Kisalföld logö

2018. 12. 12. szerda - Gabriella -4°C | 4°C Még több cikk.

Hogyan és miért készültek a barlangrajzok?

A legősibb művészeti alkotások alighanem a barlangrajzok, a legelső "művészek" pedig az ősemberek voltak - igaz, korántsem azért rajzoltak a barlangok falára, hogy feldíszítsék otthonukat.

Miért készültek a barlangrajzok?

Az ősemberek a vadászat sikerét akarták elősegíteni a rajzokkal, úgy gondolták ugyanis, hogy ha az állat képmását "megölik", az elősegíti a valódi állat elejtését a valódi vadászaton. A törzs tagjai a vadászat megkezdése előtt a barlang rejtett fülkéjében előre megjátszották a vadászatot: lándzsáikkal és dárdáikkal megdöfködték az elejtendő állatok képét.

Hogyan készültek a rajzok?

A megmaradt rajzok közül jó pár festmény egyszínű vonalrajz, de előfordulnak olyanok is, amik több színben pompáznak. Megint más rajzokon a kontúrokat kovával bevésték vagy feketével kihúzták. Egyéb esetekben még az ujjukkal is festettek.

S hogyan keverték a színeket? Természetes színezőanyagokat használtak, például a vas-oxidot, a vörös és a sárga okkert a vörös és sárga színekhez, a mangán-oxidot vagy barnakövet a feketéhez, a hematitot vagy vörös vasércet a vörösbarnához és a porcelánföldet a fehérhez. Az ásványokat mozsárban zúzták össze, és egy kőpalettán kikeverték a színárnyalatot. A keveréshez még faszenet és kvarcot is használtak.

Az ősember arra is rájött, miként készítsen vízálló festéket. Valószínű, hogy a színezőanyagot zsiradékkal keverte össze, hogy a rajzok vízállóak legyenek.

Hogyan festett az ősember a sötét barlangban?

Ahogy az ember megszületett, máris foglalkozott azokkal a dolgokkal, melyekkel a ma embere, csak persze sokkal kezdetlegesebb formában. Ugyanígy volt ez a festéssel, a rajzolással is. Csak egy nagy akadályt kellett leküzdenie az ősembernek, a barlang sötétjét. Vajon hogyan oldotta ezt meg?

A barlang természetes úton keletkezett, az ember számára is járható méretű üreget. Olyan sötétség uralkodik bent, hogy hosszú idővel sem szokhatja meg az emberi szem.

Léteznek olyan barlangrajzok, melyek még a mai, modern világítás mellett is csak homályosan látszanak. Azok a kőkorszaki mesterek, akik i. e. 30 ezer és i. e. 10 ezer között készítettek teljesen élethű állatrajzokat a barlangok falára, még nappal is szinte teljes sötétségben dolgoztak. Ráadásul vannak olyan rajzok, melyek majd egy kilométerre találhatóak meg a barlang nyílásától. Ezek az ősemberek csak egy nagyon gyenge fényű lámpás pislákoló lángjánál festhettek. Jó pár ilyen lámpás fennmaradt, sőt, a füstjük nyoma itt-ott a rajzokon is megtalálható.

Ezek a lámpások szintén nagyon kezdetlegesek voltak. Volt egy kőlapocska vagy egy gömbölyű kavics, közepén egy mélyedéssel, amibe éghető állati zsiradékot helyeztek, lámpabélnek pedig száraz mohát vagy zuzmót használtak. Más vidéken borókavessző is megtette zuzmó helyett.

Olvasóink írták

  • 2. vanessa magyarics 2008. október 16. 18:01
    „nagyon szupi sokat lehet belle tanulni”
  • 1. Szentandrássy Adrienn 2007. november 15. 15:12
    „jó a cikk,csak az a baj hogy nincsenek benne képek”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Tovább olvasom