Kisalföld logö

2019. 03. 24. vasárnap - Gábor, Karina 3°C | 18°C Még több cikk.

Hogyan válasszunk étkezőasztalt?

Ha eldöntöttük, hogy ebédlőasztalt vásárolunk, bizony nem lesz könnyű dolgunk. Különböző stílusirányzatok és anyagok léteznek, a természetes fától az üveg szuperalkotásokig. Választanunk praktikus szempontok alapján kell.
Amikor bútort választunk, jusson eszünkbe: a design nem az egyedüli kritérium. Üljünk le az asztal mellé, felvéve megszokott helyzetünket, toljuk könyökünket a széléig. Kényelmes?

Magasság

A modern ebédlőasztalok átlagos magassága 75-76 cm, azonban néha alacsonyabb, 70 cm-es modellek is előfordulnak. Mindössze néhány centiméter a különbség, de ez már sokszor kényelmetlen is lehet. Az asztal magasságát - a székekét is - kissé megnövelhetjük barkácsboltokban és áruházakban kapható kiegészítők segítségével, melyek hozzátoldhatók az asztallábakhoz, mely amellett, hogy praktikus megoldás, még a parkettát is védi.

Függetlenül attól, hogy az asztal alacsony vagy magas, a szabad lábmagasság szabályát ne hagyjuk figyelmen kívül. Hiába van meg az asztallapnak a megfelelő magassága, ha az alatta lévő káva miatt nem jut legalább 58 centiméter lábaink szabad elhelyezéséhez.
Amennyiben mégis rosszul választunk, könnyen előfordulhat, hogy a húsosfazéktól messzebb kerülünk, mintsem szeretnénk.

Az olyan modellek esetében, amelyeknél az asztallábak erősen közelítenek a sarkokhoz, a székek elhelyezése erősen korlátozott. Az ilyen asztalok mellett csupán hatan ülhetnek és nem többen, az asztallábak akadályozó hatása miatt. Ennek elkerülése érdekében javasolhatók a hajlított lábas modellelek, melyeknél a felső rész az asztal közép fele hajlik. Úgyszintén ajánlott a közép felé elmozdítható kétpilléres asztal. A legnagyobb szabadságot az egy támasztékú asztalok nyújtják, ezek azonban rendszerint kör alakúak.

Kerek vagy négyszögletű?

Egyértelmű válasz nincs erre a kérdésre. Ha a rendelkezésükre álló terület igen kevés, akkor az áramvonalas kerek asztalok választásával enyhíthetik a sarkok élét.
Amennyiben nagy terület áll a rendelkezésükre, akkor is jól jöhet egy kerek, szilárd és kényelmes asztal, mely az ebédlő középpontját képezheti.A forma kérdésére a helyes választ azonban mindig környezetünk határozza meg.
Amikor a vásárlónak nehézsége támad a választásban, azt kérdezik: milyen a szobája, milyen bútorok vannak benne, hová szeretné helyezni az asztalt? Készüljünk fel hát a vásárlásra. Rajzoljunk egy megközelítő vázlatot szobájukról, esetleg szerezzünk mintadarabot a tapétáról és a szövetről. A forma, szín és kivitelezési mód kiválasztása a mi kezünkben van.

A méretekről

Az ebédlőasztal átlagos mérete 120x80 cm (arányos típus): emellett kényelmesen ülhet hat ember. Az asztal méretei azonban változhatnak a szoba területétől függően, de a szokásaink, életmódunk, az étkezési viszonyok és a családtagok száma is rendkívül lényeges! Hány ember lakik a házban? Tud-e egyszerre vacsorázni az egész család? Milyen gyakran hívunk vendégeket, és ilyenkor hány ember érkezik? Szoktunk-e hosszabb, terített asztalnál folyó beszélgetéseket rendezni? Válaszoljunk maguknak ezekre a kérdésekre. Lehetséges, hogy bebizonyosodik, egyáltalán nincs szükségük ebédlőasztalra.

A tartósság próbája, az anyag

Miután bebizonyosodott, hogy szükségünk van étkezőasztalra, a méreteket és a formát is meghatároztuk, vessünk egy pillantást az anyagokra!

Ha kevésbé „igényes", ám praktikus asztalt szeretnénk, amelyiknek nem árt minden kis karcolás, akkor laminált asztallapra van szükségünk. A faasztallappal ellentétben hőálló és nedvességálló. Még szilárdabb a dupla laminált lap.
Ne felejtsük el, hogy ma már az üveg is teljesen más, mint korábban: hő- és ütésálló. Az üveg asztalok előnyei közé tartozik impozáns megjelenésük és vizuális térnövelő hatásük, ráadáként a székeket sem takarják el. A bútordesign egyik aktuális tendenciája éppen a különböző anyagok egy tárgyban való egyesítése, mely az étkezőasztalok esetében is nagyszerű megoldásokat eredményez.  Sok modell esetében az üveget fával kombinálják, de kapható üveg asztallap kőalappal párosítva is.

Szilárdságát tekintve szinte felülmúlhatatlan az márvány asztallap. Az ilyen természetes kőből készült asztallapok szépek és ünnepélyesek, így a leginkább megfelelőek egy nagyobb helyiségben, ahol az egész berendezés egy meghatározott stílushoz igazodik; ne feledjük, a márvány asztal kötelez.

Régi szerelem a fa, mely napjainkban is a legnépszerűbb anyag. Kirakatokban és folyóiratokban sok világos fajtáját látjuk, ennek ellenére nálunk a sötétebb árnyalatokat részesítik előnyben: diófa, meggyfa, pácolt tölgyfa. Nyilván azért, mert a sötét asztalok megfelelőbbek a testesebb bútorokhoz, amelyek sok házban megmaradtak. Sokan azt gondolhatják, hogy az asztal szilárdsága a felhasznált faanyag mennyiségétől függ. Ez azonban nem így van. A kétpilléres asztal nem kevésbé stabil, mint azok, amelyeknek négy pillérük van.

Helykímélő megoldások

Miután sikerült dűlőre jutni az étkezőasztal anyaga, formája tekintetében és tisztában vagyunk a rendelkezésünkre álló területet illetően, következzenek a helykímélő ötletek. A vásárlók többsége kedveli a helykímélő modelleket, mert elhelyezésük nem tortúra. Míg korábban, a vendégek érkezésekor az ebédlőasztal megfelelő elhelyezése rengeteg erőfeszítést igényelt, a mai kompakt világban ez már könnyen áthidalható.

A kereskedelmi forgalomban számos összecsukható étkezőasztal kapható. Aki szeret a konyhában tevékenykedni, tudja, hogy egy nagy asztallal a konyha közepén ez elég nehezen megoldható. A probléma megoldásának kulcsa lehet az összecsukható asztal, melynek oldalát, oldalait lehajtva további négy ember is kényelmesen helyet foglalhat mellette, összecsukott állapotában pedig kisebb helyen is tárolható.
Kis lakások esetén népszerű a falra szerelhető asztal, mely minimális helyet foglal. Ezen típusoknak létezik kibővíthető változata, belül „rejtett" polcokkal vagy arányos széktartóval felszerelve.

Az összecsukható asztalok mellett a vendéglapokkal és kihúzható elemekkel bővíthető asztalok számtalan változata kapható, melyek nem csak praktikus megoldásaikban, hanem megjelenésükben is „igazi" ebédlőasztalok. Az étkezőasztaloknak azonban nem csak a hossza, hanem magássága is változtatható, így akár újságtartó asztalt is varázsolhatunk az étkezőasztalunkból, miközben a rendelkezésünkre álló térrel is „játszunk".

Árak és étkezőasztalok
A különböző színvonalú ebédlőasztalok ára meglehetősen széles skálán mozog. A felső határt megnevezni gyakorlatilag lehetetlen. A nagyobb bútoráruházak kínálatában található étkezőasztalok ára 10.000 és 200.000 forint között található. A magas esztétikai értéket hordozó és funkcionalitással bíró formatervezett asztalok ára természetesen ennél jóval magasabb. Azt azonban nem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy ezen tárgyak olyan gyártástechnológiával és anyagokból készülnek, amely garanciát nyújt hosszú távú használhatóságukra.

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elhunyt James Coburn

Életének 74. évében hétfő délután Beverly Hills-i otthonában elhunyt James Coburn Oscar-díjas… Tovább olvasom