Kisalföld logö

2019. 04. 25. csütörtök - Márk Még több cikk.

Hogyan védekezzünk a kéretlen reklámlevelek ellen?

Aki rendszeresen barangol a világhálón, előbb-utóbb szembesül a kéretlen reklámlevelek - úgynevezett spam-ek - garmadájával. Teljesen kivédeni őket ugyan nem lehet, az elővigyázatosság azonban segíthet.

Honnan jön a levélszemét?

Az ügyfelekre vadászó vállalkozások számára a legkényelmesebb, ha a netező saját maga adja meg az adatait, például valamilyen program letöltéséhez, levelezőlistára való feliratkozáshoz, vagy más szolgáltatás igénybevételéhez. Nem a nagy, ismert honlapokról van szó - ezek ugyanis nagyon szigorú adatvédelmi elveket követnek -, hanem komolytalan, kis "zughonlapokról", szexoldalakról, vagy olyan weblapokról, ahonnan például illegálisan feltört szoftvereket, játékokat tölthetünk le.

Ha önként és dalolva nem adjuk meg a címünket, de az szerepel valamilyen honlapon, szintén áldozatul eshetünk, léteznek ugyanis olyan programok, amelyek a világhálón keringve naponta többmillió weboldalt futnak át, s ha e-mail címre bukkannak, azonnal felveszik az adatbázisukba - így juthatnak hozzá percek alatt egy-egy cég komplett munkatárs-gárdájának elérhetőségéhez. Attól kezdve az e-mail cím értékes árucikké válik: egész vállalatok szakosodtak a kereskedelmükre, hiszen a cégeknek a sajtó horribilis hirdetési tarifáival szemben sokkal jobban megéri, ha egy úgynevezett spammert megbízva, milliószámra küldhetik szét közvetlen ajánlatukat az internetezőknek.  

MIT TEGYÜNK?

• Legyen két e-mail címünk! Az egyiket - a személyes vagy céges címet - csak annak adjuk meg, akit ismerünk - idegennek semmiképpen! Más célokra készítsünk egy ingyenes postafiókot valamelyik levelezőszerveren (pl. www.freemail.hu), amelyet minden nehézség nélkül, akár havonta megváltoztathatunk. Ezt a címet adjuk meg akkor, ha "gyanús" levelezőlistára vagy hírlevélre jelentkezünk fel, vagy egyéb hasonló tranzakciókba bonyolódunk.

• A levelezőprogramokban beállítható, hogy ha bizonyos szavak szerepelnek a beérkező üzenetben, a program automatikusan törölje. Az Outlook Expressben például ezt az Eszközök/üzenetszabályok/levelezés menüpont alatt tehetjük meg. Jelöljük meg pl. a következő szavakat: special (különleges), offer (ajánlat), buy (vegyen), money (pénz), cash (készpénz), illetve figyeljük meg, milyen kifejezéseket tartalmaznak leggyakrabban a kapott reklámok, s azokat is tiltsuk le.

Állítsuk be, hogy a megadott kifejezéseket tartalmazó leveleket a gép automatikusan a Törölt elemek mappába tegye. Mivel minden elővigyázatosság ellenére számunkra fontos levelek is törlődhetnek, naponta legalább egyszer nézzünk bele a Törölt elemek mappába, nehogy véletlenül olyan üzenetet töröljünk, amire szükségünk lenne.

A biztonság kedvéért, mielőtt beállítjuk a levelek szűrését, az Eszközök/Beállítások/Karbantartás menüpont alatt nézzük meg, nincs-e bejelölve a "Törölt elemek mappa ürítése kilépéskor" parancs. Ha igen, érvénytelenítsük. A Törölt elemek mappából véglegesen a mappa nevére jobb gombbal kattintva távolíthatjuk el az e-maileket.          

• Szereljük fel a számítógépünket valamilyen hatákony vírusirtó programmal! Vannak olyan alattomos programok, amelyek észrevétlenül feltelepítik magukat a felhasználók gépére, s attól kezdve onnan szórják a (vírusos) leveleket. 
Letölthető vírusirtók az Origo Techbázisban>>

• Létezik olyan program, amely automatikusan csak azoknak a feladóknak a leveleit fogadja, akik szerepelnek a felhasználó címjegyzékében. Ha ismeretlen feladóval találkozik, azonnal küld neki egy "ellenőrző" levelet, s ha arra válasz érkezik - azaz bizonyossá válik, hogy valóságos személy, nem pedig egy program áll az üzenet mögött -, megjeleníti a levelet beérkezett üzeneteink között. Ez a szigorú eljárás első hallásra ugyan macerásnak tűnik, de hatásos - kiszűri a spam-ek 90-95 százalékát -, s egy-két hónap után gördülékennyé válik így bonyolított levelezésünk.
Spam-ellenes programok letöltése az Origo Techbázisban>>

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

EVÁ-sok a megyében

Tovább olvasom