Kisalföld logö

2018. 12. 15. szombat - Valér -2°C | 1°C Még több cikk.

Hogyan lesz az ebihalból béka?

Tudtad, hogy az ebihalaknak, a kis békáknak milyen kalandos az útjuk a felnőttkorig?

Az ebihalak a vízinövények között rejtőznek el ellenségeik elől

A békák párzás után megfelelő helyet keresnek az ivadékaiknak, pontosabban a békapetéknek, amelyeket általában egy csendes tóba raknak le a szülők. Sokszor már a békapetékből meg lehet mondani, milyen fajtájú béka rakta le őket, az egyes fajok ugyanis más-más alakzatban rakják le a petéiket: van, amelyik felhőszerűen, egy kupacba, mások hosszú füzérben.


Ez az ebihal már majdnem béka
A petékből kelnek ki az ebihalak. A pici állatok úgy néznek ki, mintha pici halak lennének. Úgy mozgonak - farkukkal hajtják magukat előre -, sőt, úgy is lélegeznek, kopoltyúval, mint a halak. A kis ebihalakra sok veszély leselkedik: a halak a legnagyobb ellenségeik, de egyes madarak - például a gólyák - is szívesen csemegéznek belőlük, így csak egy részük éri meg a felnőttkort - ezért is raknak le a békák olyan sok petét egyszerre.   

Így lesz az ebihalból béka - kattints a képre!
Az ebihalbl szép lassan, fokozatosan fejlődik ki a béka. Az ebihalnak először a hátsó lábai nőnek ki, rajtuk az úszáshoz, a "lábtempókhoz" szükséges, ujjak közötti úszóhártyával. Ezt követik a mellső lábak. Miközben a kis békakezdemény lábai nődögélnek,  hosszú farka egyre rövidül, még végül csak egy kis dudor jelzi, hogy az állat egykor ebihal volt.

Közben nemcsak kívül, hanem belül is fontos átalakulások történnek: kifejlődik a béka tüdeje, amivel tud a szárazföldön lélegezni. Ettől kezdve nincs visszaút: a békáknak szükségük van az oxigénre, így hiába vannak egész nap a vízben, időnként fel kell jönniük szippantani egy kis levegőt. Ha tó mellett jársz és türelmes vagy, a part menti vízinövények között biztosan észreveszel egy-két figyelő békát!        

SZÍNEZD KI 8 BÉKÁS KIFESTŐNKET! >>

TUDTAD, HOGY...

- az összes magyarországi béka védett?  

- nagyon sok béka esik áldozatul az autóknak, amikor a párzási időszakban tömegesen vonulnak át az úttesteken?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A megosztottság fogságában

A legnagyobb hiba az érdekvédelemben, hogy egy munkahelyen, ahol egy ellenfél van, több… Tovább olvasom