginkább érintettek ebben a rendszerben. Ők azok ugyanis, akik a legtöbb áfát visszaigénylik, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pedig vizsgálat nélkül utalja vissza nekik azt.

Horváth András beszélt arról is, hogy az ebben a rendszerben keletkezett pénzek leginkább Hollandiában és Svájcban kötnek ki, de szavai szerint Szlovákia és Románia is érintett, mert ebbe a két országba megy "a fiktív árukivitel nagy része".

"Az amiről Lázár János is hónapokkal korábban beszélt, hogy megkeresték Svájcot adatszolgáltatás miatt, annak a pénznek a nagy része ezekből az adócsalásokból származik", de az a pénz újabb csalások alapjait is képezi - fogalmazott. Bár ezekből az adócsalásokból "óriási magánvagyonok" alakultak, de a NAV mégsem indít vagyonosodási vizsgálatokat az érintettek ellen - tette hozzá.

Horváth András a bizottsági ülésen felmutatott egy dossziét is, amelyben elmondása szerint céges adatok vannak arról, ahogy például 2011-ben 29 milliárd forinttal "lehúzták a költségvetést". Szerinte ez a rendszer több száz céget érint. Kiemelte: ha az ÁSZ, vagy az ügyészség kéri, akkor átadja az adatokat. Leszögezte ugyanakkor: a nyomozóhatóságoknak nincs gyakorlata az ilyen bűncselekmények felderítésére. Szerinte ez nemzetgazdasági kérdés, amely az okozott évi több ezer milliárd forintos kárral az ország alapvető makrogazdasági mutatóit is befolyásolja.

A bizottsági ülésnek tervezett tanácskozásra a kormánypárti tagok nem mentek el, így ülést formálisan nem lehetett tartani. Z. Kárpát Dániel, a testület elnöke kezdeményezte, hogy konzultációs jelleg
A bizottsági ülésnek tervezett tanácskozásra a kormánypárti tagok nem mentek el, így ülést formálisan nem lehetett tartani. Z. Kárpát Dániel, a testület elnöke kezdeményezte, hogy konzultációs jelleggel mégis hallgassák meg Horváth Andrást.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az eseményen részt vett az ellenőrző albizottság részéről Z. Kárpát Dániel (Jobbik), Boldvai László (MSZP) és Vágó Gábor (LMP). Mindhárom ellenzéki politikus bírálta a kormánypártokat, amiért azok nem mentek ez a bizottsági ülésre és ezzel ellehetetlenítették annak érdemi munkáját. A jobbikos politikus azt emelte ki, hogy az ÁSZ-nak törvényi kötelessége lett volna ebben az ügyben vizsgálatot indítania. Vágó Gábor szerint pedig akár az ellenzéket és a kormányt is elsöpörheti ez az ügy, ha "valóban tisztán láthatják majd a részleteket".

Szintén jelen volt és szót is kapott Ángyán József volt fideszes, jelenleg független képviselő, Scheiring Gábor független képviselő, az Együtt-PM politikusa és Mesterházy Attila az MSZP frakcióvezetője. Ángyán József felszólalásában "nagyra értékelte" Horváth András kiállását, mert szerinte az ilyen tettekkel lehet "megtisztítani a viszonyokat". Scheiring Gábor úgy fogalmazott: a kormány közreműködik "a rendszerszintű bénultság fenntartásában" és akadályozza a témában kezdeményezett vizsgálóbizottság felállítását. Mesterházy Attila szintén azt emelte ki, hogy az ÁSZ-nak kötelessége lett volna vizsgálatot indítania, valamint egy bejelentő védelmi rendszer felállítását is javasolta az ilyen esetekre.

Az esemény végeztével Z. Kárpát Dániel az albizottság elnöke elmondta: konzultálni fog a számvevőszéki bizottság elnökével, hogy milyen eszközökkel folytassák az ügy részleteinek megismerését.

Együtt-PM: az adócsalási ügy kivizsgálását követelték aktivisták

Az Együtt-PM szövetség közleménye szerint aktivistáik és politikusaik szerdán több helyszínen demonstráltak az állítólagos adócsalások kivizsgálásáért.

A spontán tüntetés során a rendőrség többeket igazoltatott, egy aktivista ellen pedig gyülekezési joggal visszaélés miatt indítottak szabálysértési eljárást - közölték.

A tájékoztatás szerint a Bajnai Gordon vezette pártszövetség aktivistái az Állami Számvevőszék, a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Legfőbb Ügyészség és a Magyar Nemzeti Bank épületénél is plakátokat ragasztottak ki, amelyeken az "Elég a hallgatásból! Vizsgáljátok ki a NAV botrányt!" felirat szerepelt.

Az akcióval arra akarták felhívni a figyelmet, hogy a Fidesz képviselői nem jelentek meg a számvevőszéki és költségvetési bizottság ellenőrző albizottságának ülésén, amelyre Horváth András egykori adóellenőrt is meghívták.

Az Együtt-PM továbbra is követeli, hogy induljon átfogó vizsgálat a volt adóellenőr által elmondottak alapján - olvasható a közleményben.

A Fidesz-frakció cáfolja hogy foglalkozott volna az adócsalások ügyével

A Fidesz-frakció nem foglalkozott az adócsalások ügyével - cáfolta Horváth András volt adóellenőr kijelentését a frakció sajtóosztálya az MTI-nek.

A volt adóellenőr állítása szerint több fideszes országgyűlési képviselő és például Varga Mihály is már azelőtt tudott az adócsalások rendszeréről, hogy ő erről tájékoztatta volna a politikusokat, sőt úgy tudja, hogy a Fidesz frakciója 2011 tavaszán egy ülésén foglalkozott is ezzel témával. Horváth András erről szerdán beszélt, miután az Országgyűlés Számvevőszéki és költségvetési bizottsága ellenőrző albizottságának ellenzéki tagjaival találkozott.

Az eredetileg bizottsági ülésnek tervezett tanácskozásra a kormánypárti tagok nem mentek el, így ülést formálisan nem lehetett tartani. Z. Kárpát Dániel a testület elnöke azonban kezdeményezte, hogy "konzultációs jelleggel" mégis hallgassák meg Horváth Andrást.

Mesterházy: megkapta-e Lázár János az egykori adóellenőr feljegyzéseit?

Mesterházy Attila MSZP-elnök Orbán Viktor kormányfőhöz fordult írásbeli kérdéssel, arról érdeklődve, kapott-e feljegyzést Lázár János miniszterelnökségi államtitkár Horváth András egykori adóellenőrtől, és ha igen, mi lett a sorsa.

Az MTI-nek szerdán elküldött kérdésben a szocialista pártelnök emlékeztetett: az egyik hírportál arról számolt be, hogy az adóhatóságot feljelentő egykori adóellenőr egy éve terjedelmes feljegyzést küldött Lázár János és Cséfalvay Zoltán államtitkároknak arról, hogy az adóhivatal kivételezett bánásmódban részesíti a kiemelt adózókat, ami visszaélésekre ad alkalmat.

Mesterházy Attila azt kérdezi a miniszterelnöktől, megkapta-e Lázár János az említett feljegyzést, és ha igen, milyen intézkedéseket tett a benne foglaltak kivizsgálása érdekében. Rákérdez arra is, ha Lázár János nem tett intézkedést a feljegyzés alapján, mi ennek az indoka, illetve hogy az államtitkár tájékoztatta-e Orbán Viktort a feljegyzés tartalmáról és az annak alapján javasolt esetleges intézkedésekről.

Az origo.hu szerdán írt arról, hogy Horváth András azt állítja: Révész Máriusz fideszes képviselőn keresztül Lázár Jánost és Cséfalvay Zoltánt is megkereste az adóhivatalon belüli állítólagos problémák részleteivel 2012 őszén, választ azonban nem kapott.

Lázár: nem érkezett hivatalosan levél vagy bejelentés Horváth Andrástól

Lázár Jánost hivatalosan irat, levél vagy bejelentés formájában nem értesítette az adócsalások ügyében Horváth András volt adóellenőr. Az államtitkár közlése szerint Révész Máriusz fideszes képviselő a NAV működését érintő névtelen, konkrétumokat nélkülöző figyelemfelhívással és javaslatokkal kereste meg.

A Miniszterelnökséget vezető államtitkár az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott, Révész Máriusz képviselőtársának jelezte, hogy szívesen áll személyesen vagy levélben névtelen és "arctalan barátja rendelkezésére."

Munkám során rendszeresen kapok észrevételeket, javaslatokat, bejelentéseket az állam működésével kapcsolatban, azonban sem most, sem a jövőben nem tudok olyan észrevételekkel és javaslatokkal foglalkozni, amelyekhez nem társul név és arc - fogalmazott Lázár János.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lába kelt 6 ezer pár cipőnek

A gyanúsítottak augusztus 9-én egy szállítmányozással foglalkozó cég adatait felhasználva szerezték… Tovább olvasom