Kisalföld logö

2019. 07. 21. vasárnap - Dániel, Daniella 21°C | 33°C Még több cikk.

Horthy-szobor: feljelentés, fegyelmi eljárás

Rétvárit, Steinert és az ellentüntetőket is feljelenti ifj. Hegedűs Loránt, aki ellen püspöke indít fegyelmi eljárást. Rogán szerint Horthynak nem jár szobor.

Fegyelmi eljárás ifj. Hegedűs Loránt ellen a Horthy-szobor vasárnapi avatása miatt

A Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke fegyelmi vizsgálatot kezdeményez a Szabadság téri református templomban vasárnap történtek miatt - olvasható a Magyarországi Református Egyház hivatalos honlapján, a www.reformatus.hu oldalon.

Szabó István püspök hétfőn közzétett nyilatkozatában (a Horthy-szobor avatására utalva) azt írta, hogy a történtekkel kapcsolatban az illetékes egyházmegye esperesét sürgősséggel fegyelmi felelősség megállapítására irányuló vizsgálatra kérte fel, "különös tekintettel arra, hogy ifj. Hegedűs Loránt magatartása megfelel-e" a lelkészekről szóló törvény egyes pontjainak, vagyis hogy "megtett-e mindent egyháza jó híréért, kerülte-e a megbotránkozást kiváltó magatartást, tartózkodott-e olyan tevékenységtől, amely megoszthatja egyháza közösségét".

Közölte, a vizsgálat lefolytatásáig csak megütközését tudja kifejezni, "hogy egyházunk közfelfogását és korábbi megnyilatkozásait semmibe véve, a keresztyéni közösséget lejáratva a Szabadság téri református templomban provokatív politikai akciót szerveztek, amelynek politikai hasznát máris ki-ki maga láthatja, ám egyházunk tisztességének és a lelkipásztori szolgálat becsületének okozott kára beláthatatlan".

Egy az oldalon ugyancsak hétfőn közzétett másik cikkben emlékeztettek arra, hogy vasárnap délelőtt istentisztelettel egybekötve avatták fel a budapesti Szabadság téren, a Hazatérés templomának előterében Horthy Miklós mellszobrát.

A cikk szerint "a szoboravatás a Jobbik rendezvénye volt, ami felveti annak a lehetőségét, hogy az egyházközség megsértette azt az 1998-as zsinati határozatot, amelynek értelmében református templomban nem tartható olyan rendezvény, amely "párt, politikai mozgalom vagy az egyház hitvallásával és tanításával össze nem egyeztethető alapszabályú társadalmi szervezet céljait szolgálja".

A vasárnapi szoboravatás előtti istentiszteleten ifj. Hegedűs Loránt lelkész hirdetett igét.


Rétvárit, Steinert és az ellentüntetőket is feljelenti ifj. Hegedűs Loránt

Ifj. Hegedűs Loránt református lelkész a Hazatérés Temploma nevében feljelentést tesz azok ellen, akik a vasárnap megzavarták a templom alapkőletételének 75. évfordulóján tartott ünnepi hálaadó istentiszteletet - áll a Szabadság téri református egyházközség nevében az MTI-hez is eljuttatott hétfői közleményben.

Ifj. Hegedűs Loránt a gyülekezet nevében rágalmazásért és becsületsértésért feljelenti Steiner Pál szocialista országgyűlési képviselőt is, mert miközben - álláspontja szerint - megemlékeztek a vészkorszak áldozatairól is, aközben a szocialista politikus "antiszemitának bélyegezte Krisztus Földi Testének szerves részét, a Budapest Szabadság téri Szent Eklézsiát".

A református lelkész szintén feljelenti Rétvári Bencét (KDNP), a közigazgatási tárca parlamenti államtitkárát jó hírnév megsértéséért, mivel az államtitkár az ünnepi úrnapi istentisztelet meghirdetését a széles nyilvánosság előtt provokációnak nevezte.

A lelkész emellett a személyét és családját érő fenyegetések miatt az Alkotmányvédelmi Hivatalhoz fordul, tekintettel arra, hogy felesége országgyűlési képviselő és az Országgyűlés jegyzője. A lelkipásztor közleményében arra kérte a magyar református egyházi vezetést, határozott állásfoglalásával védje meg a nemtelen támadásoktól a templomot és a gyülekezetet.


Lázár: a történészeknek kell megítélniük a Horthy-korszakot

A Horthy-szobor felavatása egy párt által támogatott kezdeményezés volt, így a kormány hivatalosan nem foglal állást róla, azt a kormánypártok már megtették - mondta hétfőn a Miniszterelnökséget vezető államtitkár, aki szerint a Horthy-korszakot történészeknek és nem politikusoknak kell megítélni.

Lázár János egy más témában tartott sajtótájékoztatón kérdésre válaszolva beszélt erről.

Kijelentette, az antiszemitizmus és a rasszizmus megfékezése a világon mindenütt probléma. Azt teljes egészében nem lehet felszámolni, viszont sokat lehet tenni annak érdekében, hogy a felnövekvő generációk elvessék azt.

A vasárnapi, budapesti szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta: minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének. Mint mondta, ő sem rendelkezik azzal a tudással, amellyel biztonságosan megítélheti a korszakot. Abban szerinte jó néhány vállalhatatlan és vállalható dolog is volt. Előbbihez sorolta például a teljes 1944-es esztendőt, míg a vállalhatónak és folytatandónak az Országos Társadalombiztosítási Intézet megszervezését.

Vasárnap több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel Horthy Miklós kormányzó mellszobrát Budapesten; az eseményt ellentüntetés kísérte. Több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás kapcsán, a Fidesz provokációként értékelte azt.

Rogán: Horthynak nem jár szobor

A Fidesz parlamenti frakcióvezetője soha nem értett egyet azzal, hogy Horthy Miklós egykori kormányzónak szobra legyen. Az "se neki, se Kádár Jánosnak nem jár" - mondta Rogán Antal hétfőn újságírók előtt.
Horthy Miklós mellszobrát több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap a budapesti, V. kerületi Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte. A szoboravatás miatt több párt is tiltakozását fejezte ki.

Rogán Antal hétfői sajtótájékoztatóján kérdésre kifejtette: belvárosi polgármesterként az elmúlt években mindig is következetes volt abban, hogy közterületen - vagyis ahol az önkormányzatnak illetékessége van - nem lehetett ilyen szobrot felállítani. A Horthy-szobrot azonban egy magánterületen helyezték el - tette hozzá.

Ahogyan vasárnapi közleményében, úgy a hétfői tájékoztatón is provokációnak minősítette az eseményeket a frakcióvezető. Ezt azzal magyarázta, hogy nincs szó új szoborról, az ugyanis már több éve a templomban volt, "most annyi történt, hogy kihozták (...), amit nyilvánvalóan provokatív szándékkal tettek meg".

Rogán Antalt megkérdezték a büntető törvénykönyvet (Btk.) szigorító fideszes javaslatról is, amelyet a múlt héten nyújtott be a kormánypárt az Országgyűlésnek. A fideszes politikus megerősítette, azért van szükség a Btk.-módosításra, hogy ne fordulhasson elő újra a bajai videoügyhöz hasonló eset. Hozzátette egyébként, szerinte a magyar sajtó 99,9 százalékára igaz, hogy ha kap egy információt, akkor azt ellenőrzi, mielőtt megosztja a nyilvánossággal. Ebben az esetben a törvényjavaslattól senkinek semmilyen félnivalója nincs - mondta a frakcióvezető.

A hvg.hu-ra október 18-án került fel az őszi bajai időközi önkormányzati választással összefüggésben egy videó, amelyről a rendőrségi nyomozás kiderítette, hogy hamisítvány. A videón egy közvetítő 200 ezer forintot ad át néhány helyi férfinak, és további pénzt és tűzifát ígér nekik, ha ők és családtagjaik is elmennek szavazni a bajai időközi választásra; azt állította, hogy a pénzt Kovács Csaba, a Fidesz jelöltje és Zsigó Róbert, Baja polgármestere, a Fidesz szóvivője küldte.

A Fidesz Btk.-módosító javaslata szerint alapesetben egy évig terjedő szabadságvesztéssel büntethetnék, aki mások becsületének csorbítására hamisított vagy valótlan tartalmú hang-, illetve képfelvételt készít. Aki ezt elérhetővé teszi, két évig, aki pedig nagy nyilvánosság előtt vagy jelentős érdeksérelmet okozva követi el a bűncselekményt, három évig terjedő szabadságvesztéssel lenne büntethető.

Az MSZP református egyházi vezetők fellépését kéri a Horty-szobor eltávolításáért

A szocialista Steiner Pál arra kéri Bölcskei Gusztávot, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnökét és Szabó Istvánt, a Dunamelléki Református Egyházkerület vezetőjét, tegyenek meg mindent, hogy eltávolítsák Horthy Miklós kormányzó vasárnap felavatott mellszobrát a budapesti Szabadság téri református templom elől. Az MSZP-s politikus erről szóló, a két egyházi vezetőnek külön-külön címzett, azonos tartalmú nyílt levelét a párt sajtóosztálya hétfőn juttatta el az MTI-nek.

Az V. kerület volt polgármestere szerint a szobor sérti a belvárosi és az ország valamennyi demokratájának méltóságát, annak felavatása felháborodást keltett. Steiner Pál azt is közölte, hogy az MSZP-frakció a kerületi képviselő-testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezi a törvénysértés megszüntetése és a felelősség megállapítása érdekében.

Steiner Pál a levelében azt írta, hogy a Szabadság téri templomban teljesít szolgálatot ifjabb Hegedűs Loránt lelkész, akinek "nevéhez és tevékenységéhez számos szélsőséges, antiszemita megnyilvánulás köthető".
A szocialista politikus döbbenetesnek nevezte, hogy "a református hit templomában hirdethette nézeteit a Jobbik-frakció azon képviselője, aki fasiszta elődeihez méltóan újra listázni akarja zsidó származású honfitársainkat, igaz - egyenlőre - csak a kormánytagokat és országgyűlési képviselőket".

Az MSZP-s képviselő közölte, nem lepte meg, hogy a hivatalban lévő polgármester tiltakozott a provokáció ellen, miközben szerinte a Rogán Antal által irányított, az ügyben illetékes hatóságok segítettek abban, hogy - nagy valószínűséggel törvénysértő módon - elhelyezzék "a nácikkal együttműködő bűnös diktátor szobrát".

Steiner Pál azt írta, meggyőződése, hogy ez a provokáció és törvénysértés Bölcskei Gusztáv, illetve Szabó István tudta és jóváhagyása nélkül történhetett meg. A politikus az egyház önállóságának és függetlenségének tiszteletben tartása mellett azt is megkérdezte: "meddig szórhatja a gyűlölet magvait ifj. Hegedűs Loránt lelkész úr a belvárosi református templomban?".

Több száz megemlékező, köztük jobbikos országgyűlési képviselők jelenlétében avatták fel vasárnap Horthy Miklós mellszobrát a budapesti Hazatérés temploma előterében, az egyházi ingatlan területén belül. Az eseményt ellentüntetés kísérte. Több párt is tiltakozását fejezte ki a szoboravatás miatt.

Gyöngyösi Márton, a Jobbik frakcióvezető-helyettese Horthy Miklóst a 20. század legnagyobb államférfijának nevezte.

Az istentiszteleten igét hirdető ifj. Hegedűs Loránt lelkipásztor a téren összegyűlt ellentüntetőkre utalva arra hívta fel a megemlékezők figyelmét, hogy a "politikai hisztériakeltés soha nem vezet jóra".

Az ellentüntetők nem képesek belátni a hibáikat, és Horthy Miklóst háborús bűnösnek próbálják beállítani - mondta.

Olvasóink írták

 • 18. Santos 2013. november 09. 15:20
  „No,ugyebár!Hát,akkor csak dudolgasd.”
 • 17. machers 2013. november 08. 21:23
  „Hombre!
  Valóban ismert vagy. Téged már messziről megismer mindenki. Még dalt is írtak rólad:
  http://www.youtube.com/watch?v=7qmOg7utKXI
  A dal előadójának zenei színvonala hajszálpontosan passzol a hozzászólásaid színvonalához.”
 • 16. Santos 2013. november 08. 17:49
  „Machers,az a hely amit említesz,ugye ahol világra jöttél és elöször nyerítettél egy nagyot?Azért kajolod a nemes lovakat? Különben én már elégé ismert vagyok és nem szeretnék veled egy lovon benragadni a történelemben.”
 • 15. machers 2013. november 07. 18:28
  „14. Santos 2013.11.06. 21:15
  Tetszik hombre az ötleted!
  Annyiban azért módosítom a javaslatod, hogy szamár helyett legyen ló. Ebben az esetben te is ott lehetsz velem a talapzaton. Közvetlenül a paripa két hátsó lába közt.
  Ezzel te is elfoglalhatod a méltó helyed, és az utókor is megismer!”
 • 14. Santos 2013. november 06. 21:15
  „4.machers.Álitassék személyedröl is egy szobor,mert megérdemled.Hosszú magyaros alsógatyában,egy öreg szamár hátán,egy vörös zászlót lengetve.Csókakön és több helyen.Gondolom az unió is belesegítene és forrást biztosítana.”
 • 13. WeiseÖdenburg 2013. november 05. 11:10
  „Gondolom én,hogy ez nagyobb probléma,mindennél.Számot kellene vetni,hogyan milyen úton jutott az ország ebben a helyzetben." Magyarország jelenleg a 89., naponta 56 fővel csökken a népesség, ami éves szinten 0,21 százalékos fogyást jelent. Ebben az ütemben 487 év alatt tűnhetne el a teljes magyarországi lakosság."”
 • 12. pancser 2013. november 04. 23:29
  „Védjük meg a református egyház becsületét, mossák le a gyalázatot.”
 • 11. háté 2013. november 04. 22:43
  „Ahogy ezelőtt, most is megvédjük az ország református lelkészét!- a Hazatérés Templomának lelkésze feljelenti a zsidó gyalázkodókat, a magyarságot mocskolókat!
  Ezek a komcsik miért nincsenek még börtönben?
  - egy 0,02% arányú hazátlan, de magyar állampolgársággal rendelkező csavargó banda tüntetett Kormányzó úr szobra ellen!”
 • 10. Grof 2013. november 04. 20:45
  „Szép lassan -ilyen-olyan módon- Magyarország minden tönkretevőjének szobrot állítanak!”
 • 9. Pretorianus 2013. november 04. 20:44
  „6. pancser 2013.11.04. 19:39
  Több hete köztudott volt a sajtóból az istentisztelet és a szobor avatás ideje, helye.. Valahogy nem tiltakozott az egyház ellene./Vagy csak én csúsztam át a hír felett?/Csak utólag, akkor mikor egy mszp-s izraelita képviselő levelet intézett hozzájuk. Egyébként Horthy gipszszobra eddig is a templomban volt. Miért érzem álságosnak a történetet? :)”
 • 8. Pretorianus 2013. november 04. 20:31
  „7. load 2013.11.04. 19:43
  Ó, hát hogy jönnék én ahhoz, hogy egy ilyen finom embert cikizgessek? :)
  Nagy ember ám ő, nem kell az én mentegetésem neki. :)”
 • 7. load 2013. november 04. 19:43
  „2. Pretorianus
  Áruld már el, hogy ennek a párbeszédnek az idézésével Lázárt mentegeted, vagy cikized?
  A kínos az, hogy Lázár kikerülte a kérdést.
  A kérdés ugyanis az volt, hogy a Fidesz frakció két tagjának részvétele az eseményen, mennyiben felel meg a frakció egészének álláspontjával.
  Nem arról, hogy a részvétel tilos (törvényileg tiltott), vagy nem.
  Orbánnak kell még ezért a Lázár féle megnyilvánulásért magyarázkodnia, ha legközeleb Jeruzsálembe látogat.
  Ha - ne adj´isten - Washingtonba látogatna, akkor méginkább.”
 • 6. pancser 2013. november 04. 19:39
  „Biztam benne, hogy az egyház nem hagyja annyiban. Támogatom a püspök úr kezdeményezését.”
 • 5. öröksoproni 2013. november 04. 19:17
  „Hát kérem, itt a köntörfalazás eredménye. Egyrészről kiveszi a Jobbik mögül a témát, Horthyt éltetik orrba-szájba, az általa képviselt ideológiától nem határolódnak el, de abban a pillanatban, ahogy már a saját szavazóikat is megosztja az ügy, tiltakoznak.”
 • 4. machers 2013. november 04. 18:49
  „3. machers 2013.11.04. 17:35
  Bocs!
  Csókakőn jár a szobor.”
 • 3. machers 2013. november 04. 17:35
  „A franc sem érti őket.
  Budapesten nem jár szobor, Csókakőn nem jár a szobor.
  Legalább egymás közt beszélnék meg.
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=181834
  Pár éve még Horthy volt a példa, most meg már a szobrával is gond van:
  "Végül is Horthy Miklós óta nem volt magyar államférfi, aki felelős pozícióban önálló, a külföldi hitelfüggőséget felszámoló gazdaságpolitikát, munkából növekedést, a növekedésből pedig otthont és szo­ciális biztonságot, nemzeti megerősödést ígér."
  http://www.fidesz.hu/index.php?Cikk=142503”
 • 2. Pretorianus 2013. november 04. 16:33
  „"A vasárnapi, budapesti szoboravatásról szólva személyes véleményeként hangsúlyozta: minden ehhez hasonló politikai provokáció árt a kérdés megítélésének."
  "hvg.hu: Mit szól ahhoz, hogy két fideszes képviselő részt vett a Vitézi Rend bálján, amelyen Horthy Miklós lovas szobrára gyűjtöttek? Ez mennyiben kompatibilis a Fidesz-frakció meggyőződésével?

  Lázár János: Tilos?

  hvg.hu: Nem, nem tilos.

  L. J.: Úgy tudom, hogy Magyarországon véleménynyilvánítási szabadság van. Még. Én ebben reménykedem.

  hvg.hu: Jó ezt magától hallani. A Fidesz frakcióvezetőjeként nem látja problémásnak, hogy két fideszes képviselő védnökséget vállal Horthy lovas szobrának fölállítása érdekében?

  L. J.: Nem látom problémásnak."
  Össze kéne fésülni a gondolatokat. :) Egyik esetben provokáció, másikban véleménynyilvánítási szabadság. :)”
 • 1. load 2013. november 04. 15:07
  „No, már nem is örül neki, pedig az ő kerületében állították fel.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Navracsics 1956-ról: a nemzet kiválóan vizsgázott bátorságból

A forradalom és szabadságharc leverésének 57. évfordulójára emlékeztek több városban is. Tovább olvasom