Kisalföld logö

2019. 01. 22. kedd - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Hol kivetett, hol kényeztetett ebek

Párizsban a hajléktalanok kutyái jobb állapotban vannak, mint a gazdáik, Kanadában előbb volt állatvédelmi törvény, mint gyermekvédelmi, az olaszoknál az utazó kedvenceknek külön pihenőhelyek vannak az autópályák mellett. Külföldi olvasóink azonban nem csak jót tudtak írni a kóbor ebekről, amelyek nálunk is gondot okoznak.
„ Az olaszok 46 millió állatot tartanak. A kutyák száma 7 millió, kicsit több a macska, egymillió a teknős, az akváriumokban pedig legalább 16 millió hal él. Becslések szerint 3 ezer oroszlán és párduc is található az olaszok otthonában, s legalább 10 ezer kígyó. Sajnos megnőtt az egzotikus állatok illegális kereskedelme. Itt szinte minden kutyatulajdonos biztosítást köt kedvencére, arra az esetre, ha kárt okoz, netán megharap valakit. Ez az agresszívnek minősített fajok esetében kötelező is. Öt éve a kutyák 15 számjegyű kóddal ellátott mikrocsipet kapnak, az állatorvosok ültetik be bőrük alá, így azonosíthatók.

Pihenők kedvenceknek

Az utakon, autópályákon gondot jelentenek az elhagyott kutyák: a nyaralni indulók egyszerűen kidobják őket a kocsiból, szerencsétlenek gyakran balesetet okoznak és elpusztulnak. A kutyák elhagyásáért 10.000 eurós (2,5 millió forint) pénzbüntetés, egyéves szabadságvesztés is kiszabható. Ezért az utazó gazdik örömmel fogadták a FidoPark elnevezésű, a kutyák számára elkerített füves, árnyékos, vízzel ellátott helyeket a pihenők közelében. A parmai önkormányzati menhelyen jelenleg 110 kutyus várja, hogy örökbe fogadják. A belvárosban én is segítettem pár éve abban a kis boltban, ahol az állatbarátok adományait árusítják, s a bevételből gyógyszert, takarót, élelmiszert vásárolnak a menhely lakóinak. Csak gyógyíthatatlan betegség esetén szabad elpusztítani őket, tilos állatkísérleteket végezni rajtuk. Ismerősöm hobbija, hogy vesz két kutyakölyköt, s hetenként kétszer jár velük profi idomárhoz, aki mozgássérültek segítésére tanítja be azokat. Amikor már képesek le- és felkapcsolni a villanyt, hozni-vinni a távirányítót és más tárgyakat, kiszedni a mosógépből a ruhát, az ebeket a fogyatékossággal élő emberek egyesületének ajándékozza. Aztán jöhet újabb két kutyus...”

Harmincmillió barát

„ Párizsban sok hajléktalannak van több kutyája is, jobb állapotban vannak, mint a gazdáik. Színes, vidám óriásplakátok hirdetik, hogy óvni kell a kerületek tisztaságát, össze kell szedni az összeszednivalót. Sajnos azért az utcákon sok a kutyapiszok, de a parkokban minden gazdi zacskóval közlekedik, pedig nem ellenőrzik, ezt azért tudom, mert én is gyakran sétáltatok kutyát. Az ebek, mint a francia gyerekek, eléggé szabadjára vannak engedve. Ez a híres vagy inkább hírhedt »laisser-faire« (Hagyd, hadd csinálja!) módszer. Az is meglepő, hogy sok helyre, üzletbe, intézménybe, étterembe be lehet vinni az állatokat.”
„ Franciaországban a kisállattartásnak nagy kultusza van, egyre többen kígyót, patkányt, pókot tartanak. A kóbor kutyák gyorsan állatvédelmi ligákhoz, adományokból fenntartott intézményekhez kerülnek. Rendszeresen rendeznek áruházakban elhagyott állatok táplálására gyűjtéseket. Cédulákat osztogatnak, amire felírják, mire van szükségük. Bevásárlás után a kijárat melletti bevásárlókocsiba lehet tenni az adománynak szánt élelmet. Híres tévéműsor a »30 millions d’amis« (30 millió barát), ami a házikedvencek számát jelzi. Ismert személyiségek mutatnak be örökbe fogadható kedvenceket. Nemrégiben volt egy komplikált arcátültetési műtét, épp kutyatámadás következtében. Parkok mellé kiteszik az ingyenesen használható, kutyaürüléknek való szemeteszacskókat és sűrűn takarítanak. Aki már volt Párizsban, észrevehette, hogy gyakran sepregetnek és gyakran folyik a víz a járda mellett. Ez nem csőtörés. A Champs-Élysées-n pedig a híres motocrotte-ok, motorkerékpár kinézetű tartályos alkalmatosságok porszívózzák fel a nemkívánatos dekorációt. Luxemburg ebből a szempontból jóval tisztább és itt ebadót kell fizetni.”

Fizetés hajléktalanoknak

„ Londonban a hajléktalanok 200 fontot (73 ezer forint) kapnak hetente, ha fenntartanak egy kóbor ebet. Kutyatámadásról nem, de mókustámadásról már hallottunk. Abból is nagy felháborodás lett, mikor egy idős nő ölebe megnyalta egy másik hölgy kezét a buszon. Az újságok írtak róla, hogy egy fiatal pár a szeretett kutyuliját menhelyre vitte, mert a nő és a férfi is elfoglalt volt munkája miatt. Két nappal később meggondolták magukat, de az ebet elaltatták rossz magaviseletéért.”
„ Itt szinte mindenkinek van kutyája vagy macskája, de kóbor ebet alig látni, kutyapiszkot még kevésbé. A parkokban 50 méterenként kiteszik az ingyenes zacskókat. Szóval Magyarországgal össze se hasonlítható a helyzet.”
„ Ha utcán sétáltatja kutyáját a gazdi, akkor zacskó, kis lapát legyen nála. Ha nincs, megbüntetik 100 dollárra (21 ezer forint). Aki megunja háziállatát, beviheti menhelyre, ami adófizetők pénzéből működik. Ha 10 nap alatt senki se fogadja örökbe, elaltatják. Ha egy kóbor kutyához rendőrt hívnak, legtöbbször lelövi. Aki nem takarít a kutyája után, arra a járókelők rászólnak, rendőrt hívnak. Mikor Győrben jártam, reggelente sok kutyasétáltatót láttam, de egyet sem, akinél zacskó lett volna. Ahol reggel kutyák csinálták a dolgukat, később kisgyerekeket láttam játszani. A városháza körül a virágoknál is kutyák intézték a trágyázást világos nappal. Még a Baross úton is, amikor vendégek, külföldiek ültek a teraszokon. Ez nemcsak büdös, de igen egészségtelen is. Hogyan akarják így a turistákat idehívni?”

Társkereső állatok

„ Négy év alatt három elütött állatot láttam Vancouverben, ahol kétszer annyi az autó, mint Budapesten. Egy prérifarkast, egy mókust, egy macskát. Utóbbinak segíteni akartam, ezért megálltam. Meg voltam döbbenve. Aki elütötte, vette a fáradságot, kitette az út szélére és letakarta. Kanadában az állatvédelmi szervezet 1869-ben alakult, a lovak sanyarú sorsának megszüntetésére. Előbb volt állatvédelmi törvény, mint gyermekvédelmi. A kanadai állatvédelemről csak szuperlatívuszokban beszélhetek, csodálatosan megszervezett menhelyek állami kézben. Mindegyiknek van weboldala, így az állatoknak gyorsan lehet társat keresni. Voltam menhelyeken, ott az ember nem azt érzi, hogy megszakad a szíve. Ha egy állatot sokáig nem visznek el, akkor kihelyezik családokhoz, hogy ne legyen búskomor. Aki állatot kínzott, annak a büntetése nem nevetséges és behajthatatlan, mint otthon, nem huszon-akárhányezer forint, hanem több ezer dollár. Olyat is hallottam, hogy bör tönbüntetést szabtak ki ezért.”
„ Minden kutya a tulajdonos felelőssége, de tartóengedély csak régebben kellett. Kutyaiskolába azok hordják kedvencüket, akik azt megengedhetik. Elég drága. Én szeretem az állatokat, falun nőttem fel, de inkább egy szegény gyereknek adom azt a pénzt, amit sokan állatokra költenek.”

Bécsben a gazdik jogsit kaphatnak

A kutyapiszok hatalom – állítja San Francisco vezetése, ahol fűtésre, energiatermelésre is hasznosítják az állati ürüléket. Az idei egyébként a kínai asztrológia szerint a Kutya, így a hűség éve. Ilyenkor az ázsiai országokban a szokásosnál többen szereznek be házikedvencet, de nagy részük aztán az utcán vagy a kondérban végzi. Bécsben viszont kutyajogsit szerezhetnek a gazdik, hogy igazolják: állatkájuk odaadó társai. A kutyatulajdonosoknak felelősségbiztosítást kell kötniük és Ausztriában állatvédelmi ombudsman is van.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hamarosan aszfaltoznak

– Ha az időjárás engedi, hamarosan megtörténik az aszfaltozás a Dunakapu tér és a Teleki… Tovább olvasom