Kisalföld logö

2019. 01. 18. péntek - Piroska -1°C | 8°C Még több cikk.

Hogyan érettségizz 2006-ban?

A Felvételi Információs Szolgálat a többletpontok maximalizálását és a két tárgyból tett emelt szntű érettségit javasolja.

Felvételi 2005: helyzetelemzés

A 2005-ös felvételi évben a karrierintézmények (táblázat lent), állami finanszírozású képzésein átlagosan 16,6 százalékkal emelkedtek a ponthatárok. 738 szakra a maximális hozott, és középszinten elérhető maximális szerzett ponttal (120), többletpontok nélkül, nem lehetett bekerülni. Ez azt igazolja, hogy az ilyen intézményekbe jelentkező diákoknak – a biztosabb bejutás érdekében – a többletpontok maximalizálására érdemes törekedniük. Többletpontra pedig (tipikus esetben) csak emelt szintű érettségivel, és nyelvvizsgával lehet szert tenni.

Ajánlott az emelt szintű vizsga

Mivel a nyelvvizsgával szerezhető többletpontok felső határa 10 pont, és összesen 24 többletpont szerezhető, megelőzendő számos 2005-ben érettségit tett felvételiző negatív példáját, azt javasoljuk: a karrierintézményekbe felvételizők mindkét érintett tantárgyból emelt szintű vizsgát tegyenek.


Érvek a javaslat mellett

Az emelt szintet választók több mint 95 százaléka ért el legalább a 3-as érdemjegyet, így érvényesíteni tudta az emelt szintért járó, tantárgyanként 7 többletpontot.
Tehát: 95 százaléknál magasabb a valószínűsége, hogy az emelt szintet választó  diák jobb pozícióba kerül a felvételi pontok számításánál, mint középszinten érettségiző társai.

Az emelt szintet választók 73 százaléka haladta meg (szerezhető többletpontokkal együtt) azt a maximális 30 pontot, ami középszintű vizsga esetén legfeljebb elérhető.
Tehát: az emelt szinten vizsgázott diákok 73 százaléka ért el a felvételi pontszámításnál biztosan több pontot, mint a legjobb középszinten vizsgázó.

Az emelt szintű vizsgák érettségi érdemjegyének átlaga 4,69, míg ugyanez a szám középszinten 3,52, így emelt szinten a vizsgaeredmények átlagosan 33 százalékkal sikerültek jobban.
Tehát: a többletpontok beszámításával az emelt szinten vizsgázók átlagosan legalább 33 százalékkal több pontot szereztek.

Az emelt szinten vizsgázók 73 százaléka kapott 5-ös érdemjegyet, míg ugyanez a szám középszinten 28 százalék.
Tehát: nemcsak a felvételi pontok számítása, hanem az érettségi érdemjegy miatt is érdemes az emelt szintű érettségit választani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nyomul a Skype

A Skype VoIP internetes telefonszolgáltató megkötötte első szerződését egy mobilcéggel arra vonatkozóan, hogy utóbbi ügyfelei fix havidíjas 3G internetes szolgáltatás keretében igénybe vehetik a Skype kínálta telefonálási lehetőséget. Több szakértő úgy gondolja, hogy a Skype nem lesz túl népszerű a mobilszolgáltatók körében, mivel konkurenciát jelenthet saját konstrukcióik számára. Tovább olvasom