Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Horkolásra oxigénpalack

A kellemetlen éjszakai zaj nemcsak a horkoló egészségét veszélyezteti, hanem károsan hat a család többi tagjának pihenésére is.
A kellemetlen éjszakai zaj nemcsak a horkoló egészségét veszélyezteti, hanem károsan hat a család többi tagjának pihenésére is. Az okok legtöbbje műtéttel kiváltható, de nem árt figyelemmel lenni a lelki vonatkozásokra sem. Súlyos esetben új gyógymódot, oxigénpalackot javasol az orvos.

Dr. Berta Izabella tapasztalatai alapján azt mondja, a magyar lakosságnak körülbelül negyven-ötven százaléka horkol éjjel. A szentesi kórház fül-orr-gégésze szerint kisgyermekek, közép- és időskorúak egyaránt érintettek lehetnek. A levegő áramlása akadályba ütközik a légutakban, ezért alakul ki a zaj. A betegség fizikai oka számtalan: kisebb korban az orr- vagy a garatmandulák duzzadtak, felnőtteknél előfordul, hogy a légutakban polip vagy tumor hátráltatja a kiegyensúlyozott légzést, vagy éppen orrsövényferdülése van a betegnek. Ezeket műtéttel lehet korrigálni, minek következtében megszűnnek a panaszok – mondja az adjunktus. Az időseket érinti főként a garatizmok renyhesége, az allergiások éjjel sokszor a szájukon át veszik a levegőt – esetükben az eredeti betegséget kell megszüntetni.

Alvási apnoé

Az éjszakai zajongás legsúlyosabb esete az úgynevezett alvási apnoé: egy erőteljesebb horkantást követően a páciens hosszú ideig nem vesz levegőt, majd felébred. Szegeden az alváscentrumban tudnak ezeken a betegeken segíteni – mondja a szentesi kórház orvosa –, ahol indokolt esetben oxigénpalackot kap a páciens. Erre azért van szükség, mert a kihagyás ideje alatt nem kap megfelelő mennyiségű levegőt az agy, az illető pedig nem pihen. Napközben elbóbiskol, a közlekedésben ez életveszélyes lehet.

Túlsúlyos férfiak lelke

A horkolás fizikai jellemzői szerint egy kifejezetten szabálytalan légzés. A levegővétel egyébként önműködő és alapvetően kiegyensúlyozott folyamat. A horkolás leginkább a túlsúlyos, középkorú férfiakat érinti. A mögöttes tartalomban megfigyelt érdekes tapasztalat, hogy ezek a betegek elalvás előtt általában sokat esznek vagy isznak és emiatt tudat alatt valójában lelkiismeret-furdalásuk van.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kevesebbet tejelne a Parmalatnak

Raktárat építene, létszámot is bővítene az alföldi – köztük Csongrád megyei – termelők… Tovább olvasom