Kisalföld logö

2019. 03. 26. kedd - Emánuel 3°C | 10°C Még több cikk.

Hol szökik a hő?

A hőkamerás felvételek megmutatják, hol megy pocsékba az energia, hol szökik a hő az épületből.

A családi házaknál a hőveszteség 60 százaléka a falakon és a födémen keletkezik, a maradék meleg pedig a tetőn és az ablakokon-ajtókon át távozik.  Hogy hol megy pocsékba a legtöbb energia, azaz hol szökik a hő az épületből, hőkamerás felvételekkel ma már bárki megvizsgálatathatja.

Korábban csak fantasztikus filmekben és krimikben láthattunk ezer színben játszó infrakamerás felvételeket, amely pontosan megmutatja a környezet hőmérsékleti viszonyait. A módszer előnyeit az építőiparban is felfedezték: segítségével pontosan feltárható a hőveszteség helye és mértéke, megállapíthatók a ház hőtechnikai hiányosságai, a szigetelés hatékonysága, ezzel komoly összegek spórolhatók meg.

35-40 százalékot is spórolhat

Az alig egy órás infrakamerás - más néven hőkamerás - vizsgálat egyedisége abban rejlik, hogy teljesen érintésmentesen történik, így anélkül teszi láthatóvá a vakolat alatti hibákat és hiányosságokat, hogy hozzá kellene nyúlni az épülethez. A szakemberek a vizsgálatról jegyzőkönyvet készítenek, analizálják az elkészült felvételeket, majd a képeket digitális formában átadják a megrendelőnek. A falfelület hőmérsékletéből - a hőfénykép kiértékelésével - sok minden láthatóvá válik, s támpontot adhat az utólagos szigeteléshez, a nyílászárók esetleges cseréjéhez, az épület felújításához. Érdemes beruházni néhány tízezer forintot, amelybe a vizsgálat kerül, hiszen a hőhidak és a hőveszteségek gazdaságos megszüntetésével a lehető legalacsonyabb költséggel akár a gázszámla 35-40 százaléka is megspórolható!

Mi okozhat energiaveszteséget?

Energiaveszteség sok helyen, számos okból keletkezhet. Például a homlokzaton, ha nem megfelelően hőszigetelt a külső fal, ilyenkor ugyanis a fűtésvezeték nemcsak a fal belső részét melegíti, hanem a külsőt is. Gondot okozhat az is, ha a nyílászáró tömítetlen vagy nem szakszerűen beépített; a thermográfiai vizsgálat pontosan megmutatja, ha egy nyilászáró cserére szorul. Jelentős energiaveszteséget "produkálhat" a tömítetlenség, azaz a kontrolálatlan légcsere is. A hőfénykép precízen kimutatja azokat a pontokat, ahol az energia szabadon távozik az épületből.
Nagyos sok energia elveszhet a fűtetlen padlástérben is, például ha hiányos a legfelső födém szigetelése, vagy ha a fal és a födém találkozása nem teljesen tömített.
Végül energiaveszteséget okozhatnak a falakban, födémekben rejlő üregek, amelyek főleg az öregebb, többször átépített épületekben alakulnak ki. Ezek annyira lehűthetik a falakat , hogy megjelenhet a kondenzáció, ami már az egészségre is veszélyes lehet.

Előnyök padló- és falfűtés esetén

Segítséget nyújthat a termográfia padló- és falfűtés esetén is, amelyek ugyan egyenletes meleget biztosítanak, azonban bármilyen probléma (tömítetlenség, fagyás, stb.) esetén komoly fejtörést okoznak még a szakembereknek is. Ilyenkor hőkamerás vizsgálattal kimutatható a padló- vagy falfűtési vezeték pontos helye, s pontosan lokalizálni lehet a tömítetlen pontokat.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Más állapot más bőrben?

A narancsbőr, striák, szinte állandó viszketés, duzzadt lábak - apró szépséghibák csupán, mégis bosszantóak. Miután tudomást szereztél a terhességedről, fokozottan oda kell figyelned mind a közérzetedre, mind testápolásra. Nem kell megijedned a rád zúduló információk és tanácsok tömegétől, egy kis időráfordítással és kényeztetéssel megelőzheted állapotod kellemetlen hatásait. Tovább olvasom